Hoppa till innehåll

Nu utökas producentansvaret för förpackningar. Svensk Handel bildar tillsammans med andra aktörer Näringslivets Producentansvar (NPA) för att underlätta för dig som handelsföretag.

miljo-avfall-forpackning.jpg

Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka materialåtervinningen, minska mängden förpackningar och förpackningsavfall samt säkerställa att avfall tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt, enligt materialåtervinningsmålen från EU.

Den nya förordningen ställer nya krav på dig som handelsföretag. Bland annat måste alla företag som definieras som producent inom handeln, oavsett delbransch, vara med att dela på kakan ekonomiskt. Senast den 1 november måste företag som definieras som producent vara ansluten till en godkänd producentansvarsorganisation. Svensk Handel bildar NPA för att underlätta tolkningen av lagkraven på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt för dig som medlem. Det är också via NPA som insamling, mottagning och återvinning finansieras. NPA representerar alla delbranscher inom handeln som definieras som producent.

Senast den 1 november 2023 är du välkommen att ansluta dig till NPA AB.

Varför bildar Svensk Handel Näringslivets Producentansvar?

Många av Svensk Handels medlemmar kommer att omfattas av skyldigheterna. Svensk Handel tillsammans med övriga aktörer vill värna handelns intressen och skapa förutsättningar för våra medlemsföretag att kunna leva upp till lagkraven på ett kostnadseffektivt och ansvarsfullt sätt. NPA är ett seriöst bolag som drivs med handelsföretagens bästa i fokus och helt utan vinstintresse.

Vad handlar den nya förordningen om?

Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka materialåtervinningen, minska mängden förpackningar och förpackningsavfall samt säkerställa att avfall tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt, enligt materialåtervinningsmålen från EU.

Vem räknas som producent?

Producentansvaret är en skyldighet enligt lag. I ansvaret ligger att producenterna ska stå för kostnaderna för en effektiv insamling och behandling av förpackningsavfallet. Du räknas som producent om du:

  • Fyller på eller på annat sätt använder en förpackning som inte är en serviceförpackning, det vill säga en förpackning som fylls vid försäljningstillfället eller används för obearbetade produkter från jordbruk eller trädgårdsnäring.

  • Tillverkar en förpackning i Sverige.

  • För in en förpackad vara eller förpackning till Sverige.

  • Från ett annat land säljer en förpackning eller en förpackad vara till en slutlig användare i Sverige.

Vad blir jag fakturerad för?

Från och med den 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningsavfall. Från 2027 ska alla hushåll kunna lämna sina förpackningar till återvinning fastighetsnära. Den nya förordningen föreskriver också att det ska finnas fler insamlingsplatser av hushållsförpackningar på allmänna platser, som torg, i parker och på andra populära platser utomhus som producenterna ska bekosta. Kommunerna får ersättning för sitt insamlingsarbete som faktureras producenterna genom producentansvarsorganisationerna. Naturvårdsverket kommer att ta fram föreskrifter med beräkningsgrunderna.

Vad behöver jag göra nu?

Alla producenter ska vara anslutna till en godkänd producentansvarsorganisation senast 1 november 2023. Via den finansieras insamling, mottagning och återvinning av alla materialslag från och med 1 januari 2024.

Bra länkar om du som företag är intresserad av mer information eller av att ansluta dig till NPA:

På Naturvårdsverkets webbplats kan du också läsa mer information om det utvecklade producentansvaret. Det är också Naturvårdsverket som tar fram föreskrifter med de ekonomiska beräkningsgrunderna och som kan ge ytterligare vägledning och stöd i ämnet.

Om NPA

Svensk Handel bildar Näringslivets Producentansvar i Sverige AB (NPA) tillsammans med Svensk Dagligvaruhandel och branschorganisationerna Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL).

Genom strategiska partnerskap med utvalda leverantörer av återvinningstjänster, däribland Svensk Plaståtervinning och Svensk Glasåtervinning, avser NPA fortsätta att driva utvecklingen mot en cirkulär och spårbar materialåtervinning.

Läs mer om NPA AB här: Mot framtidens producentansvar - NPA

ann-christiansson.jpg

Ann Christiansson

Näringspolitisk expert

martina-elfgren.jpg

Martina Elfgren

Enhetschef Internationell handel, Head of office för Brysselkontoret

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ransomware-webb.jpg

Tips – så minskar du risken att drabbas av nätfiske

NyhetCyberattacker kan ske via olika vägar och tillvägagångssätt. Phishing, eller nätfiske som det heter på svenska, är ett samlingsbegrepp för d
tank-sakert-webb.jpg

Informationssäkerhetsmånaden – Tänk säkert – är tillbaka

NyhetVarje år i oktober anordnas EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige anordnar MSB och Polisen därför kampanjen ”Tänk säkert”, med syfte at
swish-16x9.png

Ökat antal fejkade Swish-betalningar

NyhetEtt flertal handlare har återigen hört av sig till Säkerhetscenter då de blivit lurade av fejkade Swish-betalningar. Läs Svensk Handels reko
interior-kopcentrum-iii.jpg

Indexeringen av hyran för 2024 står för dörren

NyhetI mitten av november kommer vi att få veta hur hög indexeringen av hyran för 2024 kommer att bli. Vi rekommenderar våra medlemmar att förber
scanna-vara.jpg

Global migrering till 2D-streckkoder – kom i gång redan nu

NyhetInom detaljhandeln pågår just nu ett globalt program för migrering till 2D-streckkoder. Det är en av de största förändringarna sedan införan
logistik-lager-stadium.jpg

D-logistik: Returer - nyckeln till en hållbar omställning

NyhetD-logistik i Göteborg är Svensk Handels årligt återkommande event för några av de främsta inom e-handel och logistik. En av programpunkterna
green-claims-1-1240x600.png

Seminarium om Green Claims i Bryssel

NyhetSvensk Handel bjöd tillsammans med Skogsindustrierna, Trä- och Möbelföretagen TMF och Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium i Bryss
sakerhetspolitiska-programmet.jpg

Sex åtgärder för en tryggare handel

NyhetHot, våldsamma situationer och stölder har tyvärr blivit vardag för butiksägare och personal. Här är sex åtgärder som Svensk Handel vill se.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.