Hoppa till innehåll

Handeln – stadens motor så även i Karlstad

Handeln är en central del av Karlstads DNA. Det är en stark handelsstad där det handlas för mer än förväntat givet stadens köpkraft och befolkningsmängd. Men för att handeln ska fortsätta att spira krävs att politiker enas och att det tas ett helhetsgrepp om handeln. Det visar Svensk Handels nya rapport där Karlstad står i fokus.

754805ac24524441bc0c3a7e8d9a31f9.jpg

Handeln är motorn i en levande stad. Både invånare, besökare och företag är beroende av en väl fungerande handel. Om handeln kommer att fortsätta vara dragare även i framtiden beror till stor del på de beslut som våra politiker och fastighetsägare fattar.

Den 2 juni besökte Mats Hedenström, näringspolitisk chef och Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert stads- och platsutveckling, Karlstad för att presentera den nya rapporten ”Handeln – stadens motor” för politiker i både majoritet och opposition.

Hur vi handlar förändras över tid och under de senaste åren har förändringen skett snabbare än någonsin. Dagens och framtidens handel är både fysisk och digital. Detta påverkar våra strategier och planer, inte bara i stadskärnan, köpcentrum och på handelsplatser utan även våra bostadsområden.

Våra handelsplatser används av kunderna i olika syften. Tar Karlstad ett helhetsgrepp i sin planering av den framtida handeln kommer diskussioner som att externhandeln tar död på cityhandeln att upphöra.
Mats Hedenström
näringspolitisk chef Svensk Handel

Ett annat viktigt område som lyfts i rapporten är säkerhet och trygghet, där handeln har stor betydelse för säkerheten och den upplevda tryggheten på en plats. Något som har stor inverkan på konsumentens val av handelsplats och därmed hur staden uppfattas både dag- som kvällstid.

Det är av yttersta vikt att de goda krafterna fortsätter samverka i våra städer och därmed trycker tillbaka brottsligheten. Vi får aldrig acceptera att det offentliga rummet tas över av kriminella element. Detta är avgörande för en positiv handelsutveckling framöver, fortsätter Mats Hedenström.

Den positiva tillväxten i Karlstad och de därmed följande stadsbyggnads- och infrastrukturprojekten diskuterades även under mötet med politikerna.

Läs mer om handelns betydelse för utvecklingen av Karlstad och det arbete som måste vidtas för att anpassa förutsättningarna för dagens och framtidens handel här.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
logistik-lager-stadium.jpg

D-logistik: Returer - nyckeln till en hållbar omställning

NyhetI veckan anordnade Svensk Handel D-logistik i Göteborg. Ett årligt återkommande event för några av de främsta inom e-handel och logistik. En
green-claims-1-1240x600.png

Seminarium om Green Claims i Bryssel

NyhetSvensk Handel bjöd tillsammans med Skogsindustrierna, Trä- och Möbelföretagen TMF och Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium i Bryss
sakerhetspolitiska-programmet.jpg

Sex åtgärder för en tryggare handel

NyhetHot, våldsamma situationer och stölder har tyvärr blivit vardag för butiksägare och personal. Här är sex åtgärder som Svensk Handel vill se.
nina-jelver-16-9.jpg

Snart inleds Säkerhetsveckan

NyhetStölder och hot har tyvärr blivit en del av handlarnas vardag. Situationen är oacceptabel. Strax är det dags för årets stora säkerhetssatsni
handelskonjunkturen-sep-23-16x9.png

Handelskonjunkturen september 2023

NyhetSvensk Handels medlemsexklusiva rapport Handelskonjunkturen för september 2023 har just publicerats. Här är en kort sammanfattning.
textilatervinning.jpg

Cirkulära värdekedjor för textil – snart verklighet

NyhetFrån och med 1 januari 2025 krävs separat utsortering av textilavfall efter nya krav i EU:s avfallsdirektiv. Detta sammanfaller också delvis
shopping-vid-dator.jpg

Konsumentverket granskar kundtjänstinformation på webbplatser

NyhetKonsumentverket har gjort en kartläggning som visar att konsumenter upplever stora problem i kontakten med företags kundtjänst. Följer din w
sko-i-lada.jpg

Checklista - Ditt utökade producentansvar för förpackningar

NyhetDe nya reglerna om utökat producentansvar för förpackningar närmar sig snabbt. Väldigt många företag i Sverige omfattas av de nya reglerna.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.