Hoppa till innehåll

Hej, Min butik drabbas regelbundet av stölder av olika slag. Jag brukar försöka polisanmäla det mesta, men ibland tar själva anmälan för lång tid att göra, och ibland upplever jag det som att polisen inte ens vill ta emot min polisanmälan.Vad gäller egentligen?

fragetecken-900.jpg

Hej,

Du är dessvärre inte ensam om att drabbas av stölder i din butik. Vi ser att stölderna just nu ligger på ovanligt höga nivåer och tyvärr verkar de inte avta.

Det är väldigt viktigt att du anmäler alla brott som sker i din butik. Dels för att det skickar en tydlig signal till polis och politiker om hur omfattande problemen med stölder i butiker faktiskt är. Men också för att signalen till de som begår brott i din butik ska vara tydlig – det är aldrig okej att stjäla i butiken och att alla stölder får konsekvenser.

Polisen har en plikt att alltid ta upp en polisanmälan som görs. Ibland kan de anse att anmälan av olika anledningar är bristfällig, och då inte vilja utreda ärendet vidare, men innan ett ärende läggs ner ska du ges möjlighet att komplettera din anmälan. Om polisen skulle lägga ner din anmälan utan utredning har du möjlighet att begära en skriftlig redogörelse till varför ditt ärende lagts ner, för att du ska kunna göra en s.k. missnöjesanmälan rörande polisens nedläggningsbeslut.

För att förenkla för dig att polisanmäla har vi skapat appen Säkerhetscenter där du enkelt kan göra en polisanmälan, på under en minut. Verktyget innebär att du inte behöver sitta i långa telefonköer eller fylla i blanketter som ska postas, utan anmälan sker digitalt och du kan också välja att skicka en kopia till, till exempel, säkerhetschef eller andra inom företaget. Du kan läsa mer om appen och alla dess funktioner här.

I appen finns också en möjlighet att ange i din polisanmälan att det finns ytterligare information att hämta i ärendet, t.ex. filminspelningar eller liknande. På så sätt blir det lättare för polisen att avgöra om det är realistiskt att utreda ärendet, eller om det ska läggas ner. På så vis kan vi minska belastningen på polisen så att de i förlängningen kan få tid att utreda ännu fler brott, och fler kriminella kan se konsekvenser av sitt handlande.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
sedlar-500x240.jpg

Falska 500-lappar i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttSedlarna är i många av fallen tillverkade av sämre papperskvalitet och saknar en eller flera säkerhetsdetaljer men är trots detta svåra att
varning-16x9.png

Kravbrev från Collectum Solutions

SäkerhetsnyttHotar med rättsliga åtgärder vid utebliven betalning.
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag i april 2023

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under april var ConnectD, Aktuella jobbportalen och Web hosting solution 24. Nedan följer mer info
swish-16x9.png

Ökat antal fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttEtt flertal handlare har återigen hört av sig till Säkerhetscenter då de blivit lurade av fejkade Swish-betalningar.
freja-film-16x9.png

Så gör du säkerhetskontroll av Freja eID

SäkerhetsnyttDet är inte ovanligt att personer försöker luras med ID-handlingar. Det gäller tyvärr även Freja eID, men det finns sätt att säkra upp din v
Varningslista 900x280.png

Tre nya bolag på Varningslistan under april

SäkerhetsnyttUnder april publicerades tre nya företag på Varningslistan. Macfarlanes LLP (kapat namn), FF Svea och D.H.S Domain & Web Hosting .SE. Nedan
fragetecken-900.jpg

Månadens fråga - Skolklasser i butiken

SäkerhetsnyttJag har en fråga som rör ungdomar och i vissa fall barn som besöker min livsmedelsbutik. Många gånger kommer hela skolklasser in under lunch
kaffepaket-16x9.png

Organiserade stölder av kaffepaket i Helsingborg

SäkerhetsnyttFyller kundvagn med kaffepaket som man sedan springer ut med genom ingångsgrinden. Agerar snabbt för att undvika upptäckt.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.