Hoppa till innehåll

Brottsutsattheten inom handeln har länge befunnit sig på alltför höga nivåer. Det fjärde kvartalet 2023 var inget undantag. Snarare tvärtom. Svensk Handels Trygghetsbarometer för det fjärde kvartalet 2023 visar på att brottsutsattheten återigen ökar.

personal-livsmedel.jpg

Totalt är det 45 procent av butikerna som utsatts för brott eller hotfullt beteende den senaste tiden. Detta är en ökning jämfört med det tredje kvartalet, då siffran var 41 procent. Kvartalets Trygghetsbarometer är ytterligare en bekräftelse på den tuffa situation handlare och dess anställda möter varje dag.

- Regeringen har utryckt ambitionen om att kraftigt minska mängdbrotten genom en rad olika verktyg, exempelvis genom att se över lagen om tillträdesförbud. Detta är någonting som vi givetvis välkomnar, men fina ord räcker inte. Våra medlemmar behöver se handling här och nu, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Stölderna ökar inom handeln

Varje år stjäls det varor för ungefär 8,5 miljarder kronor inom handeln och det finns inga tecken på att den siffran är på väg att minska. Under det fjärde kvartalet ökar stölderna och 37 procent av handlarna uppger att de under den senaste veckan utsatts för stöld eller ringa stöld. Brottet ges sällan stora rubriker, men kontinuerliga stölder kan innebära ett minskat utbud för konsumenten, eller i värsta fall att butiker lämnar stöldbenägna områden.

- Vi har full förståelse för att Polisens resurser är begränsade, men handelns höga brottsutsatthet får stora samhälleliga effekter. Branschen är idag näringslivets största arbetsgivare, men till följd av brottsutsattheten och säkerhetsläget ser vi hur rekrytering blir ett allt större problem för många av våra medlemmar. Det måste ansvariga myndigheter ta i beaktning, säger Nina Jelver.

Få polisanmälningar görs - Svensk Handel uppmanar till att anmäla alla brott

En genomgående trend under de senaste åren har varit att alltför få brott inom handeln polisanmäls. Så är fallet även detta kvartal. 80 procent av alla stölder polisanmäldes inte. Anledningarna till detta kan vara flera, men det återkommande temat är att en polisanmälan sällan leder någonvart. Det tar tid och är en administrativ börda, som i slutändan allt som oftast inte leder till en fällande dom. Svensk Handel har länge varit kritiska till detta, och fortsätter arbeta för att fler brott ska leda till fällande dom, men uppmanar handlare att fortsätta anmäla alla brott.

- Vi vet att det ofta kan kännas lönlöst att polisanmäla alla de brott som begås i butik, men för att handelns brottsutsatthet ska komma högre upp på agendan hos Polismyndigheten krävs det att verkligheten också återspeglas i statistiken. Det är just genom att anmäla som vi kan påtala hur stora problemen inom handeln faktiskt är, avslutar Nina Jelver.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kopcentrum.jpg

Framtidsförväntningarna inom handeln fortsätter att stiga

PressmeddelandeDet nya året har medfört positivare tongångar inom handeln. För andra månaden i rad stiger framtidsförväntningarna.
myrorna-taby-centrum.jpg

Utredning om enklare momsregler för begagnade varor

PressmeddelandeSvensk Handel välkomnar att en utredning om enklare momsregler för begagnat tillsätts. Men saknar en översyn av momssatser.
ehi8.png

Stark öppning på året för e-handeln

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator visar en ökning med 19 procent jämfört med januari 2023.
ehi-helar-2023.png

E-handelns omsättning minskade under 2023

PressmeddelandeE-handelsindikatorn skattar att e-handelns omsättning under 2023 minskade med 8 procent jämfört med 2022.
interior-kladbutik.jpg

Vikande klädförsäljning i januari samtidigt som skohandeln ökade

PressmeddelandeStilindex för januari visar att klädhandeln hade en tuff inledning av 2024, medan skohandeln fortsätter att rapportera om ökad försäljning.
alla-hjartans-dag.png

Rekordmånga firar Alla hjärtans dag i år jämfört med de senaste åren

PressmeddelandeFem av tio svenskar planerar att uppmärksamma kärlekens dag. En markant uppgång jämfört med 2023.
kamerabevakning-i-butik.jpg

Nästan varannan handlare utsattes för brott under 2023

PressmeddelandeBrotten mot handeln och dess personal ökade under 2023. Skåne, Örebro och Stockholms län var särskilt utsatta.
mq_second-hand.jpg

Ny indikator: Begagnathandeln omsatte drygt 1 miljard i december

PressmeddelandeSecond hand är en naturlig del av handelsbranschen. Därför presenterar Svensk Handel en ny rapport – Pre Loved-indikatorn.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.