Hoppa till innehåll

På senare tid har Svensk Handels säkerhetscenter fått in en hel del anmälningar rörande företag som säljer vilseledande och ibland helt värdelösa bevakningstjänster eller så kallade id-skydd. Försäljarna använder dessutom tvivelaktiga försäljningsmetoder som skrämselteknik, press och falska sms.

d50859e21771484594445bcb19ffb1e2.jpg

Säljstrategin hos denna typ av företag utgår från att ringa upp konsumenter och företag och skrämma dessa till att köpa aktuella tjänster. Ofta i kombination med att falska sms om lån som tagits i personens namn för att spä på känslan av otrygghet. Det finns också exempel där man ombetts bekräfta ett intresse för tjänsten via ett sms, som härefter använts som en beställningsbekräftelse av tjänsten.

Tjänsterna skyddar inte mot id-kapning

Det är viktigt att betona att ingen av dessa tjänster skyddar dig från att bli id-kapad, utan kan eventuellt vara till hjälp om du skulle drabbas. Men även i dessa lägen bör du tänka till ett extra varv innan du tecknar ett avtal eftersom mycket av det som erbjuds kan finnas med som integrerade delar av andra tjänster som du redan har, eller lätt kan åstadkomma gratis.

Dumt att betala för något som är gratis

Om du har en hemförsäkring kan du kolla upp vilket skydd du har i den. Om du inte redan har en digital brevlåda (Kivra) kan det vara en idé att skaffa en sådan, då ingår nämligen notiser om kreditupplysningar och bolagsförändringar som sker i ditt eller i ditt företags namn.

Det är enkelt att spärra sig hos kreditupplysningsföretagen eftersom de stora aktörerna UC, Creditsafe, Bisnode, Syna och Decidas samarbetar. Du behöver bara spärra dig hos ett av dessa kreditupplysningsföretag för att spärren ska gälla hos alla. Du kan också se till att det endast går att göra elektroniska adressändringar hos Skatteverket.

Så här hanterar du påstridiga säljare

Det är lätt att dras med i riktningar som inte alls var tänkta i stressande säljsamtal. Det är bra att vara medveten om att det är en del av säljtaktiken för den typ av säljare som vi hänvisar till i detta sammanhang. Om du förbereder dig för den här typen av säljsamtal är det lättare att hantera dem:

  • Stressa aldrig igenom ett samtal med en telefonförsäljare utan ta dig tid och ställ frågor.

  • Be att få alla papper hemskickade till dig så du har möjlighet att läsa igenom allt i lugn och ro.

  • Varningsflagg om en säljare uppger att erbjudandet endast är giltigt idag och endast via telefon.

  • Det är du som bestämmer – du väljer – inte säljaren. Om det går för fort är det bättre att trycka ner bromsen, än tvärtom.

Har du förbundit dig till ett avtal du anser vara vilseledande eller bedrägligt, bestrid fakturan och skicka en kopia av bestridandet till varningslistan@svenskhandel.se.
I appen kan du läsa mer om hur du bestrider en faktura. Klicka på Checklistor och därefter Bluffakturor.

Har du drabbats? Anmäl via appen!

Svensk Handels Säkerhetscenter

Svensk Handels säkerhetscenter ger råd och stöd till handelns företag och förser polis, åklagare och andra myndigheter underlag och information. Du kan själv anmäla säkerhetshändelser, samt ta del av varningar tips och checklistor via vår app Säkerhetscenter.

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.