Hoppa till innehåll

Artificiell intelligens (AI) har inte bara omformat landskapet inom e-handel, den är en drivkraft som revolutionerar hela handelsbranschen globalt. Tillsammans med medlemsföretagen och branschledare diskuterar och bevakar Svensk Handel ständigt hur AI påverkar handeln. AI är också ett av tre huvudteman på årets Nordic Retail Summit.

nrs-2024-(webben).png

Den generativa AI:n är alltså inte en framtidsspaning utan en realitet som redan påverkar marknaden i hög grad. Globalt har den generativa AI:n visat sin förmåga att automatisera komplexa processer och skapa nya sätt att engagera kunder på - från att generera dynamiskt innehåll på sajter till att anpassa användarupplevelser.

För att ligga steget före och hjälpa svenska handelsföretag att hålla en jämn utvecklingstakt med branschen globalt sett så har Svensk Handel startat en egen innovationsenhet för omvärldsbevakning och kunskapsdelning.

Man kan inte diskutera handel utan att inkludera AI. Den generativa AI:n är här och den förändrar allt.
Per Ljungberg
innovationschef på Svensk Handel

Anpassade strategier för varje företag

Det är tydligt att inte alla företag kan eller bör använda AI på samma sätt. Småföretag kan till exempel dra nytta av AI för att skala upp sin verksamhet utan att nödvändigtvis utöka sin personalstyrka, medan större företag kan använda AI för att förbättra effektiviteten och kundnöjdheten på bred front.

I Sverige har användningen av AI i handeln accelererat, med stora företag som ICA och Apotek Hjärtat som pionjärer inom att integrera tekniken för att förbättra kundservicen och effektivisera interna processer.

Stärk din konkurrenskraft på Nordic Retail Summit

Den globala genomslagskraften av generativ AI inom handeln är enorm. Enligt rapporten State of AI 2023 från McKinsey kan företag som proaktivt implementerar AI se en produktivitetsökning på upp till 40 procent. I Sverige har vi sett liknande framsteg, där handlare använder AI till allt från lagerhantering till personliga rekommendationer, vilket ökar både kundnöjdhet och försäljning.

För företag som vill vara i framkant och erbjuda innovativa kundupplevelser är det dags att inte bara acceptera AI utan att leda utvecklingen med framåtlutade AI-strategier. På Svensk Handels näringspolitiska event Nordic Retail Summit den 2 oktober talar Ludvig Strand, Axel Johnsons framtidsanalytiker för framväxande teknologier och AI.

Frågor som tas upp är vilka lagar och regler som behöver utformas för att säkra en positiv framtid med AI, utan att kväva innovation? Hur kan vi använda AI för att inte bara överleva, utan också för att blomstra i en hållbar handelsvärld? Anförandet följs upp av Per Ljungberg som leder ett panelsamtal med bland andra Carola Lundell, Executive Vice President på Kicks.

Ta chansen att få värdefulla insikter och verktyg för att navigera AI:s möjligheter och utmaningar, och inspireras av ledande personer i branschen – boka din plats till Nordic Retail Summit på Waterfront här

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.