Hoppa till innehåll

Nu har Sverige en officiell ståndpunkt om det förslag som Europeiska kommissionen presenterat om en ny förordning om bekämpande av sena betalningar vid handelstransaktioner, som ska ersätta det nuvarande EU-direktivet på området från 2011. Vi kan konstatera att man landat i samma syn som Svensk Handel redan tagit ställning för.

faktura-betalningsanmarkning.jpg
Det är tillfredsställande att se att även Sveriges riksdag har kommit till slutsatsen att förslaget skulle innebära en för stor inskränkning av avtalsfriheten.
Bengt Nilervall
näringspolitisk expert, Svensk Handel

EU-kommissionens förslag innebär bland annat att betalningstiden vid alla handelstransaktioner, både i förhållande mellan näringsidkare samt mellan näringsidkare och det allmänna, inte får vara längre än 30 dagar.

Svensk Handel anser att ambitionen att främja snabbare betalningar och bidra till en väl fungerande inre marknad genom att förbättra förutsättningarna för att driva och utveckla näringsverksamhet är god. Men som förslaget är utformat nu, medför det betydande risker för stor negativ påverkan.

Även om förslaget alltså innehåller positiva delar, så överväger de negativa, varav inskränkningen av avtalsfriheten är den viktigaste.

Nu har riksdagen behandlat frågan i kammaren och kommit fram till en ståndpunkt som överensstämmer väl med Svensk Handels tidigare framförda synpunkter.

riksdagslogo-16x9.png

Utdrag ur riksdagens uttalande:

"Riksdagen har prövat förslaget utifrån den så kallade subsidiaritetsprincipen, det vill säga principen om att beslut om nya EU-lagar tas så nära medborgarna som möjligt. EU ska därför bara vidta åtgärder om det är mer effektivt än om de enskilda länderna agerar på egen hand. Principen värnar medlemsstaternas rätt att ta egna beslut på nationell nivå.

Riksdagen ifrågasätter i och för sig inte behovet av en reglering på EU-nivå för att främja snabbare betalningar vid affärstransaktioner men anser att EU-kommissionens förslag i vissa delar är för långtgående och därför strider mot subsidiaritetsprincipen. Det gäller till exempel förslagen om en tvingande betalningstid om 30 dagar och en fast räntesats för dröjsmålsränta som skulle begränsa avtalsfriheten för företag."

Läs Svensk Handels remissvar:

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kiwiskjorta.png

Kiwiskjortor med anor från 1928 i Almedalsgarderoben

NyhetEton Shirts har sedan starten 1928 fokuserat på att skapa den perfekta skjortan. Från frack- och smokingskjortor till lediga linneskjortor.
digjourney---att-leda-ai-transformation.png

Medlemsförmån från DigJourney

NyhetMedlemsrabatt på DigJourney's utbildning Att leda AI-transformation.
packar-upp-varor-mugg.jpg

Webbinarium 25 juni: Få koll på den nya produktsäkerhetsförordningen

NyhetSvensk Handels guide om den nya produktsäkerhetsförordningen.
swish-webb-1713452625.jpg

Skydda din verksamhet i sommar!

NyhetPå sommaren är risken att råka ut för falska sedlar och swishbedrägerier större. Vi ger konkreta tips för att skydda verksamheten.
branschoverenskommelsen-lund.jpg

Positiva effekter av branschöverenskommelsen för den fossilfria leveransen

NyhetBranschöverenskommelsen för den fossilfria leveransen har haft en impact på miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.
almedalsgarderoben-troja-o-skor.png

Full fart inför Almedalsgarderoben

NyhetI Almedalsgarderoben kan Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet. Träffa två medverkande företag.
kungsgatan-stockholm.png

Miljözon klass 3 - hur berör det din verksamhet?

NyhetSvensk Handel och Visita överklagar Stockholm stads beslut om att införa Miljözon 3. Frågan har nationell bäring.
lastpallar-lager.jpg

Svensk Handel uppmanar till aktion mot Temu och Shein

NyhetSvensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.