Hoppa till innehåll

I ljuset av Rysslands anfallskrig har cyberattacker blivit ett växande samhällshot. Även handeln är drabbad och Svensk Handel får många frågor från medlemmar som undrar hur de ska bygga upp sin beredskap.

kontakt-sommar.png

På ett fullsatt seminarium i Almedalen gav Trusec bilden av att många cyberattacker kommer från länder som Ryssland och Iran, i vissa fall koordinerade av statsapparaten. Det faktum att cyberangreppen inte känner några gränser försvårar också det brottsförebyggande arbetet.  

Företagen vet ofta hur de ska skydda sig mot brand men kunskapen om hur cyberattacker ska undvikas är ofta låg.
Marcus Murray
grundare av säkerhetsföretaget Trusec

Svårt för mindre företag 

Svensk Handel får många samtal från företag, i synnerhet många mindre företag som upplever att det svårt att bygga tillräcklig beredskap och veta vilka leverantörer som är att lita på.   

Företagen efterfrågar tydliga riktlinjer för att veta vad de ska göra för att säkra sina verksamheter. Även om viljan finns är det inte lätt som företagare att veta vad som krävs.
Nina Jelver
säkerhetschef på Svensk Handel

Ulrika Dahlin, som är beredskapsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, ger ett konkret tips: 

- Företagen behöver ha tänkt på hur de hanterar verksamheten när de digitala systemen slås ut. Många gånger handlar det om att gå tillbaka till det manuella, penna och papper. Här behövs en plan innan olyckan är framme.  

Att dela information är en framgångsfaktor 

Lärdomar från attacken på Tieto Evry är att beredskapen och samordningen med myndigheterna blivit något bättre, men än finns mycket kvar att göra. Att bygga tillit och förtroende att dela information mellan företag och myndigheter är en framgångsfaktor för att bygga en mer robust cybersäkerhet. 

Regeringen har gett ökade resurser till Nationellt cybersäkerhetscenter som är en resurs som ska stötta drabbade men statssekreterare Johan Berggren konstaterar att centret samtidigt inte hjälpa till i varje enskilt fall.  

 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.