Hoppa till innehåll

Regeringens förslag till elpriskompensation för företag riskerar att inte att nå fram till många butiker som drabbats hårt av kraftigt höjda elpriser. Svensk Handel vill se att regeringen justerar modellen för att öka stödets träffsäkerhet.

administration-900.jpg

Regeringen har skickat ut förslaget om elpriskompensation på remiss. Enligt modellen måste företaget vara så kallad elslutkund, med ett eget elabonnemang, för att få del av elpriskompensationen. I praktiken innebär det att butiker som är hyresgäster, i till exempel en galleria eller ett köpcentrum, riskerar att inte omfattas av stödet.

– Som regeringens förslag till elpriskompensation är utformat riskerar det att skjuta vid sidan av målet. Det måste vara möjligt för alla butiker som är hårt drabbade av höga elpriser att få del av stödet, säger Martin Kits, avdelningschef för Näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel.

Skapar snedvriden konkurrens

Ett annat problem med modellen är maxtaket på 22 miljoner kronor per koncern. Stora fastighetsbolag kommer snabbt slå i taket samtidigt som deras hyresgäster utan egna elabonnemang inte är berättigade till kompensation.

Att hyresgäster runt om i landet som inte har egna elabonnemang blir utan kompensation blir en orimlig och oönskad konsekvens av utformningen. Dessutom leder det till snedvriden konkurrens.
Martin Kits
Avdelningschef för Näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel

Svensk Handel anser att det är orimligt att EU:s regler om att motverka statsstöd och konkurrenssnedvridningar mellan EU-länder motverkar sitt eget syfte genom att i detta fall skapa orättvis konkurrens mellan företag. Svensk Handel kan även konstatera att koncerntaket i sig även kommer medföra konkurrenssnedvridningar där olika affärsmodeller i handeln och övriga näringslivet missgynnas eller gynnas över andra.

Även Svenskt Näringsliv och Fastighetsägarna har föreslagit att hyresgäster utan eget elabonnemang ska inkluderas i begreppet elslutkund och därmed vara kvalificera sig till eget elstöd.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
elsladd.jpg

Ansökan om elstöd öppnar 30 maj

NyhetRiksdagen har beslutat att företag i elområde 3 och 4 kommer att kunna söka elstöd via Skatteverket från och med den 30 maj.
turister-gagata.jpg

Så lockar du turisterna till din butik i sommar

NyhetÅr 2021 omsatte turismen i Sverige 76 miljarder kronor enbart i handeln, nästan var tionde krona av detaljhandelns totala omsättning. I år,
checklista-dokument.jpg

Så skyddar du ditt företag från bedragare i sommar

NyhetSommar och semester stundar och ordinarie personal finns kanske inte på plats. Med den ordinarie personalen på semester saknas ibland den er
inet-vinnare-16x9.png

Årets köpupplevelse med vänner i fokus

NyhetRetail Awards 2023 arrangerades på ett fullsatt Nalen den 8 maj. Nio vinnare skulle koras. I kategorin Årets köpupplevelse var det allmänhet
arets-butikssaljare-lova.jpg

Prisad butikssäljare med ambitioner

NyhetEtt av Retail Awards mest prestigefyllda pris, Årets butikssäljare, kammades hem av Lova Lindgren från Synsam Recycling Outlet i Umeå. Prisa
gardssallskapet-1.jpg

Gårdssällskapets ekologiska kött bar frukt

NyhetUnder årets Retail Awards, galan som Svensk Handel arrangerade för sextonde året i rad den 8 maj, delades priser ut i nio kategorier. En av
gen-z-telefoner.jpg

Så kan handeln möta Generation Z

NyhetI Svensk Handels rapport Läget i handeln 2023 ägnas ett kapitel åt Generation Z, framtidens konsumenter som är födda mellan 1997 och 2012. P
vinnare2023.jpg

Här är alla vinnare i Retail Awards 2023!

NyhetNu kan vi presentera samtliga vinnare i årets nio kategorier.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.