Hoppa till innehåll

Svensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln? Först ut är Karin Karlsbro från Liberalerna.

karin-karlsbo-webb.jpg
Karin Karlsbro (L), en av EU-valets toppkandidater.

Hur kan politiken stärka regelförenklingsarbetet på en europeisk nivå?

- De här frågorna är viktiga, för att om det inte blir en balans här och regelbördan blir destruktivt tung, då kommer vi inte få ett konkurrenskraftigt tillväxt-Europa som är viktigt för välfärd och välstånd som möjliggör att vi exempelvis kan ge Ukraina det stöd som behövs för att vinna kriget mot Ryssland. Vi behöver ett starkt Europa med stora muskler. Ett Europa som stagnerar är extremt farligt, säger Karin Karlsbro.

På vilket sätt vill du driva frågor som gynnar handeln?

Genom Euron. För oss liberaler är det en viktig fråga då det handlar om Sveriges roll i EU, om vi ska vara med i kärnan där många ekonomiska beslut fattas. Man argumenterar idag om att det inte är en EU-fråga, men frågan om vi ska vara med i valutasamarbetet eller inte är ur jättehög grad en fråga om vilken roll Sverige ska ha i EU. Tillsammans blir vi klokare och fattar mer förankrade beslut. Utifrån ett handelsperspektiv så är vi redan mentalt med i Euro-frågan, man räknar om den till svenska kronor, och där kan en osäkerhet skapas – valutakursen, som är en riskpremie man betalar. Prislappen blir extra för de handlande företagen. Så svaret är Euro alla dagar i veckan.
Karin Karlsbro

Vad ser du är viktigt för svenska företag för att de ska kunna växa och bidra till Sveriges konkurrenskraft?

 - För att kunna hjälpa företagen att växa och bidra till en svensk konkurrenskraft så är det viktigt att vårda den inre marknaden. Svenskarnas förtroende för EU har aldrig varit högre än nu. Det bör man ta vara på. Man behöver inte argumentera för, eller emot EU. Vi har ett gemensamt ansvar att orka problematisera om hur vi kan utveckla den inre marknaden. På vår to-do-list finns alltid jordnära saker som att man exempelvis ska kunna Swisha lika lätt mellan Stockholm och Madrid, som man gör mellan Stockholm och Malmö. Om man ska bygga ett kärnkraftverk så ska man kunna veta att en komponent som är godkänd i Frankrike går bra att använda i Sverige. Det är grunden för att underlätta handeln på den inre marknaden.

Allt från det enkla till det avancerade ska man kunna ha en gemensam marknad för, och där är vi inte idag. För handelns del är transportsystemen enormt viktiga. Vi som älskar handel har också en särskild uppgift att vara kreativa och främja hållbara transporter. Det är inte alltid en lösning att handla nära. Vi måste upprätthålla handeln för vårt välstånd, att kunna sälja och köpa i en tid där vi måste följa klimatutsläppen hänger ihop med en modern inre marknad som är hållbar, avslutar Karin Karlsbro.

Svensk Handel i Bryssel

EU-lagstiftning ska vara rättssäker, driva på för hållbarhet och digitalisering, samtidigt som den skyddar svensk konkurrenskraft. I Bryssel arbetar Svensk Handel aktivt för att säkerställa att handelsföretagens intressen bevakas och främjas.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.