Hoppa till innehåll

I dag presenteras resultaten från Svensk Handels Hyresdatabas för de deltagande medlemmarna. Antal medlemmar som hjälper oss i detta arbete genom att delge oss sin hyresinformation har växt rejält och underlaget omfattar nu 18 procent av Sveriges samtliga kedjeanslutna sällanköpsbutiker.

gagata.jpg

Genom att underlaget har blivit större kan vi göra mer djuplodade analyser och bryta data på fler sätt.

Rapporten har även blivit digital och interaktiv och användarvänligheten därmed bättre än tidigare. I den interaktiva delen är data uppdelat utifrån geografiskt läge, handelsplats, ytstorlek och delbransch. De delbranscher som vi kan särredovisa i år är beklädnadsbranschen, hem- och fritid samt hemelektronik. Genom att enkelt klicka sig fram ser man resultat för till exempel mindre städer, stadskärnor eller butiker med en viss ytstorlek.

Hyresdatabasens fulla utbud är endast tillgängligt för deltagande företag.

Analysen bygger på insamlad data från sällanköpsvaruhandeln för 2022.

diagram.jpg

Ett urval av fakta från Svensk Handels Hyresdatabas

  • 2022 års genomsnittliga hyreskostnad i Sverige uppgick till 11 procent av omsättningen.

  • Butiker i beklädnadshandeln betalar i snitt 16 procent av sin omsättning i hyra. Motsvarande siffra i hem- och fritidshandeln är 10 procent och hemelektronik 7 procent.

  • 20 procent av omsättningen går till hyran för butiker i stadskärnorna i våra storstäder och storstadsnära kommuner.

  • Den sämsta utvecklingen, med minskad omsättning och ökad bashyra, har de små butikerna haft. Oavsett vart i landet de ligger.

  • Högst OCR av alla delbranscher har beklädnadshandeln. En femtedel av omsättningen går till hyran för butiker i denna bransch i våra storstäder.

Målet med Hyresdatabasen är att uppnå transparens, långsiktigt hållbara hyresnivåer och en jämvikt i förhållande till fastighetsägarna.

För varje år kartläggningen genomförs är ambitionen att förenkla datainsamlingen och utöka databasen med fler företag. All data hanteras med strikt sekretess. Ingen enskild butik eller uppgiftslämnare kan urskiljas.

Arbetet går nu direkt vidare med insamling av data för 2023. Vi räknar med att kunna skynda på processen så att vi kan presentera de senaste nyckeltalen redan i slutet av hösten. Vi vill rikta ett stort tack till alla de företag som valt att delta.

Om du inte redan deltar i arbetet med Hyresdatabasen, tveka inte, utan anmäl intresse till hyresdatabasen@hui.se för mer information redan idag.

Har du ytterligare frågor om Svensk Handels arbete med hyresfrågor, kontakta gärna Elisabet Elmsäter Vegsö.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.