Hoppa till innehåll

Handelns snabba omställning ställer förändrade krav på framtida kompetensbehovet. Antalet butikssäljare blir färre samtidigt som behovet av lagerarbetare och systemutvecklare väntas öka. Att locka spetskompetens inom tech är en utmaning för många retailers där konkurrensen från andra branscher är hård.

anstalld-och-kund-i-fritidsbutik.jpg

Svensk Handels Kompetensrapport 2022 visar att färre butiker och ökad grad av automatisering innebär att drygt var tionde butikssäljare försvinner till år 2030.

Fortfarande är dock butikssäljare den största yrkesrollen i handeln med ett årligt rekryteringsbehov på 48 000 personer år 2030. Totalt väntas branschen anställa drygt 138 000 butikssäljare, en minskad efterfrågan på 18 600 tjänster jämfört med idag.

Fler lagerarbetare och systemutvecklare

Digitaliseringen av handeln banar samtidigt väg för andra yrkesroller som väntas växa i betydelse. Efterfrågan på lagerarbetare, IT-arkitekter och systemutvecklare ökar mest i absoluta tal. Nära 5 000 fler lagerarbetare och drygt 4 000 fler systemutvecklare kommer att anställas till 2030.

Digitala marknadsförare och logistiker är två av de tjänster som väntas öka mest procentuellt. Efterfrågan på digitala marknadsförare ökar med 74 procent till 812 anställda och logistikerna väntas bli 67 procent fler, totalt 593 tjänster.

– Den hårda konkurrensen på nätet ökar behovet av personer med spetskompetens inom marknadsföring online. Det blir också allt viktigare att analysera kundernas beteende och ge rätt erbjudande vid rätt tillfälle, säger Henrik Ekelund, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Nytt försäljnings- och serviceprogram på gymnasiet

För att företagen i handeln ska hitta rätt kompetens ställs stora krav på utbildningssystemet. Det nya Försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet, som Svensk Handel varit med och drivit fram, blir en viktig pusselbit. Samtidigt behöver handeln locka kompetens från yrkeshögskolan, samt högskola och universitet, för att stå sig i konkurrensen.

– Det finns en stor förhoppning från branschen att det nya gymnasieprogrammet som startade i höst ska bli en naturlig rekryteringsbas för handelns företag. Det kräver att programmet lockar rätt elever och att utbildningen blir branschnära. Företagen efterfrågar individer med ansvarskänsla och förmågan att arbeta självständigt, säger Henrik Ekelund.

Tufft att locka spetskompetens inom tech

Handelns förändrade kompetensbehov inom techområdet innebär också att branschen konkurrerar om kompetensen med andra branscher. För många företag inom handeln är det en utmaning att locka personer med kunskap inom områden som programmering, dataanalys och digital marknadsföring.

– Konkurrensen om spetskompetensen är stentuff och företagen i handeln letar i hela Europa efter personer med rätt profil, säger Henrik Ekelund.

henrik-ekelund.jpg

Henrik Ekelund

Enhetschef Näringspolitik

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.
byt-nat-nu.png

Har du koll på dina uppkopplingar? Sverige stänger 2G och 3G

NyhetFram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat till dessa nät slutar fungera.
smink.png

EU stramar åt onlineförsäljning av kosmetika

NyhetEU har infört nya regler för att stärka konsumentskyddet vid onlineköp av kosmetik. Handlare måste visa mer omfattande produktinformation.
lina-sabadello-film-2.png

Viktig information om indexklausulen i ditt hyresavtal

NyhetMycket viktig info för dig som ska omförhandla ditt hyreskontrakt. Här får du handfasta tips att ta med dig in i förhandlingen.
roda-havet.png

Konflikten i Röda havet ger ökade kostnader för handeln

NyhetOroligheterna i området kring Röda Havet och Suezkanalen driver upp containerpriserna.
arbetsgivarservice-illustration.jpg

Dags att rapportera in dina medlemsuppgifter

NyhetSenast den 28 februari behöver du som är medlem i Svensk Handel rapportera in korrekta uppgifter om ditt företag.
cellbes-montage.png

Ökade bedrägerier gör Trygg E-handel ännu viktigare

NyhetFör modeföretaget Cellbes är Svensk Handels certifiering Trygg E-handel en viktig nyckel i tillväxtresan.
pil-webbinariet-feb-24.png

Webbinarium om Konsumentverkets tillsyn av företags prismarknadsföring

NyhetDen 1 februari livesände Svensk Handel ett extrainsatt webbinarium för att informera om och diskutera Konsumentverkets anmärkningar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.