Hoppa till innehåll

Black Week är en av handelns viktigaste försäljningshögtider. Drygt fyra av tio planerade att göra inköp under veckan. Totalt bedöms årets Black Week omsätta omkring 8,7 miljarder kronor. I år passar även rekordmånga på att göra julklappsköp under veckan, visar en ny undersökning från Svensk Handel.

rea-sale-2.png

Svenskarnas intresse för Black Week är alltså fortsatt stort, men trenden viker något nedåt detta år, vilket kan tillskrivas tuffa ekonomiska tider, där hushållen är mer restriktiva med sina inköp.

- Visserligen ser vi en ökning i omsättning under Black Week i år. Från 8 miljarder kronor föregående år till 8,7 miljarder kronor i år. Denna ökning ska dock tas med en nypa salt, givet att siffrorna presenteras i löpande siffror. Det finns alltså en inflationseffekt att ta hänsyn till. Men trots det kan vi konstatera att Black Week är en väldigt viktig handelshögtid för många av våra medlemmar, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Under senare år har Black Week även kommit att bli startskottet för julhandeln. Denna trend fortsätter att hålla i sig och öka. Totalt anger sju av tio konsumenter att de kommer att börja med sina julklappsinköp under veckan.

Rejält uppsving för hemelektronik, men även kläder och skönhetsprodukter går starkt

I vanlig ordning är det kläder och skor, skönhet- och hälsoprodukter samt hemelektronik som är de populäraste inköpen. Den senare kategorin noterades föregående år för ett rejält tapp, men är nu åter en av de absolut populäraste produktkategorierna.

- Det stora tapp vi såg inom hemelektronik föregående år berodde till stor del på att elpriserna låg på en helt annan nivå. I är elräkningarna inte fullt lika dyra, vilket medför att vi i större utsträckning konsumerar mer elintensiva varor, säger Maria Mikkonen och fortsätter:

En intressant spaning i år är att fler av de som planerar att handla kommer att handla fler varor, vilket bekräftar vår tes om att många har inväntat reaperioden för att kunna göra goda fynd.

Fler avstår att handla till följd av det ekonomiska läget

Att konsumenternas köpkraft urholkats är något Svensk Handel rapporterat om under en längre tid, vilket också bekräftas i denna undersökning, där nästan 35 procent uppger att de inte handlar under veckan till följd av ekonomiska skäl. En annan faktor till att man inte handlar beror på den miljömässiga aspekten, vilket över 25 procent som inte konsumerar under veckan hänvisar till.

- För många handlare är Black Week ett otroligt viktigt tillfälle att sälja varor och vända röda siffror till gröna. Att fler nu undviker att konsumera till följd av ökad miljömedvetenhet borde vara en ögonöppnare för många företag om att ett aktivt hållbarhetsarbete är en väldigt stark konkurrensfördel, säger Maria Mikkonen.

Svensk Handel uppmanar till korrekt prissättning

Det ska vara lätt att göra rätt när det kommer till att prissätta varor på ett sådant sätt så att lagar och regler följs. Svensk Handel har därför tagit fram en vägledning och anordnat workshops för medlemmar.

- Det är en självklarhet att våra medlemmar ska följa de lagar och regler som finns. Konsumenter ska kunna känna sig trygga över att de erbjuds rätt pris på den vara som de köper. Vi vet dock också med oss att regelverket kanske inte alltid är det lättaste att tyda, varav vi för våra medlemmar har tagit fram riktlinjer, avslutar Maria Mikkonen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shoppande-familj-utomhus.jpg

Handelns framtidsförväntningar lyfte inte i november

PressmeddelandeInget ljus i tunneln för handelns företag i november. Fortsatt ser butiker, e-handel och partihandel pessimistiskt på kommande tre månader.
ehi3.png

Svaga siffror för e-handeln i oktober

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för oktober månad skattar e-handelns omsättning till 10,8 miljarder kronor.
rea-sale-2.png

Prognos om Black Week

PressmeddelandeBlack Week är en av handelns viktigaste försäljningsperioder. Fyra av tio planerar att göra inköp under veckan.
microsoftteams-image-2.png

Gemensam konsekvensanalys rörande miljözon i Stockholm stad

PressmeddelandeNäringslivsorganisationer i Stockholm har tagit fram en gemensam konsekvensanalys rörande ett införande av miljözon klass 3.
kunder-kladbutik-ii.jpg

Höstens intåg gav delar av modehandeln ett lyft

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror.
interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför Black Week och julhandel.
nya-styrelseledamoter-i-svensk-handel-stil.png

Svensk Handel Stil tillsätter nya styrelseledamöter

PressmeddelandeBranschföreningen Svensk Handel Stil förstärker sin styrelse med tre nya ledamöter.
ehi-1.png

Utvecklingen i september den svagaste på över ett år

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.