Hoppa till innehåll

Hög inflation och kärvare ekonomi stoppar oss inte från att fira jul med nära och kära, och klappar kommer att finnas under granen även i år. En ny trend är dock att allt fler väljer att handla sina julklappar second hand, enligt Svensk Handels julrapport.

julklappar.jpg
Nytt eller second hand - julklappshandeln är fortfarande årets viktigaste handelsperiod

Svensk Handel tar varje år fram en julrapport, som är en prognos över den förväntade julhandeln i Sverige. I år pekar prognosen på en något minskad julklappshandel, som trots det beräknas omsätta 21,5 miljarder kronor vilket fortfarande gör julen till den största högtiden för Sveriges handlare. Det lär alltså bli klappar under granen även i år.

1.png
- Pandemin medförde att nästan hela befolkningen omfamnade e-handeln på riktigt. Vi ser nu att e-handeln etablerat sig som största kanalen för julklappsinköpen. Butikens roll är fortsatt mycket viktig. Kunden vill ha mixen.
Sofia Larsen
vd, Svensk Handel

Var handlar man sina julklappar?

Årets julrapport visar tydligt att både fysiska butiker och e-handel kan förvänta sig ett ökat kundflöde. Man vill handla sina julklappar i såväl fysisk butik, som på nätet. Men e-handeln ökar stadigt. I rapporten uppger 45 procent att de flesta julklapparna kommer att köpas på nätet, medan 33 procent helst gör sina inköp i butiker på orten där de bor.

Patrik Karlsson är Chief Commercial Officer på det Kalmarbaserade företaget Hatstore, som har kunder över hela världen, han säger att julen minskat något i betydelse för Hatstore under de senaste åren.

Historiskt sett så har julen varit viktigare för oss än den är idag. Vi har likt många andra e-handlare sett ett förändrat konsumentbeteende de senaste åren och vi tror att detta till stor del beror på att andra reaperioder fortsätter att öka i popularitet och har ersatt en del av julförsäljningen.
Patrik Karlsson
Chief Commercial Officer, Hatstore

I mindre butiker är julen en viktig och rolig tid, även om det kan vara bråda dagar och mycket att göra. Jessica Raynee som driver modebutikerna Winston & Elle tillsammans med sin man Daniel Raynee ser fram emot julhandeln.

winston-elle-jessica-raynee.png
Jessica Raynee, Winston & Elle

Julen är höjdpunkten för oss sista kvartalet på året. Det är en chans att möta kunder som valt att ge bort något i julklapp från oss eller dressa sig själv i vår design till julens alla festligheter. Det är en ära för oss.
Jessica Raynee
vd och grundare, Winston & Elle

Second hand går framåt

2-1702982825.png

Årets julrapport visar att svenskarnas växande fokus på hållbarhet, i kombination med en större prismedvetenhet, har medfört att intresset för second hand-marknaden ökat markant. Var fjärde svensk planerar i år att inhandla någon julklapp second hand, och allra vanligast är det bland unga vuxna mellan 25 och 34 år. De vanligaste julklapparna som köps second hand är leksaker, samt kläder, skor och väskor. Att second hand blir ett vanligare alternativ har vi sett även i tidigare undersökningar. Allt fler aktörer erbjuder nu också begagnat i kombination med sitt nytillverkade sortiment. Kort och gott är ett aktivt hållbarhetsarbete i dag en konkurrensfördel för många handelsföretag.

Blir det någon mellandagsrea i år?

Under många år handlade svenskarna många julklappar strax före jul, och sedan var det ett litet glapp fram till de första vardagarna efter jul. Mellandagsrean var något som konsumenterna ofta såg fram emot, där man kunde byta julklappar eller göra fina fynd bland de varor som inte blev sålda innan jul. Men så ser det inte riktigt ut idag, och Patrik på Hatstore bekräftar den utvecklingen.

- Likt fenomenet med Black Week så är känslan att många smygstartar ”mellandagsrean” och lägger den redan innan jul, runt den 20 december, men då kallar det för ”Winter Sale” eller liknande istället. Så ja, till viss del har nog den klassiska mellandagsrean förändrats de senaste åren, säger Patrik Karlsson.

Många hushåll har fått det kärvare ekonomiskt på grund av den höga inflationen och ökade ränteutgifter de senaste åren. Trots detta är jultraditionerna, med julklappar och julmat fortsatt mycket starka. Så även om julklappshandeln mattats av något, i de tuffare ekonomiska tiderna, är julen fortsatt den största handelshögtiden för många handlare.  

God jul

 

 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ung-medarbetare.jpg

Hjälp oss att säkra handelns framtida kompetensbehov

NyhetDet nya Försäljnings- och Serviceprogrammet på gymnasiet lockar många. Nu behövs lokala programråd med företag från branschen.
webbinarium-kepsar.png

E-handelsåret 2023 - och framtiden

NyhetE-handel där varorna har lägre pris påverkades något mindre under det tuffa 2023 än sällanköpshandeln. Möt e-handlaren som klarade sig bra.
nrs-2024-logotyp.png

Save the date: Upplev framtidens handel på Nordic Retail Summit

NyhetI år kretsar programmet kring tre heta områden: Hållbarhetslagstiftning, säkerhet och AI.
hand-med-telefon-e-handel.png

Internationell e-handel: Expansion med utmaningar

NyhetE-handel utanför Sveriges gränser ökar och står nu för 17% av marknaden.
trendspaning-per-ljungberg-2-play-1708937132.png

Trendspaning: Vart är vi på väg?

NyhetSvensk Handels Per Ljungberg delar insikter inför årets D-Congress – på temat Innovation for Impact.
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.