Hoppa till innehåll

Under sommaren, då ordinarie personal kan vara på semester, är risken att råka ut för falska sedlar och swishbedrägerier större. Svensk Handel ger här några konkreta tips för att skydda verksamheten.

swish-webb-1713452625.jpg

Just under sommaren finns risken att bedrägeriförsöken blir ännu fler, eftersom många semestervikarier och sommarjobbare kan vara mindre vana vid att hantera både kontanter och Swish. Här är det viktigt att du som handlare är förberedd  och ser till att samtlig personal är medveten om rutinerna.

Falska 500-lappar och Eurosedlar

I takt med att kontantbetalningar i handeln minskar finns en ovana kring att hantera sedlar. Kunskapen om hur en äkta sedel känns och ser ut kan i vissa fall vara begränsad, vilket bedragare försöker utnyttja.

Sedlarna är i många av fallen tillverkade av sämre papperskvalitet och saknar en eller flera säkerhetsdetaljer men är trots detta svåra att upptäcka. Gärningspersonerna försöker ofta växla de falska sedlarna till mindre valörer. I vissa fall köper de något för att få växel tillbaka. Det är framför allt 500-kronorssedlar det gäller, men vi ser nu även att vissa delar av landet drabbas av falska Eurosedlar. De sedlarna är för många ännu svårare att skilja från de äkta, eftersom de inte används så flitigt i Sverige.

Rekommendationer

  • Informera all personal som hanterar kontanter.

  • Var noga med att kontrollera sedlar. När du kontrollerar en sedel bör du granska flera säkerhetsdetaljer i kombination. På www.riksbank.se kan du läsa mer om säkerhetsdetaljerna.

  • Om du upptäcker en falsk sedel, ta inte emot den. Informera lugnt innehavaren att sedeln i fråga är skadad/saknar en del detaljer/känns annorlunda och att du därför inte kan ta emot den. Fråga om kunden har en annan sedel eller kanske kan betala med kort?

  • Försök inte beslagta sedlarna eller ingripa mot innehavaren då detta kan vara förenat med risker.

  • Om du kommit i kontakt med en falsk sedel, antingen att du upptäcker och nekar köp eller har tagit emot, polisanmäl snarast. Lättast är att polisanmäla direkt i appen Säkerhetscenter

Swishbedrägerier blir vanligare

Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren uppfattas som en genuin Swish-betalning. Allt ser korrekt ut och säkerhetsdetaljen, i form av fyrverkerier när man trycker på skärmen, finns också på plats. Först senare, oftast vid dagsavslut upptäcker handlaren att betalning aldrig inkommit.

För att förtydliga handlar det inte om att själva Swish-appen blivit hackad. Falska Swish-botar finns enkelt att ladda ner på diverse chattforum, och i dessa är det fritt fram att skriva in mottagare och summa.

Bekräftelsevyn ska aldrig ses som ett kvitto på en betalning och var alltid extra vaksam vid onormala beteenden eller köp vid större belopp.

För att säkerställa att ett företag som använder tjänsten Swish Företag har mottagit en betalning bör de använda sig av Swish Företagsapp, där man som företag eller enskild säljare alltid kan se och verifiera inkomna betalningar i realtid, precis som vid en privat-betalning. Företag kan också se och verifiera de inkomna betalningarna på sitt bankkonto. För att få tillgång till Swish Företagsapp ska man kontakta sin bank. Läs mer om företagsappen här. 

Rekommendationer

  • Vid en Swishtransaktion till en privatperson får man notis om att inbetalning skett. Vid en företagstransaktion sker inte detta utan verifiering sker först vid kontroll mot företagskortet. Det blir därför svårt för medarbetaren i kassan att verkligen veta om betalningen är genomförd eller inte.

  • Swish har tagit fram en företagsapp som gör det möjligt att få verifiering även vid transaktioner till företag. En app som de flesta storbankerna idag erbjuder. Med hjälp av appen kan man se betalningar av kunder i realtid och man kan även välja vem som ska ha behörighet att se vad.

  • Rekommendationen är därför att ta kontakt med din företagsbank och se vilka lösningar de har att erbjuda. Och som alltid, var uppmärksam.

  • Anmäl via appen Säkerhetscenter och tipsa era butiksgrannar om ni drabbas!

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.