Hoppa till innehåll

REPLIK. Svenska handelsföretag ligger i framkant när det kommer till att arbeta aktivt med hållbarhetsfrågor. Det är en självklarhet att gå före i klimatomställningen. Det är också en konkurrensfördel.

debatt-aftonbladet-ehandel.jpg

Därför är det beklagligt att Handelsanställdas förbund, Seko och Transportarbetareförbundet missar målet, och kräver förbud mot fri frakt och fria returer. Ett sådant förbud skulle leda till mer konsumtion från utländska aktörer, ofta från tredje land, där hållbarhetsambitionen är betydligt lägre.

Så förutom förödande konsekvenser för jobb och företagande inom den svenska e-handeln, som redan i dag möter en tuff och ofta orättvis konkurrens på den internationella marknaden, skulle det innebära att fler icke-hållbara produkter som dessutom inte lever upp till europeiska krav, når den svenska marknaden.

Påståendet om att svenska e-handelsföretag slänger välfungerande produkter för miljardbelopp på soptippen varje år är felaktigt.

Seriösa svenska e-handlare tar stort ansvar för produkterna de säljer och vi förvånas över att dessa målas upp som klimatbovar.

Handeln är en viktig samhällsaktör och måste ta ett stort ansvar tillsammans med leverantörer och konsumenter i hållbarhetsfrågorna. Det är ett arbete som ständigt pågår.

Ett stort steg togs förra året, då Svensk Handel lanserade en branschöverenskommelse med syfte att göra det lättare för konsumenter som e-handlar att välja fossilfria leveranser.

Redan nu har nästan 20 stora e-handelsföretag och leverantörer slutit upp, och fler står på tur.

Hållbarhet står högt upp på handelns agenda. Vi berättar gärna mer om vår branschöverenskommelse, företagens arbete för goda villkor, men också det idoga hållbarhetsarbete svenska e-handelsföretag bedriver varje dag.

De flesta nystartade svenska handelsföretag återfinns inom e-handeln. Att förbjuda fri frakt och fria returer skulle sätta käppar i hjulet för en viktig framtidsbransch för Sverige. Det är helt fel väg att gå.  

Sofia Larsen, vd Svensk Handel
Per Ljungberg, innovationschef Svensk Handel

Läs den ursprungliga debattartikeln här.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
umea-stadsbild.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
debatt-falukuriren-sofia.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
butiken-upphor-debattartikel.png

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.
regelkrangel-1920x1080-webben.png

Att följa krångliga regelverk kostar svenska företag mer än 377 miljarder kronor

DebattartikelRegeringen har ett gediget arbete framför sig när den ska ta itu med ett decenniums krångelinflation.
nina-o-henrik-16x9-1698410623.png

Kontrollera restauranger för att komma åt brottslighet

DebattartikelOm kommunerna utvidgar sina kontroller av kött till restauranger ökar möjligheterna att komma åt organiserad brottslighet.
korsning-16x9.png

Feltänkt med ny miljözon i Stockholm

DebattartikelStockholm planerar att införa miljözon klass 3 i delar av Stockholms city. Svensk Handel riktar skarp kritik mot planerna.
shopping-second-hand.jpg

Regeringen måste samla branschens aktörer i frågan om textilavfall

DebattartikelAtt regeringen väljer att föregå EU-kommissionen i frågan om cirkulär hantering av textil och textilavfall är taktlöst.
matpriserna-debatt.jpg

"Be Sveriges handlare om ursäkt, politiker"

DebattartikelNu är facit här. Partiledarna har haft fel om matpriserna. En ursäkt skulle vara på sin plats!

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.