Hoppa till innehåll

Handeln – stadens motor så även i Karlstad

Handeln är en central del av Karlstads DNA. Det är en stark handelsstad där det handlas för mer än förväntat givet stadens köpkraft och befolkningsmängd. Men för att handeln ska fortsätta att spira krävs att politiker enas och att det tas ett helhetsgrepp om handeln. Det visar Svensk Handels nya rapport där Karlstad står i fokus.

754805ac24524441bc0c3a7e8d9a31f9.jpg

Handeln är motorn i en levande stad. Både invånare, besökare och företag är beroende av en väl fungerande handel. Om handeln kommer att fortsätta vara dragare även i framtiden beror till stor del på de beslut som våra politiker och fastighetsägare fattar.

Den 2 juni besökte Mats Hedenström, näringspolitisk chef och Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert stads- och platsutveckling, Karlstad för att presentera den nya rapporten ”Handeln – stadens motor” för politiker i både majoritet och opposition.

Hur vi handlar förändras över tid och under de senaste åren har förändringen skett snabbare än någonsin. Dagens och framtidens handel är både fysisk och digital. Detta påverkar våra strategier och planer, inte bara i stadskärnan, köpcentrum och på handelsplatser utan även våra bostadsområden.

Våra handelsplatser används av kunderna i olika syften. Tar Karlstad ett helhetsgrepp i sin planering av den framtida handeln kommer diskussioner som att externhandeln tar död på cityhandeln att upphöra.
Mats Hedenström
näringspolitisk chef Svensk Handel

Ett annat viktigt område som lyfts i rapporten är säkerhet och trygghet, där handeln har stor betydelse för säkerheten och den upplevda tryggheten på en plats. Något som har stor inverkan på konsumentens val av handelsplats och därmed hur staden uppfattas både dag- som kvällstid.

Det är av yttersta vikt att de goda krafterna fortsätter samverka i våra städer och därmed trycker tillbaka brottsligheten. Vi får aldrig acceptera att det offentliga rummet tas över av kriminella element. Detta är avgörande för en positiv handelsutveckling framöver, fortsätter Mats Hedenström.

Den positiva tillväxten i Karlstad och de därmed följande stadsbyggnads- och infrastrukturprojekten diskuterades även under mötet med politikerna.

Läs mer om handelns betydelse för utvecklingen av Karlstad och det arbete som måste vidtas för att anpassa förutsättningarna för dagens och framtidens handel här.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.