Hoppa till innehåll

Färre jobb med höjda arbetsgivaravgifter: ”Tvingats säga upp personal”

Ett växande utanförskap till arbetsmarknaden är ett stort samhällsproblem. För att skapa fler jobb inom handeln är sänkta arbetsgivaravgifter en helt central åtgärd. Dessvärre har regeringen gått i motsatt riktning och höjde 1 april arbetsgivaravgiften för unga.

seminarium-almedalen-arbetsgivaravgifter.jpg
Svensk Handels vd, Sofia Larsen, Jonas Siljhammar, vd på Visita, Daniel Erlandsson, Elon och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar i en paneldiskussion i Almedalen om arbetsgivaravgifterna, modererad av Henrik Ekelund, tf näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Att sänka skatten på arbete är helt avgörande för att behålla företag och jobb i Sverige. Konkurrensen i handeln är internationell och att svenska handelsföretag tvingas idag bära betydligt högre kostnader än i övriga Europa. Här måste regeringen tänka om.
Sofia Larsen
vd Svensk Handel

I Almedalen bjöd Svensk Handel och Visita in till ett seminarium om arbetsgivaravgifterna och hur de påverkar företagens möjligheter att anställa. Daniel Erlandsson, som driver tolv Elonbutiker i Mellansverige, förklarade hur regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för unga påverkat hans verksamhet.

- Handeln genomgår ett stålbad just nu. Jag har arbetat i handeln sedan 1997 och aldrig tidigare varit med om ett lika tufft ekonomiskt läge. Att regeringen i det läget väljer att höja arbetsgivaravgiften är tondövt. Vi har tvingats säga upp personal som en direkt konsekvens av höjningen, säger Daniel Erlandsson på Elon.

Höga arbetsgivaravgifter hinder för att anställa

Enligt en undersökning från Företagarna är de höga arbetsgivaravgifterna det enskilt största hindret för företag att anställa. Missuppfattningar och seglivade myter gör att politiken ändå inte agerar. Det menar Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi och chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Hans tidigare forskning visar att IFAU:s utvärdering av nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga som skedde 2007 kraftigt underskattat reformens effekter.

Företag med många unga visade sig vara mer benägna att anställa fler och erbjuda anställda fler timmar. Totalt skapade reformen 18 100 jobb, betydligt fler än de 6 000–10 000 jobb som IFAU kom fram till.

Sänkta arbetsgivaravgifter är ett effektivt verktyg för att få fler i arbete och öka antalet arbetade timmar i handeln. Med tanke på de enorma utmaningar som vi har med ett växande utanförskap borde det vara en prioriterad åtgärd.
Sven-Olov Daunfeldt
chefsekonom, Svenskt Näringsliv

Regeringens fokus: Få bukt med inflationen

Johan Paccamonti, planeringschef hos finansminister Elisabeth Svantesson försvarade regeringens politik.

- Regeringens fokus ligger på att få bukt med inflationen som slår hårt mot såväl hushåll som företag. Finanspolitiken behöver vara återhållsam i det extrema läge vi har med skyhög inflation. Här har regeringen ett stort ansvar.

Den 1 april i år slopade regeringen den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’ Långsiktigheten är avgörande."

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.