Hoppa till innehåll

Nu utökas producentansvaret för förpackningar. Svensk Handel bildar tillsammans med andra aktörer Näringslivets Producentansvar (NPA) för att underlätta för dig som handelsföretag.

miljo-avfall-forpackning.jpg

Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka materialåtervinningen, minska mängden förpackningar och förpackningsavfall samt säkerställa att avfall tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt, enligt materialåtervinningsmålen från EU.

Den nya förordningen ställer nya krav på dig som handelsföretag. Bland annat måste alla företag som definieras som producent inom handeln, oavsett delbransch, vara med att dela på kakan ekonomiskt. Senast den 1 november måste företag som definieras som producent vara ansluten till en godkänd producentansvarsorganisation. Svensk Handel bildar NPA för att underlätta tolkningen av lagkraven på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt för dig som medlem. Det är också via NPA som insamling, mottagning och återvinning finansieras. NPA representerar alla delbranscher inom handeln som definieras som producent.

Senast den 1 november 2023 är du välkommen att ansluta dig till NPA AB.

Varför bildar Svensk Handel Näringslivets Producentansvar?

Många av Svensk Handels medlemmar kommer att omfattas av skyldigheterna. Svensk Handel tillsammans med övriga aktörer vill värna handelns intressen och skapa förutsättningar för våra medlemsföretag att kunna leva upp till lagkraven på ett kostnadseffektivt och ansvarsfullt sätt. NPA är ett seriöst bolag som drivs med handelsföretagens bästa i fokus och helt utan vinstintresse.

Vad handlar den nya förordningen om?

Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka materialåtervinningen, minska mängden förpackningar och förpackningsavfall samt säkerställa att avfall tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt, enligt materialåtervinningsmålen från EU.

Vem räknas som producent?

Producentansvaret är en skyldighet enligt lag. I ansvaret ligger att producenterna ska stå för kostnaderna för en effektiv insamling och behandling av förpackningsavfallet. Du räknas som producent om du:

  • Fyller på eller på annat sätt använder en förpackning som inte är en serviceförpackning, det vill säga en förpackning som fylls vid försäljningstillfället eller används för obearbetade produkter från jordbruk eller trädgårdsnäring.

  • Tillverkar en förpackning i Sverige.

  • För in en förpackad vara eller förpackning till Sverige.

  • Från ett annat land säljer en förpackning eller en förpackad vara till en slutlig användare i Sverige.

Vad blir jag fakturerad för?

Från och med den 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningsavfall. Från 2027 ska alla hushåll kunna lämna sina förpackningar till återvinning fastighetsnära. Den nya förordningen föreskriver också att det ska finnas fler insamlingsplatser av hushållsförpackningar på allmänna platser, som torg, i parker och på andra populära platser utomhus som producenterna ska bekosta. Kommunerna får ersättning för sitt insamlingsarbete som faktureras producenterna genom producentansvarsorganisationerna. Naturvårdsverket kommer att ta fram föreskrifter med beräkningsgrunderna.

Vad behöver jag göra nu?

Alla producenter ska vara anslutna till en godkänd producentansvarsorganisation senast 1 november 2023. Via den finansieras insamling, mottagning och återvinning av alla materialslag från och med 1 januari 2024.

Bra länkar om du som företag är intresserad av mer information eller av att ansluta dig till NPA:

På Naturvårdsverkets webbplats kan du också läsa mer information om det utvecklade producentansvaret. Det är också Naturvårdsverket som tar fram föreskrifter med de ekonomiska beräkningsgrunderna och som kan ge ytterligare vägledning och stöd i ämnet.

Om NPA

Svensk Handel bildar Näringslivets Producentansvar i Sverige AB (NPA) tillsammans med Svensk Dagligvaruhandel och branschorganisationerna Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL).

Genom strategiska partnerskap med utvalda leverantörer av återvinningstjänster, däribland Svensk Plaståtervinning och Svensk Glasåtervinning, avser NPA fortsätta att driva utvecklingen mot en cirkulär och spårbar materialåtervinning.

Näringslivets Producentansvar har ansökt om att bli en godkänd producentansvarsorganisation, och ansökan har nu godkänts av Naturvårdsverket. Producenter som redan anslutit sig till bolaget uppfyller därmed lagkravet i den nya förordningen. Läs mer här

Läs mer om NPA AB här: Mot framtidens producentansvar - NPA

martina-elfgren1.jpg

Martina Elfgren

Enhetschef Internationell handel, Head of office för Brysselkontoret

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
image-(2).jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’Långsiktigheten är avgörande"

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.