Under D-Congress andra dag anordnades ett seminarium kring den spännande utvecklingen inom partihandeln, som genomgår en transformation som effektiviserar hela handeln. Vid seminariet presenterades även Svensk Handels nya partihandelsrapport.

arne-dcongress-16x9.png
Svensk Handels seniora e-handelsrådgivare Arne Andersson

I den fullsatta salen gästades Svensk Handels seniora e-handelsrådgivare Arne Andersson av Mikael Sundström, vd på Ahlsell Sverige samt Ola Schwarz, Head of 3PL and Fulfillment på Elon Group. Här är ett kort referat från seminariet.

Inledningsvis lyftes frågan kring partihandelns vara eller inte vara. Partihandeln ses ofta som en mellanhand som ofta kapar av sig av marginalerna. Behövs egentligen denna mellanhand? Svaret från gästerna på scen var ett rungande ja. Mikael Sundström menade på att den traditionella definitionen av partihandeln är väldigt snäv. I stället för att ”bara” vara en mellanhand är många partihandlare idag kompletta affärspartners, som finns med kunderna hela vägen.

Det finns en risk att kunder hoppar över partihandeln, och där måste partihandeln svara genom att kontinuerligt hålla sig på tårna. Man kan inte ”hota” kunder till att göra affärer, utan man måste dag ut och dag in visa kunder att man är den effektivaste vägen in till marknaden. Kort och gott handlar det om att skapa ett värde för såväl kund som leverantör.

Partihandeln är som sagt en del av handeln som genomgår en stor omställning. Skapar detta även stora förändringar i den traditionella affärsmodellen?

Här fanns en samstämmighet i att så var fallet, men att det i hög grad beror på vilken bransch man verkar i. Det är betydligt lättare att undvika partihandeln om man exempelvis är en kund i sportbranschen, där man redan från början har starka preferenser kring vilka varor man tycker om och som man vill ha, kontra exempelvis i byggbranschen, där det är betydligt viktigare att kunna få hjälp av experter inom partihandeln.

Samtalet kom senare att hamna kring hur partihandelsföretag idag använder sig av data, något som har blivit viktigare ur affärssynpunkt på senare år. Ola Schwarz berättade om hur Elon Group har hundraprocentig koll på vad som säljs i butikerna och hur kundflöden ser ut vid vissa tidpunkter. Att ha data kring detta är extremt effektivt för att exempelvis kunna mäta hur väl kampanjer faller ut och om förändringar i dessa kampanjer behöver göras.

Det 50 minuter långa samtalet hade kunnat pågå betydligt längre, men avslutningsvis fick de två gästerna på scen en sista fråga kring de nu viktigaste fokusområdena för respektive verksamhet.

Mikael Sundström lyfte att Ahlsell ser det som att värdekedjan inte är så statisk som den traditionellt varit. Man kan inte längre se det som en rak linje.

Den som är bäst på att paketera och kommunicera, samt leverera det bästa kunderbjudandet, kommer i längden att vara en vinnare inom sin bransch.
Mikael Sundström
vd på Ahlsell Sverige

Därutöver vill man inom företaget fortsätta arbetet med mångfald och inkludering för att medarbetarkåren ska representera samhället i stort.

Ola Schwarz var tydligt med att Elon Groups fortsatta fokus ligger, precis som förut, på kundnöjdhet. I slutändan är det de som betalar alla medarbetares löner. Det kan tyckas självklart, men det är ändå något som medarbetarna ständigt påminns om.

Viktigaste fokusområden:

Ahlsell:

Värdekedjan är inte så statistik som den traditionellt varit. Inte längre en rak linje. Den som är bäst på att både paketera och kommunicera, samt leverera det bästa kunderbjudandet kommer bli en vinnare i branschen. Hela havet stormar, men världen är lite öppnare på grund av teknologin.

Mångfald/Inkludering inom medarbetarkåren som representerar samhället i stort.

Elon:

Kundnöjdhet i fokus, de som betalar våra löner. Hundraprocentigt fokus även fortsättningsvis.

Läs rapporten här:

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

avtalsnytt-avsnitt-4-webb.jpg

"Extremt tufft läge för handeln"

NyhetOm drygt två veckor löper avtalen i handeln ut. I Avtalsnytt avsnitt 4 ser du vår chefsekonom Maria Mikkonen ge sin bild av läget för företa
symbol_information.jpg

Hög tid att lära sig mer om digitala produktpass

NyhetHur kan ett digitalt produktpass fungera i praktiken? Projektet ProPare, som Svensk Handel varit en del i, har utvecklat en prototyp som vis
kraftsamling-mot-kottstolder-16x9.png

Gemensam kraftsamling mot organiserade köttstölder

NyhetStölderna av i synnerhet svenska köttvaror inom dagligvaruhandeln har blivit ett så pass stort problem att många butiker väljer att inte ha
studion-dcongress.jpg

Svensk Handels Studio på D-Congress 2023 – se vår liveinspelning i efterhand

NyhetMissade du D-Congress i år? Ja, då kan vi konstatera att du missade något. Men i Svensk Handels studio intervjuades en rad olika intressanta
framtidens-handel-framsida16x9.png

Partihandelns roll i framtidens detaljhandel - ny rapport

NyhetPartihandeln genomgår en transformation som effektiviserar hela handeln. Under D-Congress presenterades Svensk Handels nya partihandelsrappo
gadd-och-fischbein-16x9.png

Tillväxt OCH lönsamhet – så lyckas du i en lågkonjunktur

NyhetHög ränta, skyhög inflation och osäker framtid. E-handelsföretag har snabbt fått ställa om när lågkonjunkturen nu närmar sig. Men vilken väg
grocery-dcongress-2023.png

D-Congress: Grocery Transformation – framgångsfaktorer för framtidens dagligvaruhandel

NyhetHur, var och när, samt på vilket sätt kommer vi att handla dagligvaror framöver? Hur bör detaljhandelskedjorna möta och förhålla sig till de
nikkarinen-dcongress-2023-16x9.png

D-Congress: Digitala produktpass för en hållbar handel

NyhetInom ett par år väntas EU implementera en ny lagstiftning som kräver att alla produkter har ett digitalt produktpass. Dessa ska ge tillförli

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.