Hoppa till innehåll

Den 30 juli trädde EU-direktivet om främjande av reparation av varor i kraft. Vi har samlat informationen som är bra att känna till.

tvattmaskiner.jpg

Direktivet om regler för att främja reparation av varor har trätt i kraft under sommaren. Närmast ska direktivet införlivas i nationell lagstiftning och börja tillämpas från och med den 2 augusti 2026.

Direktivet syftar till att bidra till ett cirkulärt samhälle genom att främja att vissa varor ska kunna repareras på ett effektivt och prismässigt rimligt sätt. Därigenom förväntas varan kunna användas under en längre tid och minska den miljömässiga belastningen.

Vad innebär direktivet egentligen?

De huvudsakliga bestämmelserna innebär att tillverkare på ett i nuläget fastslaget antal produktområden, till exempel kylskåp eller smarta telefoner, ska följa kravet om reparation som finns i EU-lagstiftning. Vilka produktområden som omfattas finns i en särskild bilaga till direktivet. Bilagan kommer, i takt med utveckling av andra regler, att utökas och uppdateras av den Europeiska kommissionen.

  • Tillverkare av dessa produkter ska följa kravet om reparation som finns i EU-lagstiftningen.

  • Tillverkaren kommer att bli ansvariga för att säkerställa att reservdelar finns tillgängliga för ett rimligt pris.

  • Tillverkare ska bland annat också ge information om reparationsmöjligheterna till konsumenter på ett tillgängligt sätt.

  • Direktivet fastställer också att konsumenter ska få ett extra års garanti när man väljer att reparera en vara under garantitiden.

Utöver rätten att få en vara reparerad ska kommissionen tillsammans med medlemsstaterna ta fram en europeisk reparationsplattform för att det ska bli enkelt att hitta reparatörer. Plattformen väntas tas i bruk år 2027.

Fakta:

Under våren 2024 antog EU-parlamentet och rådet direktivet om främjande av reparation av varor, det så kallade direktivet om Right to Repair. Den 10 juli publicerades direktivet i EU:s officiella tidning och trädde därmed i kraft den 30 juli. Direktivet syftar till att förenkla för konsumenter att få sina varor reparerade framför att få dem utbytta mot en ny vara.

Efter ikraftträdande har medlemsstaterna 24 månader på sig att införliva direktivet i nationell lagstiftning innan det ska börja tillämpas, det vill säga till den 31 juli 2026.  

Läs mer här: Directive - EU - 2024/1799 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

EU-kommissionen har också tagit fram en Q&A kopplat till Right to Repair.

anna-svard_1.png

Anna Svärd

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
vinnare-ra-2024.png

Nu kan du nominera till Retail Awards 2025 – vem vill du hylla?

NyhetNu är nomineringen till Retail Awards 2025 öppen! Vilka företag och personer tycker du har gjort något extra för handeln det senaste året?
mq-ingvar-larsson.png

MQ Marqet: Självklart att satsa på second hand

NyhetVarför satsar MQ Marqet på second hand och hur arbetar man med det? Det får vi reda på i intervjun med vd Ingvar Larsson.
avtal-2025.png

Slutförhandlingar av flera kollektivavtal

NyhetAvtalsrörelsen 2025 fortsätter. Nu pågår slutförhandlingar av ett flertal av Svensk Handels kollektivavtal som löper ut den 30 april.
d-congress-talks-(1920-x-1080-px)-(1).png

Så leder Susanne Ehnbåge Lindex på en global, digital och hållbar tillväxtresa

NyhetNytt avsnitt i podden D-Congress Talks: Susanne Ehnbåge, vd på Lindex, om digitalisering, hållbarhet och en offensiv global satsning.
istock-1187328432-(1).jpg

Oklarheter i Tillgänglighetslagen - viktigt att veta

NyhetDen nya Tillgänglighetslagen är snårig att förstå. Svensk Handel guidar dig.
gottebiten-vy.png

Påsken blev en efterlängtad ljuspunkt för gränshandeln

NyhetDet finns ljusglimtar i handeln. Ett exempel är gränshandeln – där årets påskfirande var ett efterlängtat styrkebesked.
d-congress-talks-(1920-x-1080-px).png

Kulturens kraft: Så bygger varumärken lojala fans – inte bara kunder

NyhetVad är det som gör att vissa varumärken inte bara syns, utan verkligen känns? Lyssna på avsnittet i podden D-Congress Talks.
pm-om-samverkan.png

Tillsammans för tryggare handelsplatser: Ny vägledning om samverkan mot brott

NyhetSvensk Handel har tagit fram en ny vägledning, med konkreta råd, för kommuner som vill stärka tryggheten i handelsmiljöer.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.