Hoppa till innehåll

Hej, Jag har sett i media att vissa butiker har slutat ta emot kontanter i syfte att förhindra penningtvätt. Om jag skulle vilja ta bort kontanter som betalmedel för att vara på den säkra sidan, vad gäller då? //Hanna

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Hanna och tack för din fråga.

Vi får många frågor om detta nu och märker att det finns en osäkerhet om regelverk och rutiner, men även om begrepp som penningtvätt och organiserad brottslighet.

Svensk Handel har sedan tidigare en rekommendation som ligger i linje med den lagstiftning som finns, det så kallade penningtvättsdirektivet från 2017 och med tillägg från 2020. Direktivet innebär att handlare som yrkesmässigt säljer varor mot kontant betalning måste göra en riskbedömning av sina kunder vid varje köp som överstiger 5000 euro. De måste också ha kundkännedom och dokumentation på alla transaktioner och rapportera misstänkta transaktioner till myndigheterna. De nya kraven på handlare gäller inte bara försäljning av varor, utan också tjänster som hotellvistelser och restaurangbesök. Svensk Handels rekommendation är därför att inte ta emot mer än 45 000 SEK i samband med kontantbetalning, men du som handlare får fritt välja att helt neka kontanter som betalmedel.

Enligt siffror som Svensk Handel tagit fram accepterar 88% av landets handlare kontanter men en betydligt mindre del, mellan 7–8% av alla betalningar, sker med kontanter. Det är även värt att väga in hur beredskaps- och tillgänglighetsaspekter påverkas av att neka kontanter. Där får verksamheten se till sin roll och väga för- och nackdelar för sig själv och sin kundbas.

Sammanfattningsvis står det dig fritt som handlare att ta bort kontanter som betalmedel om du ser ett behov av det.

erik-mangen-2024.jpg

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
manadens-fraga-scanner-(2).png

Månadens fråga – När är stölden fullbordad?

SäkerhetsnyttVi drabbas ganska mycket av folk som fuskar vid självscanningen. När räknas det som stöld egentligen? Måste personen ha lämnat butiken?
digitala-brott.png

Skydda din verksamhet i sommar – våra bästa säkerhetstips!

SäkerhetsnyttMed några enkla förebyggande åtgärder kan du minska risken att drabbas och känna dig trygg hela sommaren.
varningslistan-med-triangel.png

Flest klagomål på Varningslistan under maj 2025

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under april var ConnectD, Din Kommunfakta och STATSSON.
varningslistan-1715092539.png

Ett nytt företag på Varningslistan i maj

SäkerhetsnyttUnder mars publicerades hela tio nya företag på Varningslistan. Nedan följer mer information om företagen.
jordglob.png

Omvärldsbevakning juni 2025

SäkerhetsnyttSäkerhetsläget förändras snabbt – och handeln är en viktig kugge i Sveriges beredskap. Här är det senaste från omvärlden.
kladtjuvar.png

Ligor stjäl stora partier kläder i Region Syd

SäkerhetsnyttJust nu ser Svensk Handel att stora partier kläder stjäls i Region Syd.
kronofogden-brev-900.jpg

Vad händer när en bluffaktura skickas vidare till inkasso eller kronofogden

SäkerhetsnyttMånga som blivit utsatta för en bluffaktura är oroliga för vad som ska hända. Här reder vi ut vad som händer om kravet skickas vidare.
nina-kaffe.png

Media fångar kaffestölderna

SäkerhetsnyttDen senaste tiden har Svensk Handels medarbetare medverkat i fler intervjuer än vi kunnat räkna om just de fräcka kaffestölderna.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.