Hoppa till innehåll

Resale, butikupplevelse och retail media – tre av alla heta ämnen som lyftes på NRF Big Show i New York. Svensk Handels innovationschef Per Ljungberg och vår e-handelsrådgivare Arne Andersson bjöd in till frukostseminarium för att sammanfatta och dela med sig av höjdpunkterna.

nrf-referat-1.jpg
Arne B Andersson och Per Ljungberg

Arrangörerna National Retail of Federation, NRF, samlar över 35 000 deltagare och 1000 utställare inom retail vilket gör det till världens största retailmässa. Svensk Handel var på plats i New York och fick med sig intressanta insikter som svenska handlare med fördel kan inspireras och dra nytta av.

Den fysiska butiken måste lära av e-handeln

Den mest framstående lärdomen är att fysiska butiker måste vässa sina kundupplevelser för att efterlikna e-handeln. Allt det e-handeln gör och som fungerar väldigt väl måste implementeras i fysiska butiker. Det handlar framför allt om att göra bättre butiker som bjuder på upplevelser och använda sig av teknik som underlättar för personalen, exempelvis RFID. Det handlar också om att jobba mer med data och kapa tiden i kassan. Slutsatsen från NRF blir att e-handel är en självklarhet och framtidens butiker handlar mindre om själva butikerna och mer om affärsmodeller.

Resale

Den amerikanska marknaden har fått upp ögonen för och börjat inkludera resale som affärsmodell. Till skillnad från i Sverige där det främst är utifrån hållbarhetsaspekter så menar amerikanerna att resale är något som kommer att öka trafiken till butikerna. På så sätt ökar också möjligheterna till merförsäljning och ökad försäljning av antal nya varor, menar amerikanarna. Under IKEA:s dragning på NRF nämndes dock hållbarhet som ett av de huvudsakliga skälen till varför man öppnat de cirkulära hubbarna As-is i amerikanska IKEA-varuhus.

Retail media

Retail media, marknadsföring till konsumenter nära inköpstället online, är också ett område som svenska handlare bör göra spaningar på. Det är en alternativ intäktskälla och ett sätt att äga och ha kontroll över data.

- I USA talar alla om retail media nu, så är det inte i Sverige än.
Per Ljungberg
Innovationschef Svensk Handel

Gina Tricot och Stadium är två företag på den svenska marknaden som investerat i och implementerat RFID. Här kan du läsa Svensk Handels reportage om Stadiums RFID-resa.

Här kan du fredag 27/1 se seminariet i efterhand. Missa inte att spana in årets upplaga av D-Congress som går av stapeln 8–9 mars på Svenska Mässan i Göteborg. Läs mer och boka biljetter här.

per-ljungberg.jpg

Per Ljungberg

Chief Innovation Officer

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
logistik-lager-stadium.jpg

D-logistik: Returer - nyckeln till en hållbar omställning

NyhetI veckan anordnade Svensk Handel D-logistik i Göteborg. Ett årligt återkommande event för några av de främsta inom e-handel och logistik. En
green-claims-1-1240x600.png

Seminarium om Green Claims i Bryssel

NyhetSvensk Handel bjöd tillsammans med Skogsindustrierna, Trä- och Möbelföretagen TMF och Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium i Bryss
sakerhetspolitiska-programmet.jpg

Sex åtgärder för en tryggare handel

NyhetHot, våldsamma situationer och stölder har tyvärr blivit vardag för butiksägare och personal. Här är sex åtgärder som Svensk Handel vill se.
nina-jelver-16-9.jpg

Snart inleds Säkerhetsveckan

NyhetStölder och hot har tyvärr blivit en del av handlarnas vardag. Situationen är oacceptabel. Strax är det dags för årets stora säkerhetssatsni
handelskonjunkturen-sep-23-16x9.png

Handelskonjunkturen september 2023

NyhetSvensk Handels medlemsexklusiva rapport Handelskonjunkturen för september 2023 har just publicerats. Här är en kort sammanfattning.
textilatervinning.jpg

Cirkulära värdekedjor för textil – snart verklighet

NyhetFrån och med 1 januari 2025 krävs separat utsortering av textilavfall efter nya krav i EU:s avfallsdirektiv. Detta sammanfaller också delvis
shopping-vid-dator.jpg

Konsumentverket granskar kundtjänstinformation på webbplatser

NyhetKonsumentverket har gjort en kartläggning som visar att konsumenter upplever stora problem i kontakten med företags kundtjänst. Följer din w
sko-i-lada.jpg

Checklista - Ditt utökade producentansvar för förpackningar

NyhetDe nya reglerna om utökat producentansvar för förpackningar närmar sig snabbt. Väldigt många företag i Sverige omfattas av de nya reglerna.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.