Hoppa till innehåll

Europaparlamentet har gett klartecken för ett nytt direktiv som kommer att förbjuda vilseledande miljöpåståenden och hållbarhetspåståenden. Direktivet kommer också införa regler för hur hållbarhetsmärkningar får utformas och introducerar även en ny ”garantimärkning”.

eu-landskap.png

Direktivet Empowering Consumer for the Green Transition, även kallat ECGT-direktivet, syftar till att stärka unionens konsumenter för den gröna omställningen genom bättre skydd mot orättvisa metoder och bättre information. Nästa steg är nu att Europeiska rådet ska godkänna direktivet, därefter träder det i kraft. Medlemsstaterna har då 24 månader på sig att implementera de nya reglerna i nationell rätt. För svensk del kommer direktivet bland annat innebära förändringar i marknadsföringslagen.

Vad innebär direktivet i praktiken?

Striktare krav för miljö- och hållbarhetspåståenden samt miljömärkningar introduceras.

De nya reglerna kommer bland annat innebära att man inte får använda allmänna miljöpåståenden utan bevis. Användning av svepande begrepp som ”miljövänligt”, ”klimatneutralt”, ”naturligt”, ”grönt”, ”energieffektivt” och ”ekologiskt” kommer därför vara förbjudet om man inte har stöd. ECGT-direktivet kommer också förbjuda användning av påståenden som uttrycker att en produkt har en neutral, minskad eller positiv inverkan på miljön på grund av system för utsläppskompensation.

ECGT-direktivet kommer även införa nya regler för hur hållbarhetsmärkningar får användas. Det ska endast vara tillåtet att använda hållbarhetsmärkningar som är godkända av myndigheter och hållbarhetsmärkningar som är baserade på officiella certifieringssystem.

Dessutom kommer regelpaketet medföra förbud att använda ogrundade påståenden om hållbarhet när det gäller användningstid och intensitet under normala användningsförhållanden. ECGT-direktivet kommer även införa förbud mot att uppmana konsumenter att byta ut förbrukningsvaror tidigare än vad som är absolut nödvändigt.

Nytt ”garantimärke” introduceras

Direktivet innehåller också en bestämmelse som ska bidra till att göra information om reklamationsrätten mer synlig. EU-kommissionen har fått i uppdrag att ta fram ett särskilt ”garantimärke”, vilket ska kunna användas av företag som väljer att tillämpa en utökad garanti som går utöver den lagstadgade reklamationsrätten. Syftet är att företag ska kunna använda ”garantimärket” för att framhålla produkternas kvalitet.

Green Claims-direktivet

Viktigt att notera är att ECGT-direktivet inte är detsamma som Green Claims-direktivet, som fortfarande behandlas av utskotten i Europaparlamentet. Green Claims-direktivet syftar till att i detalj reglera hur miljöpåståenden behöver underbyggas. Genom denna lagstiftning föreslås bland annat krav på förhandsgodkännande för de företag som vill använda sig av miljöpåståenden samt mer strikta krav på vilka aktörer som får lov att tillhandahålla miljömärkningar på marknaden.

martina-elfgren1.jpg

Martina Elfgren

Enhetschef Internationell handel, Head of office för Brysselkontoret

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ung-medarbetare.jpg

Hjälp oss att säkra handelns framtida kompetensbehov

NyhetDet nya Försäljnings- och Serviceprogrammet på gymnasiet lockar många. Nu behövs lokala programråd med företag från branschen.
webbinarium-kepsar.png

E-handelsåret 2023 - och framtiden

NyhetE-handel där varorna har lägre pris påverkades något mindre under det tuffa 2023 än sällanköpshandeln. Möt e-handlaren som klarade sig bra.
nrs-2024-logotyp.png

Save the date: Upplev framtidens handel på Nordic Retail Summit

NyhetI år kretsar programmet kring tre heta områden: Hållbarhetslagstiftning, säkerhet och AI.
hand-med-telefon-e-handel.png

Internationell e-handel: Expansion med utmaningar

NyhetE-handel utanför Sveriges gränser ökar och står nu för 17% av marknaden.
trendspaning-per-ljungberg-2-play-1708937132.png

Trendspaning: Vart är vi på väg?

NyhetSvensk Handels Per Ljungberg delar insikter inför årets D-Congress – på temat Innovation for Impact.
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.