Hoppa till innehåll

Handelns brottsutsatthet väckte stort intresse på Svensk Handels årsstämma

Säkerhetsfrågorna står högt upp på Svensk Handels agenda och det är en fråga som väcker stort intresse såväl från medlemmar som media. Därför var det en given programpunkt under eftermiddagsprogrammet på Svensk Handels årsstämma. Programpunkten inleddes med ett anförande av justitieminister Gunnar Strömmer.

gunnar-strommer-stamman-1683554155.jpg

I en nästintill fullsatt sal på Sergel Hub i Stockholm inledde justitieministern med att berätta att lag- och ordningsfrågor nu stod högt upp på prioriterade frågor hos väljarna, och att han förstod den frustration många handlare känner när de på daglig basis utsätts för allehanda brott.

Svensk Handel har under en längre tid påtalat att mängdbrotten måste tas på större allvar, vilket var något justitieministern fick frågor om på scenen. Han var enig kring att även brott som kanske inte är lika högt upp på straffskalan måste kunna prioriteras. Det som krävs är en mobilisering av resurser från polismyndighetens roll, men också att strängare straff delas ut. Konsekvenserna måste vara kännbara om man begår brott inom handeln.

Vidare är samspelet mellan handlare och kommuner centralt i det brottsförebyggande arbetet, menade Gunnar Strömmer. Han berättade om att kommuner nu ska få kraftfullare verktyg för att kunna upprätthålla trygghet på gator och torg, vilket innebär att kommuner runt om i landet får en större frihet och ett större lagstadgat ansvar för att bekämpa mängdbrotten.

Även Tillträdesförbudet till butik lyftes under anförandet. Justitieministern menade på att det är ett effektivt verktyg, men att han även förstod att ett ”moment 22” kan uppstå, då allt för många tillträdesförbud nekas på felaktiga grunder, exempelvis att en fällande dom ska behövas, vilket inte är fallet. Detta var något han skulle ta med sig, och det finns säkerligen skäl att återkomma i frågan.

Kundernas valmöjligheter försvinner till följd av ökad kriminalitet

När justitieministern lämnat scenen var det dags för ett panelsamtal där Svensk Handels säkerhetschef Nina Jelver, Ann Sandberg, säkerhetschef på Coop Väst, John Forsberg, tf Chef Utvecklingscentrum Nord Noa och Johannes Ekström från Hemköp Kungsbacka deltog.

Nina inledde med att informera om det utsatta läget för handlare idag. Stölder sker inom hela handeln, och det är alla möjliga varor som stjäls, men på senare tid har köttstölderna vuxit explosionsartat, vilket även bekräftades av Johannes, som påtalade att de varit tvungna att låsa in sin oxfilé och att man säljer det mer sällan nu förtiden. Vilket är ett tydligt tecken på att kundernas valmöjligheter försvinner till följd av ökad kriminalitet.

Uppgivenheten var påtaglig när han berättade om att hans butik ytterst sällan anmäler brott idag, då de sällan leder till något konkret. Det tar bara onödiga resurser från verksamheten, vilket även Ann stämde in i och berättade om hur Coop arbetar för att stävja mängdbrotten i butik. Bland annat lyftes själva kundbemötandet, men också att man nu i region syd börjar använda sig av TV-skärmar vid självscanningskassorna. Hon efterlyste även dedikerade ”retailpoliser” vars fokus skulle vara på att göra handeln säkrare.

Just retailpoliser kanske inte är rätt väg, menade John, men han såg absolut fördelarna med s.k. kommunpoliser vilket var en idé som hela panelen såg positivt på. Johannes avslutade panelsamtalet med en uppmaning om att polisen måste vara mer lokal, för det är först då man lär känna sitt lokalsamhälle, och att man då lättare har koll på individer som kontinuerligt begår brott i handelsmiljöer.

Uppenbart under panelsamtalet var att handeln står inför stora utmaningar i det brottsförebyggande arbetet. Men givet regeringens ökade fokus på mängdbrott, och polisens medvetenhet om handlarnas problemfyllda vardag, finns nu alla möjligheter för fruktbara dialoger framöver.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
elsladd.jpg

Ansökan om elstöd öppnar 30 maj

NyhetRiksdagen har beslutat att företag i elområde 3 och 4 kommer att kunna söka elstöd via Skatteverket från och med den 30 maj.
turister-gagata.jpg

Så lockar du turisterna till din butik i sommar

NyhetÅr 2021 omsatte turismen i Sverige 76 miljarder kronor enbart i handeln, nästan var tionde krona av detaljhandelns totala omsättning. I år,
checklista-dokument.jpg

Så skyddar du ditt företag från bedragare i sommar

NyhetSommar och semester stundar och ordinarie personal finns kanske inte på plats. Med den ordinarie personalen på semester saknas ibland den er
inet-vinnare-16x9.png

Årets köpupplevelse med vänner i fokus

NyhetRetail Awards 2023 arrangerades på ett fullsatt Nalen den 8 maj. Nio vinnare skulle koras. I kategorin Årets köpupplevelse var det allmänhet
arets-butikssaljare-lova.jpg

Prisad butikssäljare med ambitioner

NyhetEtt av Retail Awards mest prestigefyllda pris, Årets butikssäljare, kammades hem av Lova Lindgren från Synsam Recycling Outlet i Umeå. Prisa
gardssallskapet-1.jpg

Gårdssällskapets ekologiska kött bar frukt

NyhetUnder årets Retail Awards, galan som Svensk Handel arrangerade för sextonde året i rad den 8 maj, delades priser ut i nio kategorier. En av
gen-z-telefoner.jpg

Så kan handeln möta Generation Z

NyhetI Svensk Handels rapport Läget i handeln 2023 ägnas ett kapitel åt Generation Z, framtidens konsumenter som är födda mellan 1997 och 2012. P
vinnare2023.jpg

Här är alla vinnare i Retail Awards 2023!

NyhetNu kan vi presentera samtliga vinnare i årets nio kategorier.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.