Hoppa till innehåll

Stadium vann Årets logistiklösning på Retail Awards tidigare i höstas. Svensk Handel blev nyfikna på att veta mer om vad som ligger bakom vinsten och begav sig därför till ett av deras centrallager i Norrköping. Där väntade Peter och Johan, hjärnorna bakom RFID.

vinnare-logistiklosning-stadium.jpg

Stadium är idag Nordens största sportkedja med 180 butiker. Företagets grundare Ulf och Bo Eklöf hade på sjuttiotalet en vision som skulle komma att förändra sporthandeln för alltid. Modigt och innovativt redan då, ingredienser som fortfarande sitter djupt rotat i företagets dna.  

logistik-lager-stadium.jpg
Inventeringsresultatet knäckte koden 

Företaget hade historiskt och årligen lagt stora resurser på inventeringar med ett resultat på nära hundra procent. Ett resultat man såklart var otroligt nöjd med. Trots det, upptäcktes gång på gång brister i butikernas lagersaldon vilket gjorde att man började syna resultaten mer noggrant. Det visade sig att det faktiska lagersaldot endast uppnådde ett resultat på sjuttio procent. Det fanns med andra ord en stor differens i inventeringsresultatet mellan det finansiella lagervärdet och det faktiska lagersaldot. Koden var knäckt och tekniken fanns redan. Genom att implementera RFID i befintliga processer har Stadium idag lyckats uppnå en extremt hög kvalitet och ett nära hundraprocentigt inventeringsresultat på alla parametrar. 

Ett enda fel är oändligt kostsamt, säger Johan Stenström, Supply Chain Developer och ”pappa” till RFID-projektet på Stadium. Johan är programmerare i botten och det var han som upptäckte den utvecklingspotential som fanns.  
RFID – effektivisering i alla led 

RFID är en teknik som innebär att varje enskild produkt får ett unikt id, tack vare ett programmerat chip, stort som ett sandkorn i den fysiska produkttaggen. Varje vecka inventerar man alla produkter i butik med hjälp av en handscanner som med radiovågor läser av produkterna på nolltid. Detta tar i snitt 2–3 timmar för ett fåtal anställda per gång beroende på butikens storlek.  

Tack vare att tekniken enbart har implementerats i redan befintliga processer och det positiva utfallet av den, innebär det enbart effektivisering på flera sätt rakt igenom hela organisationen. Som exempel har inköparna löpande tillgång till data som i sin tur ännu mer pricksäkert kan svara upp mot tillgång och efterfrågan. Det har underlättat vardagen i butik och innebär i praktiken att alla anställda har full koll på saldot; kan ha rätt vara på rätt plats i rätt tid, kan ge bättre och snabbare service och därmed få nöjdare kunder. Allt sammantaget har resulterat i ökad försäljning.  

Hållbar utvecklingspotential 

Stadium har återigen tagit ett stort och viktigt kliv men ställer sig inte i nöjdrutan. Peter Carlson, Supply Chain Development Manager ser stor utvecklingspotential för framtiden: 

På sikt vill vi testa att koppla varningar till streckkoden för att förhindra eller spåra stölder och bedrägerier i butik. Vi ser också potential i att implementera hållbarhetsdata från leverantörsledet som till exempel var produkten är producerad, av vem, till hur mycket koldioxidutsläpp, vattenåtgång etc.    

Den interna målbilden står tryckt på logistikavdelningens vägg på Stadiums servicekontor och lyder: ”Imponerande innovation i världsklass.” Efter Svensk Handels besök kan konstateras att detta är så mycket mer än bara bokstäver på en vägg och att Stadium kommit en bra bit på vägen.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.