Hoppa till innehåll

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Persson gästade Svensk Handels årsstämma den 16 maj. Han bjöd på ett engagerat och insatt anförande med fokus på utbildning och kompetensförsörjning.

namnlos-design-1716475858.png
Johan Pehrson, Arbetsmarknads- och integrationsminister huvudtalare på Svensk Handels årsstämma

Inledningsvis berättade Johan Persson om sina erfarenheter från  livsmedelshandeln, något som gav honom erfarenheter som han burit med sig genom livet. På senare år har även Johan Persson varit vd för ett företag inom belysningsbranschen. På resan från handlare till minister tog Johan Pehrson med sig en stor förståelse för en stabil och säker ekonomi.

Svensk ekonomi är helt avgörande för fler jobb i handeln

Att få ordning på svensk ekonomi är helt avgörande för att handeln ska ha möjlighet att skapa fler jobb, enligt ministern.

-   Efterfrågan måste finnas. Finns det ingen som vill köpa en soffa så kommer ingen att kunna sälja en soffa. Vi måste ur lågkonjunkturen och se till att vara än bättre förberedda vid nästa lågkonjunktur.

Ministern har också lång erfarenhet av hur byråkrati kan krångla till vardagen för den enskilde företagaren. Det är inte alltid lagstiftningen går hand i hand med verkligheten, trots att goda intentioner kan finnas. Ett inspel från publiken var att regeringen måste säkra att Sverige inte överimplementerar EU-regler i onödan.

-   En insats för att stävja detta är regeringens förenklingskommission som precis har kommit igång. Vi bygger också till exempel om arbetslöshetsförsäkringen, vilket kommer att underlätta rejält för alla arbetsgivare vid rapportering till A-kassan.

Förutsättningarna för framtida kompetensförsörjning börjar i skolbänken

Ministern lyfte också hur viktig handeln är för svenskt välstånd och därmed vikten av framtida kompetensförsörjning. Regeringen försöker möta de ökade behoven genom att uppdatera kraven för gymnasieutbildningen, vuxenskolan och yrkesutbildningen. Sverige behöver göra mycket mer; skolan måste reformeras och gå tillbaka till grunderna. Läsa, räkna, skriva är fortfarande helt grundläggande. Pisa-resultaten visar att vi är i ett mycket allvarligt läge. Ministerns recept är:

Ut med paddor – in med böcker. Resultatet kommer inte att kunna mätas förrän efter nio år. Det är farligt om man negligerar att den samlade forskningen visar att vi håller på att demontera hjärnans grundfunktioner, och det leder ju inte till att man får A i matte direkt.
Johan Pehrson
Arbetsmarknads- och integrationsminister

Regeringen vill ha en fortsatt tät dialog med Svensk Handel för att få handelns viktiga inspel.

-   Handeln ser till att ge människor ett meningsfullt och viktigt arbete i en spännande bransch.
Jag hoppas att mina erfarenheter och det fokus Regeringen har på ekonomi, på EU och på hållbarhet kommer att bidra till en bättre affär för svensk handel i framtiden.

 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
almedalsgarderoben-troja-o-skor.png

Göteborgs Stadsmission och Cellbes laddar för Almedalsgarderoben

NyhetTill Almedalsgarderoben välkomnas Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet för de medverkande företagen.
kungsgatan-stockholm.png

Miljözon klass 3 - hur berör det din verksamhet?

NyhetSvensk Handel och Visita överklagar Stockholm stads beslut om att införa Miljözon 3. Frågan har nationell bäring.
lastpallar-lager.jpg

Svensk Handel uppmanar Konsumentverket att agera mot Temu och Shein

NyhetSvensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.
almedalsgarderoben-1718110830.png

Almedalsgarderoben - cirkulärt mode

NyhetMed hållbarhet som ledstjärna har Almedalsgarderoben blivit en återkommande och efterlängtad favorit under Almedalsveckan.
nrs-nyhet-jennifer.png

Darja Isaksson gästar Nordic Retail Summit

NyhetDarja Isaksson, generaldirektör på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet gästar Nordic Retail Summit 2 oktober.
alice-mp.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Bah Kuhnke (MP)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
retail-awards_mgm2758.jpg

Rickard Lyko: "Lär mig nya saker om mitt ledarskap varje dag"

NyhetRickard Lyko, vd på Lyko, blev förra årets vinnare i den tunga kategorin Årets ledare.
almedalen-collage-3.png

Välkommen till Handelslandet Sverige i Almedalen

NyhetFörberedelserna inför Almedalen pågår för fullt. Svensk Handel presenterar Handelslandet Sverige.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.