Hoppa till innehåll

Handeln – stadens motor så även i Karlstad

Handeln är en central del av Karlstads DNA. Det är en stark handelsstad där det handlas för mer än förväntat givet stadens köpkraft och befolkningsmängd. Men för att handeln ska fortsätta att spira krävs att politiker enas och att det tas ett helhetsgrepp om handeln. Det visar Svensk Handels nya rapport där Karlstad står i fokus.

754805ac24524441bc0c3a7e8d9a31f9.jpg

Handeln är motorn i en levande stad. Både invånare, besökare och företag är beroende av en väl fungerande handel. Om handeln kommer att fortsätta vara dragare även i framtiden beror till stor del på de beslut som våra politiker och fastighetsägare fattar.

Den 2 juni besökte Mats Hedenström, näringspolitisk chef och Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert stads- och platsutveckling, Karlstad för att presentera den nya rapporten ”Handeln – stadens motor” för politiker i både majoritet och opposition.

Hur vi handlar förändras över tid och under de senaste åren har förändringen skett snabbare än någonsin. Dagens och framtidens handel är både fysisk och digital. Detta påverkar våra strategier och planer, inte bara i stadskärnan, köpcentrum och på handelsplatser utan även våra bostadsområden.

Våra handelsplatser används av kunderna i olika syften. Tar Karlstad ett helhetsgrepp i sin planering av den framtida handeln kommer diskussioner som att externhandeln tar död på cityhandeln att upphöra.
Mats Hedenström
näringspolitisk chef Svensk Handel

Ett annat viktigt område som lyfts i rapporten är säkerhet och trygghet, där handeln har stor betydelse för säkerheten och den upplevda tryggheten på en plats. Något som har stor inverkan på konsumentens val av handelsplats och därmed hur staden uppfattas både dag- som kvällstid.

Det är av yttersta vikt att de goda krafterna fortsätter samverka i våra städer och därmed trycker tillbaka brottsligheten. Vi får aldrig acceptera att det offentliga rummet tas över av kriminella element. Detta är avgörande för en positiv handelsutveckling framöver, fortsätter Mats Hedenström.

Den positiva tillväxten i Karlstad och de därmed följande stadsbyggnads- och infrastrukturprojekten diskuterades även under mötet med politikerna.

Läs mer om handelns betydelse för utvecklingen av Karlstad och det arbete som måste vidtas för att anpassa förutsättningarna för dagens och framtidens handel här.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. Evin Incir på frågor kopplat till EU och handeln.
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
_59a3839_sh_women-paytech-11april_webb.jpg

Självledarskap som tema fyllde andra träffen i Women in Paytech

NyhetEtt 50-tal personer i hubben kom till uppdukat bord med såväl frukost som inspiration och lärdomar att ta med sig hem.
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.
karin-karlsbo-webb.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Karin Karlsbro (L)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
pris-eller-hallbarhet-jacka.png

Vad prioriterar konsumenten? Hållbarhet, kvalitet eller pris?

NyhetNär det ekonomiska läget nu tycks ljusna något, prioriterar konsumenten hållbarhet högre. Men pris är fortfarande avgörande för många.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.