Hoppa till innehåll

Sommar och semester stundar och när den ordinarie personalen är på semester saknas ibland den erfarenhet, rutiner och magkänsla om hur krav och önskemål från leverantörer och kollegor bör hanteras. Svensk Handel har tagit fram en checklista med bra saker att tänka på och förebygga med.

checklista-dokument.jpg

Plötsligt dimper det ner en faktura på något som inte alls är beställt eller levererat. Eller så ringer en säljare och försöker hävda att ni har ingått ett avtal. Den här typen av samtal kan bli mycket påfrestande för den utsatta. Då ska man tänka på att aldrig ge bedragaren chansen att hävda att ett avtal har slutits och får ni en faktura som inte känns helt rätt – bestrid den alltid! I första hand via mejl till företaget. Det räcker inte att bara att ignorera den falska fakturan, du måste agera. Dokumentera allt, när fakturan inkommit, när och hur du bestridit den etc. Slutligen bör du alltid göra en polisanmälan.

Några tips som kan minimera bedrägeririsken inför sommarens ledighet

Tänk på detta!

  • Tacka aldrig ja till något via telefon. Om uppringaren insisterar på att en betalning ska genomföras eller en faktura betalas, be om att få ringa tillbaka.

  • Unna er att vara lite extra misstänksamma. Kontrollera nya kunder och leverantörer som kontaktar er. Ställ frågor och gör sökningar på internet innan ni går vidare med leverans eller betalning.

  • Var minst två personer som attesterar kostnader och gör inga utbetalningar under tidspress, detta minskar risken att fel begås.

  • Upprätta rutiner som innebär möjlighet att nå beslutsfattare för extra verifiering, vid betalningar över ett visst belopp, t.ex. att kunna motringa för godkännande mot en i förväg upprättad kontaktlista.

  • Var observant på avsändarens e-postadress. Var även uppmärksam så att domänen stämmer överens med avsändarens e-postadress: .se eller .com. Det förekommer rättstavat namn men att domänen är fel.

  • I stället för att klicka på svara, använd funktionen för att vidarebefordra och skriv in eller välj e-postadressen från din kontaktlista till den person som du svarar till. Då undviker du att svara till en falsk e-postadress.

  • Var extra vaksam på e-post som är oväntad eller där uppgifter ska ändras mot vad det brukar vara.

  • Var alltid misstänksam om något ska gå snabbt.

Varningslistan varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Uppdateras löpande i appen Säkerhetscenter och på webben.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.