Hoppa till innehåll

Att alla pilar pekar åt fel håll för handelns företag är inget som stoppar Daniel Lind att vrida på sanningen till den grad att han ger sken av att handeln nu skär guld med täljkniv, mitt i krisen. Ingenting kan vara mer fel. Replik från Maria Mikkonen, Svensk Handel.

mikkonen-replikbild16x9.png
Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel

Replik från Svensk Handel om greedflation, i Aftonbladet 8/3 2023

Försäljningsutvecklingen i handelns samtliga delbranscher har varit negativ de senaste nio månaderna. Konkurserna ökar. Handlarna säljer färre varor till betydligt lägre marginal än tidigare.

Samtidigt möter branschen en kostnadschock i form av bland annat skenande inköpspriser-, elpriser- och hyror.

Detta är den verklighet våra medlemmar står i just nu. Det är knappast ett djärvt påstående. För vi möter dem varje dag. Och vi mäter och följer handelns utveckling mer eller mindre i realtid.  

Att alla pilar pekar åt fel håll för handelns företag är inget som stoppar Daniel Lind, knuten till Arenagruppen, att på denna debattsida vrida på sanningen till den grad att han ger sken av att handeln nu skär guld med täljkniv, mitt i krisen.

Ingenting kan vara mer fel. Låt oss dekonstruera felaktigheterna och beskriva verkligheten.

 1. Lind insinuerar att priserna drivs upp av ”greedflation”; alltså att handeln höjer priserna mer än vad som motiveras av kostnadsökningar i inköpsledet. Sanningen är precis tvärtom.
  Handelns inköpspriser har stigit betydligt mer än försäljningspriserna, något som bland annat SCB tydliggjort. Handeln har i realiteten alltså sänkt sina marginaler för att hålla tillbaka kostnadsökningar för konsumenter.
  Givetvis har vi all förståelse för att många hushåll har det extremt tufft just nu, vilket också gör att kunden är priskänslig. Höjda priser innebär en omedelbar risk att kunden väljer bort din butik.  

 2. Debattören hävdar att lönsamheten i handeln har ökat markant.
  Enligt Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer befinner sig lönsamhetsomdömet i branschen på historiskt låg nivå.
  Att påstå att handlare skulle ”sko sig” och höja priserna mer än skäligt – samtidigt som den högsta andelen dagligvaruhandlare på 15 år och den högsta andelen sällanköpsvaruhandlare på över 25 år uppger att lönsamheten är dålig – är försiktigt uttryckt – provocerande.

 3. Att i ett läge där prognoser spår att hushållens konsumtion kommer att rasa till nivåer vi inte har sett sedan 90-talskrisen måla upp en bild av att lönsamheten i handeln är mycket god är anmärkningsvärt.
  Handeln har mött lågkonjunkturen och många företag sliter hårt för att få verksamheten att gå runt. Handeln är en småföretagarbransch där många just nu kämpar för att hålla huvudet ovan vattenytan och kunna behålla sin personal.
  Svensk Handels Handelsbarometer visar dessvärre att även möjligheterna att anställa sjunker i snabb takt.

De ogrundade påståenden som Daniel Lind strör omkring sig håller inte för seriös granskning och debatt om läget i handeln. De är ett tydligt politiserat inlägg i avtalsrörelsen som, förefaller avse att svartmåla arbetsgivarna.

Päron och äpplen, stort och smått, blandas huller om buller. Och även om det tillfälligt kan skymma sikten för läsaren ändras inte det faktum att Daniel Linds slutsatser är felaktiga.  

Maria Mikkonen, chefsekonom Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
Kosmetika, tomma forpackningar.jpeg

Låt inte producenter ducka ansvar för återvinning, Naturvårdsverket

DebattartikelNaturvårdsverket måste ha de resurser som behövs för att alla producenter ska ta ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar.
riksdagslogo-16x9.png

Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter

DebattartikelSöktjänster på nätet har blivit nyckel­verktyg för kriminella. Regeringen måste stoppa detta utnyttjande av lagstiftningen.
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.