Hoppa till innehåll

Second hand-marknaden växer snabbt. Tre av fyra konsumenter har handlat second hand det senaste året, och företag som IKEA och Elgiganten satsar stort på att ställa om till en mer cirkulär affär. Ett hinder i utvecklingen är dubbelbeskattningen av second hand. Frågan diskuterades under ett av Svensk Handels seminarier i Almedalen.

kontakt-sommar-(1).png
Magnus Nikkarinen, Svensk Handel, Frida Lundgren, IKEA Sverige, Tony Ottebjer-Winkler, Elgiganten, Magnus Lundén, Röda Korset
Politiken behöver ge företagen rätt förutsättningar att ställa om och det ska vara lätt att göra rätt. Därför behöver dubbelbeskattningen på second hand-varor slopas.
Magnus Nikkarinen
hållbarhetsansvarig på Svensk Handel

IKEA's största utmaning

IKEA beskriver omställningen från en linjär till en cirkulär affärsmodell till den största utmaningen i deras 80-åriga historia.  

- Vi är övertygade om att vi kan lyckas. En viktig del är att produkterna ska få längre livslängd och därför erbjuder vi gratis reservdelar till våra produkter, säger Frida Lundgren, samhällspolitisk chef på Ikea.   

Äldre konsumenter mer positiva till second hand 

Svensk Handels Hållbarhetsundersökning visar på ett ökat intresse att handla second hand. Även om de yngre handlar mest visar undersökningen på en tydlig beteendeförändring även hos de äldre som också i ökad utsträckning handlar second hand.  

- Den största drivkraften att handla second hand är priset, men där finns även ett ökat hållbarhetsfokus, säger Magnus Nikkarinen. 

Elgiganten efterfrågar fler begagnade mobiler

Även Elgiganten gör en rad satsningar för att förlänga produkternas livslängd. Ett exempel är försäljningen av begagnade mobiltelefoner där kundernas efterfrågan är högre än tillgången.  

- Vi behöver helt enkelt få fler konsumenter att lämna in sina telefoner. Den stora utmaningen är att få ihop lönsamheten i affären, säger Tony Ottebjer-Winkler, hållbarhetschef på Elgiganten.  

Svensk Handels Pre Loved-indikator visar att försäljningen av second hand omsatte 1,5 miljarder kronor i maj.  

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.