Hoppa till innehåll

D-logistik i Göteborg är Svensk Handels årligt återkommande event för några av de främsta inom e-handel och logistik. En av programpunkterna handlade om returhanteringsprocessen och hur den kan driva både effektivitet, ökad kundnöjdhet och lönsamhet i en hållbar omställning.

logistik-lager-stadium.jpg
Stadiums centrallager i Norrköping, foto: Svensk Handel

En väl genomtänkt returhanteringsprocess kan få positiva effekter på vägen mot en hållbar omställning samtidigt som det ger många möjligheter vad gäller effektivisering, ökad kundnöjdhet och lönsamhet. Det konstaterar Klas Hjort och Daniel Hellström, forskare vid Lunds universitet under sin programpunkt på ”Hållbar transformering av returhanteringsprocessen”.

Returer är kanske e-handelns snabbaste väg till grön omställning
Daniel Hellström
forskare vid Lunds Universitet

Välfungerande och digitaliserade returflöden genererar nya insikter om kunden bakom returen och orsakerna till returen, vilket är information som kan bidra positivt på många sätt i olika delar av företaget. En kärnfråga för företagen i en hållbar omställning är hur en returnerad produkt kan komma till användning för någon annan.

Checklista för returhanteringsprocessen:

  • Formulera en övergripande returstrategi – mål och KPI:er

  • Klargör ansvar och ägandeskap

  • Digitalisera returprocessen

  • Slut cirkeln för produkter

  • Ge kunderna incitament att göra rätt

  • En väl genomtänkt digital process ger nya möjligheter som till exempel byten, nyköp, lojalitet samt effektiviseringar, lönsamhet och hållbarhet.

Faktaruta om D-logistik

D-logistik i Göteborg arrangeras av Svensk Handel årligen och samlar Sveriges främsta inom logistik och e-handel för att nätverka, inspireras av föreläsningar och utbyta nya kunskaper och erfarenheter.

Årets tema kretsade kring hur e-handelsleveranser kan bidra till ett levande och mer hållbart samhälle. Förutom programpunkten om returhanteringsprocesser, diskuterades hur AI kan utveckla mer effektiva och hållbara leveranser samt hur dynamiska förmågor i logistiksystemet kan bidra till en ökad grad av innovation och flexibilitet.

Gästföreläsare: Josephine Darlington, Head of Aster, Daniel Benett, Chef Transportutveckling, DAGAB, Erik Sandberg, Professor Logistics Management på Linköpings Universitet, Mårten Sondell, Innovation Lead, H&M, Klas Hjort och Daniel Hellström, Lund universitet, Paul Rogers, Connect Director, Satalia Delivery (AI)

arne-b-andersson.jpg

Arne B Andersson

Senior e-handelsrådgivare

per-ljungberg.jpg

Per Ljungberg

Chief Innovation Officer

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ordforandepriset-2024.jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’Långsiktigheten är avgörande"

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.