Hoppa till innehåll

Från och med den 30 september 2023 är det förbjudet att importera eller köpa ett antal järn- och stålprodukter som bearbetas i länder utanför EU och som innehåller ryskt järn och stål.

Skruvar, foto: Ben Lodge, Unsplash
Skruvar och bultar är några produkter som berörs

Det måste från och med nu finnas dokumentation som styrker att varorna inte har ryskt ursprung för att dessa ska kunna frigöras annars stoppas de i tullen. Svensk Handel har fått frågor om de nya importregler som gäller från 30 september 2023, och vi har här samlat en del information kring detta.

Importförbud
Från och med 30 september är det förbjudet enligt artikel 3g.d Förordning (EU) 833/2014 att importera eller köpa in, direkt eller indirekt, järn- och stålprodukter enligt förteckningen i bilaga XVII som bearbetats i ett tredjeland och som innehåller järn- och stålprodukter med ursprung i Ryssland enligt förteckningen i bilaga XVII. Importören ska, vid importtillfället, styrka ursprungslandet för de insatsvaror av järn och stål som används för bearbetning av produkten i ett tredjeland :

Några exempel på tullkoder som omfattas – från bilaga XVII

Några exempel på tullkoder som omfattas – från bilaga XVII:

7317 - Spik, stift (inbegripet häftstift), spikbleck, märlor och liknande artiklar, av järn eller stål, även med huvud av annat material (utom sådana med huvud av koppar och häftklammer i staplar)

7318 - Skruvar, bultar, muttrar, skruvkrokar, nitar, kilar, sprintar, saxsprintar, underläggsbrickor (inbegripet fjäderbrickor) och liknande artiklar, av järn eller stål (utom kortgängade skruvar, proppar, pluggar och liknande artiklar, gängade)

7319 - Synålar, stickor, snörnålar, virknålar, broderiprylar och liknande artiklar, för handarbete, av järn eller stål; knappnålar, säkerhetsnålar och liknande artiklar av järn eller stål, inte nämnda någon annanstans

7321 - Kaminer, spisar, inkl. värmeledningsspisar; grillar, glödpannor, gaskök, tallriksvärmare o.d. icke-elektriska artiklar för hushållsbruk samt delar till sådana artiklar, av järn eller stål (utom värmepannor och radiatorer för centraluppvärmning, fristående värmare och varmvattenberedare)

7323 - Bords-, köks- och andra hushållsartiklar samt delar till sådana artiklar, av järn eller stål; stålull; diskbollar, putsvantar o.d., av järn eller stål (utom burkar, askar och liknande behållare enligt nr 7310; avfallskorgar; skopor, korkskruvar och andra artiklar med karaktär av verktyg; bestick, skedar, slevar, gafflar m.m. enligt nr 8211–8215; prydnadsföremål; sanitetsgods)

För fullständig lista av produkter som berörs se Förordning (EU) 833/2014, Bilaga XVII.

Här är länk till nyheten på Tullverkets hemsida

Hur kan man styrka att varan inte har ryskt ursprung?

Du måste vid importtillfället kunna styrka att varorna som omfattas av bilagan XVII inte innehåller material av ryskt ursprung genom att lämna in relevanta uppgifter. Det kan du göra genom ett MTC (Mill test certificate), faktura, följesedel, leverantörsdeklaration eller en produktionsbeskrivning. Dessa dokument måste innehålla uppgifter som visar ursprunget för det järn och stål som använts i produkten.

Finns ingen dokumentation som styrker icke ryskt ursprung eller om denna inte innehåller tillräckliga uppgifter så kan varan inte övergå till fri omsättning. Informationen ska visa vilket land/länder det bearbetade materialet har ursprung från och inte själva varans ursprung. Innehåller en vara (som finns nämnd i bilaga XVII) bearbetat material enligt bilaga XVII så ska man kunna uppvisa ursprungsland.

Insatsvarornas ursprung kan fastställas på annat sätt, exempelvis genom en skriftlig försäkran eller deklaration från exportören eller tillverkaren som bekräftar att den importerade produkten inte innehåller något ryskt stål eller järn.

Källa: EU-Kommissionen, Q&A

EU-Kommissionen
EU-Kommissionen har samlat information kring EU:s olika sanktioner mot Ryssland samt även tagit fram olika FAQ:s på en samlad sida

Länkar till EU-kommissionen hemsida för mer information kring 11th sanctions package

FAQ – import restrictioner

Här är information från Tullverkets hemsida

Krav på dokumentation för vissa järn- och stålprodukter
Från och med den 30 september 2023 är det förbjudet att importera eller köpa ett antal järn- och stålprodukter som bearbetas i länder utanför EU och som innehåller ryskt järn och stål.

De produkter och material som omfattas framgår av förteckningen i bilaga XVII till förordningen nr 833/2014. Från och med den 30 september gäller förbudet produkter som innehåller andra järn- och stålmaterial än de som omfattas av KN-nummer 7207 11, 7207 12 10 eller 7224 90.

Här är länk till nyheten på Tullverkets hemsida

Här är länk till Tullverkets Frågor och svar – som de uppdaterar kontinuerligt:

Handläggningstid
Från och med lördagen den 30 september blir handläggningstiden längre för deklarationer som omfattar vissa varor av järn och stål. Det måste finnas dokumentation som styrker att varorna inte har ryskt ursprung för att dessa ska kunna frigöras. 

Bakgrund:

Sanktionspaket 11

Den 23 juni antogs Sanktionspaket 11 mot Ryssland. Paketet fokuserar på åtgärder för att motverka kringgående av sanktionerna och omfattar bland annat Skärpning av importförbud mot vissa stål- och järnvaror genom krav på ursprungsintyg vad gäller varor som importeras från tredje land.

Här är hela texten: Sanktioner mot Ryssland - Regeringen.se

Länk till EU-kommissionens hemsida för mer information kring 11th sanctions package

ann-christiansson.jpg

Ann Christiansson

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.
byt-nat-nu.png

Har du koll på dina uppkopplingar? Sverige stänger 2G och 3G

NyhetFram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat till dessa nät slutar fungera.
smink.png

EU stramar åt onlineförsäljning av kosmetika

NyhetEU har infört nya regler för att stärka konsumentskyddet vid onlineköp av kosmetik. Handlare måste visa mer omfattande produktinformation.
lina-sabadello-film-2.png

Viktig information om indexklausulen i ditt hyresavtal

NyhetMycket viktig info för dig som ska omförhandla ditt hyreskontrakt. Här får du handfasta tips att ta med dig in i förhandlingen.
roda-havet.png

Konflikten i Röda havet ger ökade kostnader för handeln

NyhetOroligheterna i området kring Röda Havet och Suezkanalen driver upp containerpriserna.
arbetsgivarservice-illustration.jpg

Dags att rapportera in dina medlemsuppgifter

NyhetSenast den 28 februari behöver du som är medlem i Svensk Handel rapportera in korrekta uppgifter om ditt företag.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.