Hoppa till innehåll

EU-parlamentet har nu enats om AI Act, som syftar till att reglera AI-system och skydda konsumenternas rättigheter och den inre marknaden.

eu-(2).png

AI Act främjar också en harmonisering mellan medlemsländerna i EU så att spelplanen blir på lika villkor. Lagen, som nu fick slutgiltigt godkännande efter politiskt och tekniskt stöd, förväntas träda i kraft i maj 2024.

Fyra risknivåer

För företag inom handeln är det viktigt att hålla sig uppdaterad, skaffa sig kunskap och identifiera vilken risknivå man omfattas av och hur man bör agera därefter. AI Act fastställer fyra risknivåer för AI-användning:

  • Minimal risk - tillåter obegränsad användning av AI inom områden som AI-understödda videospel eller e-postfiltrering av skräppost.

  • Begränsad risk - exempelvis omfattar detta chattbotar, där det krävs att användare vet att de interagerar med en AI och inte en människa.

  • Hög risk - inkluderar AI-system som används inom områden som kritisk infrastruktur, utbildningssektorn, rekrytering, samt migration och gränskontroll. Dessa system måste uppfylla omfattande krav innan de introduceras på marknaden. AI-användning inom brottsbekämpning anses också ligga på denna nivå.

  • Oacceptabel risk - rör AI tillämpningar som anses hota människors säkerhet, försörjning och rättigheter, vilka kommer att förbjudas. Ett exempel är AI-baserade system för social poängsättning, som exempelvis används i Kina.

Brando Benifei, en av förhandlarna för EU-parlamentets AI Act, beskrev det som "en historisk dag" under en efterföljande presskonferens och betonade att detta är den första regleringen i världen som klargör en säker och mänsklig utveckling av AI. Värt att notera är dock att utvecklingen går snabbt och att det därför är viktigt att lagstiftarna håller sig ajour med den tekniska utvecklingen.

Svensk Handel fortsätter bevaka frågan för att säkerställa handelsföretagens intressen.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
_59a3839_sh_women-paytech-11april_webb.jpg

Women in Paytech - temat självledarskap fyllde andra träffen

NyhetEtt 50-tal personer i hubben kom till uppdukat bord med såväl frukost som inspiration och lärdomar att ta med sig hem.
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.
karin-karlsbo-webb.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Karin Karlsbro (L)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
pris-eller-hallbarhet-jacka.png

Vad prioriterar konsumenten? Hållbarhet, kvalitet eller pris?

NyhetNär det ekonomiska läget nu tycks ljusna något, prioriterar konsumenten hållbarhet högre. Men pris är fortfarande avgörande för många.
man-med-dator.jpg

Tillgänglighetsdirektivet – så anpassar du din verksamhet

NyhetDriver du ett företag inom EU med fler än tio anställda? Vi ger råd om hur du anpassar din verksamhet enligt tillgänglighetsdirektivet.
lek-med-hund-inomhus.jpg

Produktsäkerhetsansvar – så kommer du igång

NyhetHar du koll på ditt ansvar för produktsäkerhet? Svensk Handel guidar dig rätt.
ramadan.png

Ramadan och Eid al-fitr 2024

NyhetRamadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen. Handeln förbereder sig nu inför högtiden.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.