Hoppa till innehåll

Om åklagarna alltid ska invänta fällande domar är det uppenbart att tillträdesförbudet inte kommer att fungera brottspreventivt, skriver vd Karin Johansson i en slutreplik i debatten om tillträdesförbudslagen.

Butiksgrindar1.jpg

Anmälningar som staplas på hög och utredningar som läggs ned med vändande post trots att stark bevisning finns. Rättsväsendets systematiska nedprioritering av butiksbrotten skapar en enorm uppgivenhet. Varför anmäla brott när det aldrig leder till något? 

Mängdbrotten tas inte på allvar och den bistra verkligheten är att det i många fall är nästintill riskfritt att begå brott i handeln. Behovet av åtgärder för att stävja brottligheten är skriande och Svensk Handel oroas över att en alltför snäv tolkning från Åklagarmyndigheten riskerar att göra den nya, och för handeln mycket viktiga lagen om tillträdesförbud, tandlös. 

Svensk Handel förstår givetvis att Åklagarmyndigheten anser att tidigare fällande domar är en trygg och säker indikator när tillträdesförbud ska dömas ut. Samtidigt är det viktigt att betona att det inte finns något sådant krav, vilket även en dom i Tingsrätten nyligen tydliggjorde. Intentionen med tillträdesförbudet är också att lagen skyndsamt ska användas för att förhindra att framtida brott sker. 

Om åklagarna alltid ska invänta fällande domar är det uppenbart att tillträdesförbudet inte kommer att fungera brottspreventivt. Gärningspersonerna som stjäl och trakasserar butikens medarbetare ställs på tok för sällan inför rätta och i de sällsynta fall det väl sker har det gått lång tid. I många fall läggs också utredningar för brott mot butiker ned med hänvisning till grövre brottslighet, vilket gör att fällande domar uteblir. 

Givetvis är det viktigt att ha respekt för den inskränkning som ett tillträdesförbud innebär för den enskilde individen men låt oss aldrig ignorera den omfattande inskränkning som kriminaliteten innebär för alla de som arbetar i handeln. Butiken är arbetsplats för hundratusentals människor som går till jobbet varje dag.

Tillträdesförbudet är ett viktigt verktyg för handeln - låt inte den nya lagen bli en papperstiger.

Karin Johansson, vd Svensk Handel

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.
paminnelsefaktura.jpg

Att följa krångliga regelverk kostar svenska företag mer än 377 miljarder kronor

DebattartikelRegeringen har ett gediget arbete framför sig när den ska ta itu med ett decenniums krångelinflation.
nina-o-henrik-16x9-1698410623.png

Kontrollera restauranger för att komma åt brottslighet

DebattartikelOm kommunerna utvidgar sina kontroller av kött till restauranger ökar möjligheterna att komma åt organiserad brottslighet.
kungsgatan.png

Feltänkt med ny miljözon i Stockholm

DebattartikelStockholm planerar att införa miljözon klass 3 i delar av Stockholms city. Svensk Handel riktar skarp kritik mot planerna.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.