Hoppa till innehåll

Handeln – stadens motor så även i Karlstad

Handeln är en central del av Karlstads DNA. Det är en stark handelsstad där det handlas för mer än förväntat givet stadens köpkraft och befolkningsmängd. Men för att handeln ska fortsätta att spira krävs att politiker enas och att det tas ett helhetsgrepp om handeln. Det visar Svensk Handels nya rapport där Karlstad står i fokus.

754805ac24524441bc0c3a7e8d9a31f9.jpg

Handeln är motorn i en levande stad. Både invånare, besökare och företag är beroende av en väl fungerande handel. Om handeln kommer att fortsätta vara dragare även i framtiden beror till stor del på de beslut som våra politiker och fastighetsägare fattar.

Den 2 juni besökte Mats Hedenström, näringspolitisk chef och Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert stads- och platsutveckling, Karlstad för att presentera den nya rapporten ”Handeln – stadens motor” för politiker i både majoritet och opposition.

Hur vi handlar förändras över tid och under de senaste åren har förändringen skett snabbare än någonsin. Dagens och framtidens handel är både fysisk och digital. Detta påverkar våra strategier och planer, inte bara i stadskärnan, köpcentrum och på handelsplatser utan även våra bostadsområden.

Våra handelsplatser används av kunderna i olika syften. Tar Karlstad ett helhetsgrepp i sin planering av den framtida handeln kommer diskussioner som att externhandeln tar död på cityhandeln att upphöra.
Mats Hedenström
näringspolitisk chef Svensk Handel

Ett annat viktigt område som lyfts i rapporten är säkerhet och trygghet, där handeln har stor betydelse för säkerheten och den upplevda tryggheten på en plats. Något som har stor inverkan på konsumentens val av handelsplats och därmed hur staden uppfattas både dag- som kvällstid.

Det är av yttersta vikt att de goda krafterna fortsätter samverka i våra städer och därmed trycker tillbaka brottsligheten. Vi får aldrig acceptera att det offentliga rummet tas över av kriminella element. Detta är avgörande för en positiv handelsutveckling framöver, fortsätter Mats Hedenström.

Den positiva tillväxten i Karlstad och de därmed följande stadsbyggnads- och infrastrukturprojekten diskuterades även under mötet med politikerna.

Läs mer om handelns betydelse för utvecklingen av Karlstad och det arbete som måste vidtas för att anpassa förutsättningarna för dagens och framtidens handel här.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.
byt-nat-nu.png

Har du koll på dina uppkopplingar? Sverige stänger 2G och 3G

NyhetFram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat till dessa nät slutar fungera.
smink.png

EU stramar åt onlineförsäljning av kosmetika

NyhetEU har infört nya regler för att stärka konsumentskyddet vid onlineköp av kosmetik. Handlare måste visa mer omfattande produktinformation.
lina-sabadello-film-2.png

Viktig information om indexklausulen i ditt hyresavtal

NyhetMycket viktig info för dig som ska omförhandla ditt hyreskontrakt. Här får du handfasta tips att ta med dig in i förhandlingen.
roda-havet.png

Konflikten i Röda havet ger ökade kostnader för handeln

NyhetOroligheterna i området kring Röda Havet och Suezkanalen driver upp containerpriserna.
arbetsgivarservice-illustration.jpg

Dags att rapportera in dina medlemsuppgifter

NyhetSenast den 28 februari behöver du som är medlem i Svensk Handel rapportera in korrekta uppgifter om ditt företag.
cellbes-montage.png

Ökade bedrägerier gör Trygg E-handel ännu viktigare

NyhetFör modeföretaget Cellbes är Svensk Handels certifiering Trygg E-handel en viktig nyckel i tillväxtresan.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.