Hoppa till innehåll

Svensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln? Här svarar Arba Kokalari från Moderaterna på frågor kopplat till EU och handeln.

eu-arba.jpg

Hur ska företagen kunna leva upp till de högt ställda hållbarhetsmålen? 

Vi behöver göra det enklare för företag att bli mer hållbara genom att riva byråkati för handel med exempelvis återvunna material, reparationer och andra gröna tjänster. EU behöver stärka den cirkulära ekonomin och förenkla för konsumenter att göra hållbara val och stoppa greenwashing. Mer förnybar energi och kärnkraft är avgörande för att minska utsläppen och nå klimatmålen, säger Arba Kokalari. 

Hur ska företagen ges förutsättningar att följa den digitala omställningen? 

Vi måste förverkliga en digital inre marknad och införa en femte frihet: Fri rörlighet för data inom EU. Det måste även bli lättare för startups och scaleups att få tillgång till kapital i Europa. EU behöver också arbeta att stärka Europas säkerhet mot cyberhot och desinformation.  

Hur kan politiken stärka regelförenklingsarbetet på en europeisk nivå? 

Jag vill införa en ombudsman för den inre marknaden för att stoppa handelshinder. Vi måste säkerställa att våra gemensamma regler på EU:s inre marknad är långsiktiga och teknikneutrala för att förhindra onödigt regelkrångel, avslutar Arba Kokalari.  

Två snabba frågor

På vilket sätt vill du driva frågor som gynnar handeln? 
Jag vill införa en femte frihet i EU: Fri rörlighet för data och en ombudsman för den inre marknaden som ska stoppa byråkrati. 

Vad är avgörande för svenska företags tillväxt och konkurrenskraft? 
Satsningar på att Europa ska bli bäst i världen inom digitalisering och AI, och riva byråkratin på EU:s inre marknad.  

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
charlie-weimers.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Charlie Weimers (SD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
alice-teodorescu-mawe.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Teodorescu Måwe (KD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
ordforandepriset-2024.jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.