Hoppa till innehåll

Norges stängning av gränsen har fått förödande effekter för svensk gränshandel. Shoppingcenter som i vanliga fall brukar fyllas av köpsugna norrmän ekar tomma och man ser omsättningsbortfall på upp emot 95 procent. Nu efterlyser gränshandlarna samsyn och gemensamma spelregler från de nordiska länderna.

0a31aea2e5b8451a9371170593cf6238.jpg

På en parkeringsplats med en kapacitet att ta emot över 3 700 bilar står det på måndagsförmiddagen bara ett fåtal när Moderaternas vice partiordförande och tillika ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson, tillsammans med riksdagsledamoten Ann-Sofie Alm, Moderaternas kommunstyrelseledamot i Strömstad Marie Edvinsson Kristiansen samt Strömstadsmoderaternas ordförande Ola Persson träffar Mats Hedenström och Henrik Ekelund från Svensk Handel på Nordby Shoppingcenter utanför Strömstad.

Norges stängning av gränsen förödande för gränshandeln

Lika öde är det inomhus vilket gör det skrämmande lätt att förstå vilken förödande effekt Norges stängning av gränsen har fått för gränshandeln. Sveriges största mataffärer och nordens största godisaffär är välfyllda på varor men tomma på kunder.

Kunderna försvann över en natt

Bokstavligen över en natt försvann de norska konsumenterna som normalt utgör i stort sett alla kunder en normal dag. På Nordby ser man ett omsättningsbortfall på 95 procent. I det att i stort sett hela kundbasen är norrmän som tar sig över gränsen för att köpa varor som har höga punktskatter i hemlandet såsom godis, läsk och kött väntas ingen vändning förrän Norge åter öppnar gränsen. Något som vilar helt i händerna på den norska regeringen och deras bedömning av smittspridningen i Sveriges regioner under rullande tvåveckorsperioder.

Efterlyser samsyn och gemensamma spelregler

Att det är Norge som beslutar baserat på egna grunder skapar ett i längden ohållbart väntläge för gränshandeln. Värmland var till exempel öppet under två veckor men stängdes igen vilket gjorde att varor köptes in för att fylla på lager, personal gick in i tjänst och affärerna gick igång bara för att göra halt igen. Just ryckigheten skapar ilska bland gränshandlarna och man efterlyser samsyn och gemensamma spelregler från de nordiska länderna.

henrik-ekelund.jpg

Henrik Ekelund

Enhetschef Näringspolitik

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.