Hoppa till innehåll

Handelns snabba omställning ställer förändrade krav på framtida kompetensbehovet. Antalet butikssäljare blir färre samtidigt som behovet av lagerarbetare och systemutvecklare väntas öka. Att locka spetskompetens inom tech är en utmaning för många retailers där konkurrensen från andra branscher är hård.

anstalld-och-kund-i-fritidsbutik.jpg

Svensk Handels Kompetensrapport 2022 visar att färre butiker och ökad grad av automatisering innebär att drygt var tionde butikssäljare försvinner till år 2030.

Fortfarande är dock butikssäljare den största yrkesrollen i handeln med ett årligt rekryteringsbehov på 48 000 personer år 2030. Totalt väntas branschen anställa drygt 138 000 butikssäljare, en minskad efterfrågan på 18 600 tjänster jämfört med idag.

Fler lagerarbetare och systemutvecklare

Digitaliseringen av handeln banar samtidigt väg för andra yrkesroller som väntas växa i betydelse. Efterfrågan på lagerarbetare, IT-arkitekter och systemutvecklare ökar mest i absoluta tal. Nära 5 000 fler lagerarbetare och drygt 4 000 fler systemutvecklare kommer att anställas till 2030.

Digitala marknadsförare och logistiker är två av de tjänster som väntas öka mest procentuellt. Efterfrågan på digitala marknadsförare ökar med 74 procent till 812 anställda och logistikerna väntas bli 67 procent fler, totalt 593 tjänster.

– Den hårda konkurrensen på nätet ökar behovet av personer med spetskompetens inom marknadsföring online. Det blir också allt viktigare att analysera kundernas beteende och ge rätt erbjudande vid rätt tillfälle, säger Henrik Ekelund, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Nytt försäljnings- och serviceprogram på gymnasiet

För att företagen i handeln ska hitta rätt kompetens ställs stora krav på utbildningssystemet. Det nya Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet, som Svensk Handel varit med och drivit fram, blir en viktig pusselbit. Samtidigt behöver handeln locka kompetens från yrkeshögskolan, samt högskola och universitet, för att stå sig i konkurrensen.

– Det finns en stor förhoppning från branschen att det nya gymnasieprogrammet som startade i höst ska bli en naturlig rekryteringsbas för handelns företag. Det kräver att programmet lockar rätt elever och att utbildningen blir branschnära. Företagen efterfrågar individer med ansvarskänsla och förmågan att arbeta självständigt, säger Henrik Ekelund.

Tufft att locka spetskompetens inom tech

Handelns förändrade kompetensbehov inom techområdet innebär också att branschen konkurrerar om kompetensen med andra branscher. För många företag inom handeln är det en utmaning att locka personer med kunskap inom områden som programmering, dataanalys och digital marknadsföring.

– Konkurrensen om spetskompetensen är stentuff och företagen i handeln letar i hela Europa efter personer med rätt profil, säger Henrik Ekelund.

henrik-ekelund.jpg

Henrik Ekelund

Enhetschef Näringspolitik

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.