Hoppa till innehåll

Inom ett par år väntas EU implementera en ny lagstiftning som kräver att alla produkter har ett digitalt produktpass. Dessa ska ge tillförlitliga hållbarhetsdata - ner till minsta komponent. Kring detta informerade GS1 Sweden och Svensk Handel vid ett seminarium på D-Congress.

nikkarinen-dcongress-2023-16x9.png

Värdar på scen var Staffan Olsson, Head of Public Affairs på GS1 Sweden samt Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert på Svensk Handel som inledningsvis berättar vad som faktiskt menas med ett digitalt produktpass.

Kort och gott är det en uppsättning digitala data som är specifik för en produkt och som syftar till att synliggöra all relevant information under produktens livscykel, för att på så sätt bidra till mer hållbar produktion och konsumtion. Lagen väntas gälla alla produkter som säljs på EU-marknaden, undantaget livsmedel, djurfoder och medicinska produkter.

Inledningsvis visades en bild på vilken slags data som kan genereras i produktpasset. Det är en lång kedja som inleds med ens produkts råmaterial, och som avslutningsvis återvinns, alternativt görs om. Däremellan kan data samlas in i tillverkningsledet, distribution och butiksledet, men även hos konsument.

När kan då denna EU-lagstiftning komma att implementeras? Det är ännu inte helt klart. Troligtvis är det något år bort i tiden, för tillfället planerat till våren 2024. Därefter kommer EU successivt publicera mer detaljerade produktkategorispecifika regler. Prognosen är 3–4 kategorier per år och totalt ca 30 kategorier.

Lagstiftningen kommer att ställa krav på företagen. Hur förbereder man sig rent praktiskt? Här gavs tips om att redan nu börja planera för införandet av lagstiftningen. Man måste hålla ordning på sin datakvalitet och framtidssäkra IT-kvaliteten. Stark betoning lades på att se till att ens system i framtiden klarar av all den mängd data som kommer behöva hanteras i framtiden. Här är av det av yttersta vikt att företagen redan nu är på tårna och kommunicerar internt inom organisationen.

Lagstiftningen skapar större möjligheter för företagen i deras hållbarhetsarbete, men man får inte glömma bort affärsnyttan. Ett digitalt produktpass kan även användas för bättre hantering av återkallelser, tillgång till exempelvis recept eller manualer.

På scenen gjordes även reklam för ett kommande webbinarium den 16 mars, inom ramen för projektet ProPare, där Svensk Handel ingår tillsammans med GS1, Axfoundation och Miljömärkning Sverige. Vid webinariet kommer man som handlare/företagare få lära sig mer om digitala produktpass samt hur den kommande lagstiftningen kommer att påverka ens verksamhet. Anmäl dig redan idag!

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.
byt-nat-nu.png

Har du koll på dina uppkopplingar? Sverige stänger 2G och 3G

NyhetFram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat till dessa nät slutar fungera.
smink.png

EU stramar åt onlineförsäljning av kosmetika

NyhetEU har infört nya regler för att stärka konsumentskyddet vid onlineköp av kosmetik. Handlare måste visa mer omfattande produktinformation.
lina-sabadello-film-2.png

Viktig information om indexklausulen i ditt hyresavtal

NyhetMycket viktig info för dig som ska omförhandla ditt hyreskontrakt. Här får du handfasta tips att ta med dig in i förhandlingen.
roda-havet.png

Konflikten i Röda havet ger ökade kostnader för handeln

NyhetOroligheterna i området kring Röda Havet och Suezkanalen driver upp containerpriserna.
arbetsgivarservice-illustration.jpg

Dags att rapportera in dina medlemsuppgifter

NyhetSenast den 28 februari behöver du som är medlem i Svensk Handel rapportera in korrekta uppgifter om ditt företag.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.