Hoppa till innehåll

Svensk Handels rapport “Stölder och brottslighet i handeln” visar att det under 2023 stals varor i handeln för 10,5 miljarder kronor – en ökning med 20 procent på två år. Minst lika stor är prislappen för handelns brottsförebyggande åtgärder. Totalt kostar brotten mot handeln mer än 20 miljarder kronor varje år, vilket motsvarar mer än hälften av en årlig polisbudget.

namnlos-design-(4).png

Det krävs ett bättre samarbete med polisen och fler politiska åtgärder

Upprepad brottslighet medför att handlare har svårt att bedriva verksamheten som vanligt; investeringarna minskar, svårigheter att rekrytera och behålla personal ökar. Mer än 10 procent av företagen inom respektive bransch har till och med funderat på att helt lägga ner verksamheten till följd av brott.

Handlarna efterfrågar fler rättsliga åtgärder och vill se ett bättre samarbete med polis och kommun, hårdare straff, enklare att få igenom tillträdesförbud och stöd för övervakning och skydd. Frågor som Svensk Handel löpande driver i sitt påverkansarbete.

Svensk Handel vill med den här rapporten påvisa konsekvenserna av handelns brottsutsatthet. Förutom den faktiska kostnaden i kronor och ören, riskerar brottsutsattheten inom handeln att på sikt få stora, negativa samhällseffekter.
Nina Jelver
säkerhetschef på Svensk Handel

Siffror ur rapporten:

Det försämrade ekonomiska läget, minskad respekt för auktoriteter och mer aktiva stöldligor ser handlarna som de främsta anledningarna till att stölderna ökar.

  • 51 procent inom dagligvaruhandeln och 53 procent inom sällanköpsvaruhandeln – så stor andel av stölderna uppger handlarna begås av personer som stjäl varor för eget bruk.

  • Inom sällanköpsvaruhandeln uppskattas stöldligor som stjäl för stora belopp stå för 32 procent av stölderna. 27 procent är motsvarande siffra inom dagligvaruhandeln.

  • 70 procent av stölderna sker i självskanning och självutcheckning hos dagligvaruhandlarna.

Majoriteten av dagligvaruhandlarna har ökat omfattningen av sina säkerhetshöjande åtgärder såsom väktare och ordningsvakter, larm och kameror samt utbildning av personalen.

  • Kostnaden för förebyggande åtgärder uppskattas kosta detaljhandeln 10,4 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 1,2 procent av detaljhandelns omsättning.

  • Närmare 60 procent av kostnaderna läggs på väktare och ordningsvakter.

  • Tillsammans med kostnaderna för stölderna uppgår handelns totala prislapp till över 20 miljarder kronor.

Ta del av rapporten i sin helhet här:

Så driver Svensk Handel frågan mot stölder och brott inom handeln

Svensk Handels säkerhetsenhet bedriver löpande ett aktivt påverkansarbete i frågan. Utöver detta erbjuder Svensk Handel ett antal olika produkter där du bland annat kan läsa mer om vårt arbete, men också verktyg som kan vara till stöd och hjälp för dig och din verksamhet i vardagen.

  • Svensk Handels säkerhetspolitiska program har tagits fram för att visa på hur den dystra trenden kan brytas. Läs mer här

  • Statistiken är viktig för att påvisa omfattningen av brotten mot handeln. Svensk Handel uppmanar löpande handlare att anmäla alla brott.

  • Appen Säkerhetscenter finns både som gratisversion och premium. Här kan du ta del av information om pågående händelser och Varningslistan. Du kan också på nolltid anmäla brott till polisen direkt i appen.

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.