Hoppa till innehåll

Ett 20-tal seminarier, möten med politiker och full aktivitet i Almedalsgarderoben. I Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.

almedalsnyhet.png
Sofia Larsen, vd Svensk Handel utanför Handelslandet Sverige i Almedalen

Hållbarhetsfrågan och hur handeln kan ta ledartröjan i den gröna omställningen var ett återkommande ämne under veckan. På ett fullsatt seminarium beskrev IKEA skiftet från linjär till cirkulär produktion som den största utmaningen i företagets 80-åriga historia.

Säkerhetsfrågorna var också ett viktigt tema och Svensk Handel lyfte hur cyberbrotten är ett växande hot mot näringslivet. Att bygga tillit och förtroende att dela information mellan företag lyftes som en framgångsfaktor för att bygga en mer robust cybersäkerhet.

En rapport från Handelns ekonomiska råd presenterades. Produktivitetstillväxten inom handeln är hög jämfört med andra branscher och handelns betydelse för samhällsekonomin är stor.

– Politiken behöver förstå att konkurrensen inom handeln aldrig varit tuffare. Ett mini-krav är att lagstiftningen efterlevs. Temu och Shein ska inte tillåtas leverera varor som inte följer EU:s lagstiftning, lyfte Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Flera medlemsföretag arrangerade seminarier

I Handelslandet Sverige i Almedalen samlade Svensk Handel handelns aktörer under ett tak. Utöver Svensk Handel arrangerade företag som Coop, IKEA, Lidl, Apoteket och Apotek Hjärtat seminarier på plats. Även dotterbolaget HUI Research hade flera välbesökta seminarier.

Intresset för handelns frågor är stort i Almedalen. Vi har politikens öra men det är tydligt att vi behöver driva handelns frågor med ökad intensitet. Kunskapen om handelns roll och betydelse är generellt för låg bland Sveriges beslutsfattare.
Hans Tjernström
kommunikationschef på Svensk Handel.

400 plagg lånades ut

Tillsammans med ett tiotal medlemsföretag inom modehandeln erbjöd Svensk Handel Almedalsbesökaren att låna kläder från Almedalsgarderoben. Lykos stylister fanns på plats för att erbjuda besökare styling av hår och make up. Intresset var rekordstort med närmare 400 utlånade plagg under tre dagar.

– Syftet med Almedalsgarderoben är att lyfta företagens initiativ för en mer hållbar modehandel där cirkularitet, klädvård och second hand är självklara inslag. Svenska modeföretag gör mängder med insatser för en mer hållbar handel. Det förtjänar uppmärksamhet, och är den huvudsakliga anledningen till att vi öppnar upp Almedalsgarderoben, säger Hans Tjernström.

Svensk Handels företrädare på plats i Almedalen träffade tillsammans med medlemsföretagen många politiker och beslutsfattare i enskilda möten för att lyfta handelns viktiga framtidsfrågor.

Vill du ta del av Svensk Handels prioriterade påverkansfrågor? 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.