Hoppa till innehåll

D-logistik i Göteborg är Svensk Handels årligt återkommande event för några av de främsta inom e-handel och logistik. En av programpunkterna handlade om returhanteringsprocessen och hur den kan driva både effektivitet, ökad kundnöjdhet och lönsamhet i en hållbar omställning.

logistik-lager-stadium.jpg
Stadiums centrallager i Norrköping, foto: Svensk Handel

En väl genomtänkt returhanteringsprocess kan få positiva effekter på vägen mot en hållbar omställning samtidigt som det ger många möjligheter vad gäller effektivisering, ökad kundnöjdhet och lönsamhet. Det konstaterar Klas Hjort och Daniel Hellström, forskare vid Lunds universitet under sin programpunkt på ”Hållbar transformering av returhanteringsprocessen”.

Returer är kanske e-handelns snabbaste väg till grön omställning
Daniel Hellström
forskare vid Lunds Universitet

Välfungerande och digitaliserade returflöden genererar nya insikter om kunden bakom returen och orsakerna till returen, vilket är information som kan bidra positivt på många sätt i olika delar av företaget. En kärnfråga för företagen i en hållbar omställning är hur en returnerad produkt kan komma till användning för någon annan.

Checklista för returhanteringsprocessen:

  • Formulera en övergripande returstrategi – mål och KPI:er

  • Klargör ansvar och ägandeskap

  • Digitalisera returprocessen

  • Slut cirkeln för produkter

  • Ge kunderna incitament att göra rätt

  • En väl genomtänkt digital process ger nya möjligheter som till exempel byten, nyköp, lojalitet samt effektiviseringar, lönsamhet och hållbarhet.

Faktaruta om D-logistik

D-logistik i Göteborg arrangeras av Svensk Handel årligen och samlar Sveriges främsta inom logistik och e-handel för att nätverka, inspireras av föreläsningar och utbyta nya kunskaper och erfarenheter.

Årets tema kretsade kring hur e-handelsleveranser kan bidra till ett levande och mer hållbart samhälle. Förutom programpunkten om returhanteringsprocesser, diskuterades hur AI kan utveckla mer effektiva och hållbara leveranser samt hur dynamiska förmågor i logistiksystemet kan bidra till en ökad grad av innovation och flexibilitet.

Gästföreläsare: Josephine Darlington, Head of Aster, Daniel Benett, Chef Transportutveckling, DAGAB, Erik Sandberg, Professor Logistics Management på Linköpings Universitet, Mårten Sondell, Innovation Lead, H&M, Klas Hjort och Daniel Hellström, Lund universitet, Paul Rogers, Connect Director, Satalia Delivery (AI)

arne-b-andersson.jpg

Arne B Andersson

Senior e-handelsrådgivare

per-ljungberg.jpg

Per Ljungberg

Chief Innovation Officer

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.