Hoppa till innehåll

Under torsdagseftermiddagen arrangerade Svensk Handel ett seminarium i den högaktuella frågan om stölder inom handeln. Under parollen ”Butiksstölder – Fler brott men färre domar” diskuterades frågan med bland annat Rikspolischef Anders Thornberg.

sakerhetsseminarium-almedalen-1.jpg

Kostnaderna för stölder i handeln har ökat med 25 procent de senaste tre åren. Totalt stjäls det för 8,5 miljarder kronor årligen från svenska butiker, vilket blir nästan 24 miljoner kronor varje dag.

- Det är en dyster verklighet, där brottsligheten går åt fel håll. Frågan bortprioriteras tyvärr av rättsväsendet och handlarnas benägenhet att anmäla brotten är låg. Handlarna tycker inte att det är lönt att anmäla stölderna. Det är en oroväckande utveckling, sade Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Att stölderna har ökat bekräftades av Tommy Norborg, som driver ICA Nära Aspudden. Han lyfte fram att det är på tok för krångligt att anmäla brott. Han framhöll också att Svensk Handels säkerhetsapp, Säkerhetscenter, är till stor hjälp.

- Polisen måste bli synligare och arbeta mer lokalt, det ger effekt, sade Tommy Norborg.

sakerhetsseminarium-almedalen-2.jpg

1 000 nya poliser årligen

Rikspolischef Anders Thornberg var tydlig i sin uppmaning om att fortsätta att anmäla stölder som sker i butik, då det statistiska underlaget är av betydande vikt för hur mycket resurser Polismyndigheten tilldelas. Han kom även med glädjande beskedet att fler poliser är på väg. Ungefär 1 000 nya poliser ska anställas årligen och ett stort fokus kommer att ligga på den lokala synligheten.

En bieffekt av den ökade brottsutsattheten, som ofta glöms bort, lyftes av Tommy Norborg, som menade på att handlare i vissa områden har svårt att hitta personal till följd av att det ofta är oroligt inuti och utanför butiken. Han lyfte också upp det stora samhällsansvar som nu finns för att stoppa stölder av kött, kaffe och smör.

Nina Jelver lyfte fram de goda exempel på samverkan som sker i frågan om köttstölder, bland annat i Malmö.

- Problemet angreps från andra hållet och tittade på vart köttet egentligen tar vägen. På så vis lyckas man eliminera stora delar av andrahandsmarknaden, vilket lett till att färre organiserade stölder sker, sade Nina Jelver.

Tillträdesförbudet behöver effektiviseras

Torsten Elofsson, Rättspolitisk talesperson och ledamot i justitieutskottet för Kristdemokraterna lyfte upp den viktiga frågan om tillträdesförbud till butik. Likt Svensk Handel ställer han sig frågande till varför åklagarkammare runt om i landet skiljer sig åt i antalet utfärdade tillträdesförbud och efterfrågade tydligare riktlinjer på nationell nivå.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.