Hoppa till innehåll

Från och med den 30 september 2023 är det förbjudet att importera eller köpa ett antal järn- och stålprodukter som bearbetas i länder utanför EU och som innehåller ryskt järn och stål.

Skruvar, foto: Ben Lodge, Unsplash
Skruvar och bultar är några produkter som berörs

Det måste från och med nu finnas dokumentation som styrker att varorna inte har ryskt ursprung för att dessa ska kunna frigöras annars stoppas de i tullen. Svensk Handel har fått frågor om de nya importregler som gäller från 30 september 2023, och vi har här samlat en del information kring detta.

Importförbud
Från och med 30 september är det förbjudet enligt artikel 3g.d Förordning (EU) 833/2014 att importera eller köpa in, direkt eller indirekt, järn- och stålprodukter enligt förteckningen i bilaga XVII som bearbetats i ett tredjeland och som innehåller järn- och stålprodukter med ursprung i Ryssland enligt förteckningen i bilaga XVII. Importören ska, vid importtillfället, styrka ursprungslandet för de insatsvaror av järn och stål som används för bearbetning av produkten i ett tredjeland :

Några exempel på tullkoder som omfattas – från bilaga XVII

Några exempel på tullkoder som omfattas – från bilaga XVII:

7317 - Spik, stift (inbegripet häftstift), spikbleck, märlor och liknande artiklar, av järn eller stål, även med huvud av annat material (utom sådana med huvud av koppar och häftklammer i staplar)

7318 - Skruvar, bultar, muttrar, skruvkrokar, nitar, kilar, sprintar, saxsprintar, underläggsbrickor (inbegripet fjäderbrickor) och liknande artiklar, av järn eller stål (utom kortgängade skruvar, proppar, pluggar och liknande artiklar, gängade)

7319 - Synålar, stickor, snörnålar, virknålar, broderiprylar och liknande artiklar, för handarbete, av järn eller stål; knappnålar, säkerhetsnålar och liknande artiklar av järn eller stål, inte nämnda någon annanstans

7321 - Kaminer, spisar, inkl. värmeledningsspisar; grillar, glödpannor, gaskök, tallriksvärmare o.d. icke-elektriska artiklar för hushållsbruk samt delar till sådana artiklar, av järn eller stål (utom värmepannor och radiatorer för centraluppvärmning, fristående värmare och varmvattenberedare)

7323 - Bords-, köks- och andra hushållsartiklar samt delar till sådana artiklar, av järn eller stål; stålull; diskbollar, putsvantar o.d., av järn eller stål (utom burkar, askar och liknande behållare enligt nr 7310; avfallskorgar; skopor, korkskruvar och andra artiklar med karaktär av verktyg; bestick, skedar, slevar, gafflar m.m. enligt nr 8211–8215; prydnadsföremål; sanitetsgods)

För fullständig lista av produkter som berörs se Förordning (EU) 833/2014, Bilaga XVII.

Här är länk till nyheten på Tullverkets hemsida

Hur kan man styrka att varan inte har ryskt ursprung?

Du måste vid importtillfället kunna styrka att varorna som omfattas av bilagan XVII inte innehåller material av ryskt ursprung genom att lämna in relevanta uppgifter. Det kan du göra genom ett MTC (Mill test certificate), faktura, följesedel, leverantörsdeklaration eller en produktionsbeskrivning. Dessa dokument måste innehålla uppgifter som visar ursprunget för det järn och stål som använts i produkten.

Finns ingen dokumentation som styrker icke ryskt ursprung eller om denna inte innehåller tillräckliga uppgifter så kan varan inte övergå till fri omsättning. Informationen ska visa vilket land/länder det bearbetade materialet har ursprung från och inte själva varans ursprung. Innehåller en vara (som finns nämnd i bilaga XVII) bearbetat material enligt bilaga XVII så ska man kunna uppvisa ursprungsland.

Insatsvarornas ursprung kan fastställas på annat sätt, exempelvis genom en skriftlig försäkran eller deklaration från exportören eller tillverkaren som bekräftar att den importerade produkten inte innehåller något ryskt stål eller järn.

Källa: EU-Kommissionen, Q&A

EU-Kommissionen
EU-Kommissionen har samlat information kring EU:s olika sanktioner mot Ryssland samt även tagit fram olika FAQ:s på en samlad sida

Länkar till EU-kommissionen hemsida för mer information kring 11th sanctions package

FAQ – import restrictioner

Här är information från Tullverkets hemsida

Krav på dokumentation för vissa järn- och stålprodukter
Från och med den 30 september 2023 är det förbjudet att importera eller köpa ett antal järn- och stålprodukter som bearbetas i länder utanför EU och som innehåller ryskt järn och stål.

De produkter och material som omfattas framgår av förteckningen i bilaga XVII till förordningen nr 833/2014. Från och med den 30 september gäller förbudet produkter som innehåller andra järn- och stålmaterial än de som omfattas av KN-nummer 7207 11, 7207 12 10 eller 7224 90.

Här är länk till nyheten på Tullverkets hemsida

Här är länk till Tullverkets Frågor och svar – som de uppdaterar kontinuerligt:

Handläggningstid
Från och med lördagen den 30 september blir handläggningstiden längre för deklarationer som omfattar vissa varor av järn och stål. Det måste finnas dokumentation som styrker att varorna inte har ryskt ursprung för att dessa ska kunna frigöras. 

Bakgrund:

Sanktionspaket 11

Den 23 juni antogs Sanktionspaket 11 mot Ryssland. Paketet fokuserar på åtgärder för att motverka kringgående av sanktionerna och omfattar bland annat Skärpning av importförbud mot vissa stål- och järnvaror genom krav på ursprungsintyg vad gäller varor som importeras från tredje land.

Här är hela texten: Sanktioner mot Ryssland - Regeringen.se

Länk till EU-kommissionens hemsida för mer information kring 11th sanctions package

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
jorgen-warborn-m.png

Efter EU-valet: Tre frågor till Jörgen Warborn (M)

NyhetHur kommer den nya politiska sammansättningen av Europaparlamentet att påverka den svenska handeln och företagsklimatet i Europa?
eu-och-ai.jpg

EU:s AI-förordning viktig milstolpe

NyhetEU:s AI-förordning är en viktig milstolpe som den första omfattande horisontella rättsliga ramen för reglering av AI-system inom EU.
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.