Hoppa till innehåll

Handelns snabba omställning ställer förändrade krav på framtida kompetensbehovet. Antalet butikssäljare blir färre samtidigt som behovet av lagerarbetare och systemutvecklare väntas öka. Att locka spetskompetens inom tech är en utmaning för många retailers där konkurrensen från andra branscher är hård.

anstalld-och-kund-i-fritidsbutik.jpg

Svensk Handels Kompetensrapport 2022 visar att färre butiker och ökad grad av automatisering innebär att drygt var tionde butikssäljare försvinner till år 2030.

Fortfarande är dock butikssäljare den största yrkesrollen i handeln med ett årligt rekryteringsbehov på 48 000 personer år 2030. Totalt väntas branschen anställa drygt 138 000 butikssäljare, en minskad efterfrågan på 18 600 tjänster jämfört med idag.

Fler lagerarbetare och systemutvecklare

Digitaliseringen av handeln banar samtidigt väg för andra yrkesroller som väntas växa i betydelse. Efterfrågan på lagerarbetare, IT-arkitekter och systemutvecklare ökar mest i absoluta tal. Nära 5 000 fler lagerarbetare och drygt 4 000 fler systemutvecklare kommer att anställas till 2030.

Digitala marknadsförare och logistiker är två av de tjänster som väntas öka mest procentuellt. Efterfrågan på digitala marknadsförare ökar med 74 procent till 812 anställda och logistikerna väntas bli 67 procent fler, totalt 593 tjänster.

– Den hårda konkurrensen på nätet ökar behovet av personer med spetskompetens inom marknadsföring online. Det blir också allt viktigare att analysera kundernas beteende och ge rätt erbjudande vid rätt tillfälle, säger Henrik Ekelund, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Nytt försäljnings- och serviceprogram på gymnasiet

För att företagen i handeln ska hitta rätt kompetens ställs stora krav på utbildningsystemet. Det nya Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet, som Svensk Handel varit med och drivit fram, blir en viktig pusselbit. Samtidigt behöver handeln locka kompetens från yrkeshögskolan, samt högskola och universitet, för att stå sig i konkurrensen.

– Det finns en stor förhoppning från branschen att det nya gymnasieprogrammet som startade i höst ska bli en naturlig rekryteringsbas för handelns företag. Det kräver att programmet lockar rätt elever och att utbildningen blir branschnära. Företagen efterfrågar individer med ansvarskänsla och förmågan att arbeta självständigt, säger Henrik Ekelund.

Tufft att locka spetskompetens inom tech

Handelns förändrade kompetensbehov inom techområdet innebär också att branschen konkurrerar om kompetensen med andra branscher. För många företag inom handeln är det en utmaning att locka personer med kunskap inom områden som programmering, dataanalys och digital marknadsföring.

– Konkurrensen om spetskompetensen är stentuff och företagen i handeln letar i hela Europa efter personer med rätt profil, säger Henrik Ekelund.

henrik-ekelund.jpg

Henrik Ekelund

Näringspolitisk expert

ungapped-avtal.jpg

Uppdatering från avtalsrörelsen

NyhetAvtalsrörelsen pågår just nu för fullt över hela den svenska arbetsmarknaden. Svensk Handel förhandlar om nya kollektivavtal för bland annat
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter viktig del i en hållbar betalmedelsstruktur

NyhetRiksbankens nya kostnadsstudie visar på skillnaderna i kostnader per betalsätt; att kostnaderna för debetkort- och Swishbetalningar är lägst
lindex.png

Lindex storsatsar på återvunna material

NyhetAtt skala upp återvinning av textila material är idag en fundamental utmaning för många av handelns företag. Men i och med nya samarbeten oc
hallbarhet-trad-i-hander.jpg

Kvalitet viktigast när företagens hållbarhetsarbete rankas

NyhetMedvetenheten om hållbarhetsfrågor är högre än någonsin och konsumenternas krav på företagen blir alltmer komplexa.
startplatta-hyresfragan-forklarad-gron.jpg

Svensk Handels experter förklarar hyresfrågan

NyhetKänner du som småföretagare oro inför din hyra? Ta chansen att få mer information och tips från våra experter kring hur lågkonjunkturen påve
avtalsnytt-avsnitt-4-webb2.jpg

"Extremt tufft läge för handeln"

NyhetOm drygt två veckor löper avtalen i handeln ut. I Avtalsnytt avsnitt 4 ser du vår chefsekonom Maria Mikkonen ge sin bild av läget för företa
symbol_information.jpg

Hög tid att lära sig mer om digitala produktpass

NyhetHur kan ett digitalt produktpass fungera i praktiken? Projektet ProPare, som Svensk Handel varit en del i, har utvecklat en prototyp som vis
kraftsamling-mot-kottstolder-16x9.png

Gemensam kraftsamling mot organiserade köttstölder

NyhetStölderna av i synnerhet svenska köttvaror inom dagligvaruhandeln har blivit ett så pass stort problem att många butiker väljer att inte ha

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.