Hoppa till innehåll

Svensk Handel har i samband med Handelsbarometern i oktober 2022 frågat detaljhandlare om de erbjuder kunderna digitala kvitton. Resultaten visar att ungefär hälften av handlarna erbjuder digitala kvitton, och att utvecklingen har gått fortare än vad man förutspådde 2018.

datorskarm.jpg

Handlarna fick frågan ”Erbjuder ni digitala kvitton till era kunder idag?” Nästan hälften, 45 procent, av detaljhandlarna erbjuder det. 

Det är betydligt vanligare med digitala kvitton inom dagligvaruhandeln än inom sällanköpsvaruhandeln. Hela två av tre (67%) dagligvaruhandlare erbjuder idag digitala kvitton.

De handlare som inte redan erbjuder digitala kvitton fick också svara på frågan vad som skulle vara den största vinningen med att införa det, och det vanligaste svaret var hållbarhet. Det näst vanligaste svaret var att man inte såg några fördelar alls med digitala kvitton.

Det finns några tydliga fördelar med digitala kvitton jämfört med kvitton på papper. För handlaren är det ökad hållbarhet, att uppfattas som modern och viss kostnadsbesparing. Konsumenterna å sin sida uppskattar att digitala kvitton underlättar vid till exempel garantiärenden, när man vill spara kvitton för större köp eller viktiga köp och många använder en kvittotjänst där man kan samla sina kvitton, till exempel Kivra.

Vissa saker kan uppfattas som hinder, åtminstone i ett uppstartsskede, kan vara upphandlingsprocessen som kan kräva både tid och ny kunskap. Dessutom kan det tillkomma en kostnad och tidsåtgång för integration i kassasystemet och därefter vissa löpande kostnader. Det är inte ovanligt att digitala kvitton också innebär ytterligare en leverantör att ha avtal och relation med. Detta verkar ändå inte nämnvärt ha bromsat utvecklingen.

Utvecklingen har överträffat branschens förutsägelser
-Utvecklingen mot digitala kvitton har gått fortare än branschen själv trodde för några år sedan. Det är glädjande att se att hållbarheten anges som det starkaste skälet, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på betalfrågor inom Svensk Handel.

För fyra år sedan, i september 2018 undersökte Svensk Handel i Handelsbarometern om handlarna planerade att börja erbjuda sina kunder digitala kvitton. Då hade få handlare, knappt var tionde, infört det. Det var dessutom avsevärt fler handlare som inte hade några planer på att införa digitala kvitton än som hade det.

Med facit i hand vet vi att betydligt fler har infört det än vad som förväntades 2018, vilket visas i bifogad rapport. En av förklaringarna kan vara att beslut om digitala kvitton fattas på central nivå, snarare än i butik.

Allt tyder på att digitala kvitton har framtiden för sig.

 

 

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
swish-16x9.png

Ökat antal fejkade Swish-betalningar

NyhetEtt flertal handlare har återigen hört av sig till Säkerhetscenter då de blivit lurade av fejkade Swish-betalningar. Läs Svensk Handels reko
interior-kopcentrum-iii.jpg

Indexeringen av hyran för 2024 står för dörren

NyhetI mitten av november kommer vi att få veta hur hög indexeringen av hyran för 2024 kommer att bli. Vi rekommenderar våra medlemmar att förber
scanna-vara.jpg

Global migrering till 2D-streckkoder – kom i gång redan nu

NyhetInom detaljhandeln pågår just nu ett globalt program för migrering till 2D-streckkoder. Det är en av de största förändringarna sedan införan
logistik-lager-stadium.jpg

D-logistik: Returer - nyckeln till en hållbar omställning

NyhetI veckan anordnade Svensk Handel D-logistik i Göteborg. Ett årligt återkommande event för några av de främsta inom e-handel och logistik. En
green-claims-1-1240x600.png

Seminarium om Green Claims i Bryssel

NyhetSvensk Handel bjöd tillsammans med Skogsindustrierna, Trä- och Möbelföretagen TMF och Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium i Bryss
sakerhetspolitiska-programmet.jpg

Sex åtgärder för en tryggare handel

NyhetHot, våldsamma situationer och stölder har tyvärr blivit vardag för butiksägare och personal. Här är sex åtgärder som Svensk Handel vill se.
nina-jelver-16-9.jpg

Snart inleds Säkerhetsveckan

NyhetStölder och hot har tyvärr blivit en del av handlarnas vardag. Situationen är oacceptabel. Strax är det dags för årets stora säkerhetssatsni
handelskonjunkturen-sep-23-16x9.png

Handelskonjunkturen september 2023

NyhetSvensk Handels medlemsexklusiva rapport Handelskonjunkturen för september 2023 har just publicerats. Här är en kort sammanfattning.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.