Hoppa till innehåll

Hej, Min butik drabbas regelbundet av stölder av olika slag. Jag brukar försöka polisanmäla det mesta, men ibland tar själva anmälan för lång tid att göra, och ibland upplever jag det som att polisen inte ens vill ta emot min polisanmälan.Vad gäller egentligen?

fragtecken-900.jpg

Hej,

Du är dessvärre inte ensam om att drabbas av stölder i din butik. Vi ser att stölderna just nu ligger på ovanligt höga nivåer och tyvärr verkar de inte avta.

Det är väldigt viktigt att du anmäler alla brott som sker i din butik. Dels för att det skickar en tydlig signal till polis och politiker om hur omfattande problemen med stölder i butiker faktiskt är. Men också för att signalen till de som begår brott i din butik ska vara tydlig – det är aldrig okej att stjäla i butiken och att alla stölder får konsekvenser.

Polisen har en plikt att alltid ta upp en polisanmälan som görs. Ibland kan de anse att anmälan av olika anledningar är bristfällig, och då inte vilja utreda ärendet vidare, men innan ett ärende läggs ner ska du ges möjlighet att komplettera din anmälan. Om polisen skulle lägga ner din anmälan utan utredning har du möjlighet att begära en skriftlig redogörelse till varför ditt ärende lagts ner, för att du ska kunna göra en s.k. missnöjesanmälan rörande polisens nedläggningsbeslut.

För att förenkla för dig att polisanmäla har vi skapat appen Säkerhetscenter där du enkelt kan göra en polisanmälan, på under en minut. Verktyget innebär att du inte behöver sitta i långa telefonköer eller fylla i blanketter som ska postas, utan anmälan sker digitalt och du kan också välja att skicka en kopia till, till exempel, säkerhetschef eller andra inom företaget. Du kan läsa mer om appen och alla dess funktioner här.

I appen finns också en möjlighet att ange i din polisanmälan att det finns ytterligare information att hämta i ärendet, t.ex. filminspelningar eller liknande. På så sätt blir det lättare för polisen att avgöra om det är realistiskt att utreda ärendet, eller om det ska läggas ner. På så vis kan vi minska belastningen på polisen så att de i förlängningen kan få tid att utreda ännu fler brott, och fler kriminella kan se konsekvenser av sitt handlande.

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1715672558.jpg

Osby - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Osby gällande falska 500-kronorssedlar.
information-polisen-septermber-2024-900-450-1726230191.jpg

Internationella brottsnätverk genomför organiserade stölder i Sverige

Säkerhetsnytt
olivolja-i-kok-900x600x2.jpg

Organiserade stölder av olivolja i Örebro

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Malmö - Organiserade stölder av kött

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
jonny-snor-kott-3.jpg

Organiserade stölder av kött i Uppsala

SäkerhetsnyttMan agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att in
brutet-larm-800.450-webb-1714128865.jpg

Vimmerby - verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttVi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att sedan gå till ett dolt utrymme eller provrum där de tar bort larmen med hjälp av
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Gävle

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under sommaren 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under sommaren var ConnectD, FF SVEA MARKNADSFÖRINGSBYRÅ och BYGGLOVSUPPLYSNINGEN.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.