Hoppa till innehåll

Hej, Min butik drabbas regelbundet av stölder av olika slag. Jag brukar försöka polisanmäla det mesta, men ibland tar själva anmälan för lång tid att göra, och ibland upplever jag det som att polisen inte ens vill ta emot min polisanmälan.Vad gäller egentligen?

fragtecken-900.jpg

Hej,

Du är dessvärre inte ensam om att drabbas av stölder i din butik. Vi ser att stölderna just nu ligger på ovanligt höga nivåer och tyvärr verkar de inte avta.

Det är väldigt viktigt att du anmäler alla brott som sker i din butik. Dels för att det skickar en tydlig signal till polis och politiker om hur omfattande problemen med stölder i butiker faktiskt är. Men också för att signalen till de som begår brott i din butik ska vara tydlig – det är aldrig okej att stjäla i butiken och att alla stölder får konsekvenser.

Polisen har en plikt att alltid ta upp en polisanmälan som görs. Ibland kan de anse att anmälan av olika anledningar är bristfällig, och då inte vilja utreda ärendet vidare, men innan ett ärende läggs ner ska du ges möjlighet att komplettera din anmälan. Om polisen skulle lägga ner din anmälan utan utredning har du möjlighet att begära en skriftlig redogörelse till varför ditt ärende lagts ner, för att du ska kunna göra en s.k. missnöjesanmälan rörande polisens nedläggningsbeslut.

För att förenkla för dig att polisanmäla har vi skapat appen Säkerhetscenter där du enkelt kan göra en polisanmälan, på under en minut. Verktyget innebär att du inte behöver sitta i långa telefonköer eller fylla i blanketter som ska postas, utan anmälan sker digitalt och du kan också välja att skicka en kopia till, till exempel, säkerhetschef eller andra inom företaget. Du kan läsa mer om appen och alla dess funktioner här.

I appen finns också en möjlighet att ange i din polisanmälan att det finns ytterligare information att hämta i ärendet, t.ex. filminspelningar eller liknande. På så sätt blir det lättare för polisen att avgöra om det är realistiskt att utreda ärendet, eller om det ska läggas ner. På så vis kan vi minska belastningen på polisen så att de i förlängningen kan få tid att utreda ännu fler brott, och fler kriminella kan se konsekvenser av sitt handlande.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
mobil-webb.png

Företag luras i flera steg när de vilseleds att teckna dyra telefonabonnemang

SäkerhetsnyttJust nu får Svensk Handels Säkerhetscenter in ett stort antal klagomål från företag som har blivit lurade att flytta företagets telefonabonn
vinkelslip-webb.jpg

Umeå - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
kottstold-jacka-1701442156.jpg

Stölder av kött drabbar handlare i hela landet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
kross2-webb.jpg

Göteborg - försök till inbrott i kiosker/servicebutiker

SäkerhetsnyttUnder det senaste dygnet har vi på Svensk Handel fått in anmälningar om försök till inbrott i kiosker/servicebutiker.
kottstold-jacka.jpg

Organiserade stölder av kött i Mariefred

SäkerhetsnyttMan agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att in
skarmbild-information-polis-snestalld6.png

Information från Polisens bedrägerisektion region Stockholm

SäkerhetsnyttVarnar för falska swishappar mot företag
blavk-friday-paket.JPG

Undvik att bli lurad under Black Friday

SäkerhetsnyttUnder Black Friday, när beställningarna av varor blir fler än vanligt, ökar också risken för företag att drabbas av kreditbedrägerier.
fritidsklader-900.png

Östersund - Stölder av fritidskläder

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar från Östersund där kläder har stulits.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.