Hoppa till innehåll

Hej, Jag har sett i media att vissa butiker har slutat ta emot kontanter i syfte att förhindra penningtvätt. Om jag skulle vilja ta bort kontanter som betalmedel för att vara på den säkra sidan, vad gäller då? //Hanna

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Hanna och tack för din fråga.

Vi får många frågor om detta nu och märker att det finns en osäkerhet om regelverk och rutiner, men även om begrepp som penningtvätt och organiserad brottslighet.

Svensk Handel har sedan tidigare en rekommendation som ligger i linje med den lagstiftning som finns, det så kallade penningtvättsdirektivet från 2017 och med tillägg från 2020. Direktivet innebär att handlare som yrkesmässigt säljer varor mot kontant betalning måste göra en riskbedömning av sina kunder vid varje köp som överstiger 5000 euro. De måste också ha kundkännedom och dokumentation på alla transaktioner och rapportera misstänkta transaktioner till myndigheterna. De nya kraven på handlare gäller inte bara försäljning av varor, utan också tjänster som hotellvistelser och restaurangbesök. Svensk Handels rekommendation är därför att inte ta emot mer än 45 000 SEK i samband med kontantbetalning, men du som handlare får fritt välja att helt neka kontanter som betalmedel.

Enligt siffror som Svensk Handel tagit fram accepterar 88% av landets handlare kontanter men en betydligt mindre del, mellan 7–8% av alla betalningar, sker med kontanter. Det är även värt att väga in hur beredskaps- och tillgänglighetsaspekter påverkas av att neka kontanter. Där får verksamheten se till sin roll och väga för- och nackdelar för sig själv och sin kundbas.

Sammanfattningsvis står det dig fritt som handlare att ta bort kontanter som betalmedel om du ser ett behov av det.

erik-mangen-1123.png

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1715672558.jpg

Ystad - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Ystad gällande falska 500-kronorssedlar.
beskuren-500-1716211148.jpg

Så ser du om sedeln är falsk!

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar om falska sedlar från flera delar av landet.
google-opti-900.jpg

Agerar som återförsäljare av Google-tjänster

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar rörande företag som säljer sökoptimeringstjänster, även kallat SEO (Search Engine O
varningslistan-1715092539.png

Tre nya företag åkte upp på Varningslistan under april

SäkerhetsnyttUnder januari publicerades tre nya företag på Varningslistan. TPS, Edenkraft och Office Plus. Nedan följer mer information om företagen.
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under april 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, EDENKRAFT och Web hosting solutions 24
seminarium-erik-mangen.png

Handelns betydelse i utsatta områden

SäkerhetsnyttNyligen deltog Svensk Handels säkerhetsexpert Erik Mangen i ett seminarium om handel i utsatta områden. Seminariet spelades in och kan nu s
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Kan vi ansöka om tillträdesförbud till en hel butikskedja?

SäkerhetsnyttGår det att ansöka om tillträdesförbud där förbudet gäller hela kedjor i stället för enstaka butiker?
beskuren-500-1715672558.jpg

Malmö - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Malmö gällande falska 500-kronorssedlar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.