Hoppa till innehåll

Hej, Jag har sett i media att vissa butiker har slutat ta emot kontanter i syfte att förhindra penningtvätt. Om jag skulle vilja ta bort kontanter som betalmedel för att vara på den säkra sidan, vad gäller då? //Hanna

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Hanna och tack för din fråga.

Vi får många frågor om detta nu och märker att det finns en osäkerhet om regelverk och rutiner, men även om begrepp som penningtvätt och organiserad brottslighet.

Svensk Handel har sedan tidigare en rekommendation som ligger i linje med den lagstiftning som finns, det så kallade penningtvättsdirektivet från 2017 och med tillägg från 2020. Direktivet innebär att handlare som yrkesmässigt säljer varor mot kontant betalning måste göra en riskbedömning av sina kunder vid varje köp som överstiger 5000 euro. De måste också ha kundkännedom och dokumentation på alla transaktioner och rapportera misstänkta transaktioner till myndigheterna. De nya kraven på handlare gäller inte bara försäljning av varor, utan också tjänster som hotellvistelser och restaurangbesök. Svensk Handels rekommendation är därför att inte ta emot mer än 45 000 SEK i samband med kontantbetalning, men du som handlare får fritt välja att helt neka kontanter som betalmedel.

Enligt siffror som Svensk Handel tagit fram accepterar 88% av landets handlare kontanter men en betydligt mindre del, mellan 7–8% av alla betalningar, sker med kontanter. Det är även värt att väga in hur beredskaps- och tillgänglighetsaspekter påverkas av att neka kontanter. Där får verksamheten se till sin roll och väga för- och nackdelar för sig själv och sin kundbas.

Sammanfattningsvis står det dig fritt som handlare att ta bort kontanter som betalmedel om du ser ett behov av det.

erik-mangen-1123.png

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
mobil-webb.png

Företag luras i flera steg när de vilseleds att teckna dyra telefonabonnemang

SäkerhetsnyttJust nu får Svensk Handels Säkerhetscenter in ett stort antal klagomål från företag som har blivit lurade att flytta företagets telefonabonn
vinkelslip-webb.jpg

Umeå - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
kottstold-jacka-1701442156.jpg

Stölder av kött drabbar handlare i hela landet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
kross2-webb.jpg

Göteborg - försök till inbrott i kiosker/servicebutiker

SäkerhetsnyttUnder det senaste dygnet har vi på Svensk Handel fått in anmälningar om försök till inbrott i kiosker/servicebutiker.
kottstold-jacka.jpg

Organiserade stölder av kött i Mariefred

SäkerhetsnyttMan agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att in
skarmbild-information-polis-snestalld6.png

Information från Polisens bedrägerisektion region Stockholm

SäkerhetsnyttVarnar för falska swishappar mot företag
blavk-friday-paket.JPG

Undvik att bli lurad under Black Friday

SäkerhetsnyttUnder Black Friday, när beställningarna av varor blir fler än vanligt, ökar också risken för företag att drabbas av kreditbedrägerier.
fritidsklader-900.png

Östersund - Stölder av fritidskläder

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar från Östersund där kläder har stulits.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.