Hoppa till innehåll

I slutet av april antogs de två lagstiftningarna Due Diligence och Forced Labour i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.

eu-1715158369.png

Due Diligence ställer krav på företag att granska sina värde- och leverantörskedjor. Syftet är att säkerställa att såväl sociala som miljömässiga problem åtgärdas så snart de identifieras, oberoende om dessa uppstått i andra länder. Forced Labour syftar till att säkerställa att inga produkter på EU:s marknad har producerats under tvång.

Beträffande Due Diligence kommer följande att infasning ske för företagen:

  • Från 2027 för företag med mer än 5000 anställda och 1500 miljoner Euro omsättning.

  • Från 2028 för företag med mer än 3000 anställda och 900 miljoner Euro omsättning.

  • Från 2029 för företag med mer än 1000 anställda och 450 miljoner Euro omsättning.

Det betyder att denna lagstiftning inte direkt omfattar företag med mindre än 1000 anställda eller har minst 450 miljoner Euro i årlig omsättning. Det betyder dock inte att medelstora och mindre företag inte kommer att beröras.

Även om det till antalet kommer vara ett mindre antal företag som omfattas så står de för en stor del av omsättningen i handeln. Dock är det viktigt att komma ihåg att alla företag som har affärsrelationer med dessa företag kommer förväntas inkomma med information om hur företaget bedriver sitt aktsamhetsarbete.
Magnus Nikkarinen
Hållbarhetsansvarig, Svensk Handel

Forced Labour kommer i kontrast till Due Diligence att direkt gälla alla företag, oberoende av storlek, samt alla typer av produkter. Lagstiftningen förbjuder produkter tillverkade med tvångsarbete från att exporteras och säljas på EU:s marknad. Den fastställer också regler för utredningar, beslut och hur man ska hantera bevisade fall av tvångsarbete, vilket kan inkludera indragning och omhändertagande av en produkt.

Lagstiftningen ska ses som ett komplement till aktsamhetskraven som kommer och syftar bland annat till att säkerställa att EU kan hindra produkter från att komma in i EU, där staten i de exporterande länderna sanktionerar arbetsvillkor som är oacceptabla.
Magnus Nikkarinen
Hållbarhetsansvarig, Svensk Handel

Innan båda lagarna kan träda i kraft måste EU-rådet godkänna dem samt att de ska publiceras i EU:s officiella tidning. Due Diligence väntas träda i kraft och börja tillämpas från mitten av juni 2024. Det väntas dröja till hösten 2024 med Forced Labour för att lagstiftningen sedan ska börja tillämpas från slutet av 2027 i medlemsländerna.

magnus-nikkarinen.jpg

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ordforandepriset-2024.jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’Långsiktigheten är avgörande"

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.