Hoppa till innehåll

I dag presenteras resultaten från Svensk Handels Hyresdatabas för de deltagande medlemmarna. Antal medlemmar som hjälper oss i detta arbete genom att delge oss sin hyresinformation har växt rejält och underlaget omfattar nu 18 procent av Sveriges samtliga kedjeanslutna sällanköpsbutiker.

gagata.jpg

Genom att underlaget har blivit större kan vi göra mer djuplodade analyser och bryta data på fler sätt.

Rapporten har även blivit digital och interaktiv och användarvänligheten därmed bättre än tidigare. I den interaktiva delen är data uppdelat utifrån geografiskt läge, handelsplats, ytstorlek och delbransch. De delbranscher som vi kan särredovisa i år är beklädnadsbranschen, hem- och fritid samt hemelektronik. Genom att enkelt klicka sig fram ser man resultat för till exempel mindre städer, stadskärnor eller butiker med en viss ytstorlek.

Hyresdatabasens fulla utbud är endast tillgängligt för deltagande företag.

Analysen bygger på insamlad data från sällanköpsvaruhandeln för 2022.

diagram.jpg

Ett urval av fakta från Svensk Handels Hyresdatabas

  • 2022 års genomsnittliga hyreskostnad i Sverige uppgick till 11 procent av omsättningen.

  • Butiker i beklädnadshandeln betalar i snitt 16 procent av sin omsättning i hyra. Motsvarande siffra i hem- och fritidshandeln är 10 procent och hemelektronik 7 procent.

  • 20 procent av omsättningen går till hyran för butiker i stadskärnorna i våra storstäder och storstadsnära kommuner.

  • Den sämsta utvecklingen, med minskad omsättning och ökad bashyra, har de små butikerna haft. Oavsett vart i landet de ligger.

  • Högst OCR av alla delbranscher har beklädnadshandeln. En femtedel av omsättningen går till hyran för butiker i denna bransch i våra storstäder.

Målet med Hyresdatabasen är att uppnå transparens, långsiktigt hållbara hyresnivåer och en jämvikt i förhållande till fastighetsägarna.

För varje år kartläggningen genomförs är ambitionen att förenkla datainsamlingen och utöka databasen med fler företag. All data hanteras med strikt sekretess. Ingen enskild butik eller uppgiftslämnare kan urskiljas.

Arbetet går nu direkt vidare med insamling av data för 2023. Vi räknar med att kunna skynda på processen så att vi kan presentera de senaste nyckeltalen redan i slutet av hösten. Vi vill rikta ett stort tack till alla de företag som valt att delta.

Om du inte redan deltar i arbetet med Hyresdatabasen, tveka inte, utan anmäl intresse till hyresdatabasen@hui.se för mer information redan idag.

Har du ytterligare frågor om Svensk Handels arbete med hyresfrågor, kontakta gärna Elisabet Elmsäter Vegsö.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.