Hoppa till innehåll

Handelns hyror har ökat med över 20 procent på tre år på grund av indexering

Butikerna i sällanköpsvaruhandeln kan komma att betala 4 miljarder kronor i hyresökningar enbart på grund av KPI-indexeringen från 2022 till 2024. Trots att inflationstakten sjunker blir dessa höjningar beständiga. Detta visar nya siffror från Svensk Handel.

gagata-utecentrum.jpg

Svensk Handels Hyresdatabas visar återigen att hyrorna skiljer sig mycket åt mellan våra städer och ligger på väldigt höga nivåer. Den sämsta utvecklingen, med minskad omsättning och ökad bashyra, har de små butikerna haft oavsett var i landet de ligger.

Värst drabbad av handelns delbranscher är beklädnadshandeln som under många år haft den högsta genomsnittliga OCR-nivån (relationen mellan hyra och omsättning). För butiker i denna bransch i Stockholm, Göteborg och Malmö går hela en femtedel av omsättningen till hyra i genomsnitt.

Under de senaste tre åren har hyrorna, för majoriteten av hyresgästerna inom handeln, ökat med över 20 procent på grund av KPI-indexering. Med utgångspunkt i vår egen Hyresdatabas, kan vi idag visa att denna ökning leder till ökade kostnader om 4 miljarder kronor - enbart i sällanköpsvaruhandeln.

- Att inflationen driver hyresökningar motsvarande 4 miljarder bekräftar återigen det vi länge påtalat: Dagens KPI-indexering av hyrorna sätter principen om marknadshyra ur spel. Det vi har nu är inflationshyra – inte marknadshyra. Vi riskerar att få se betydligt fler tomma butikslokaler framöver, säger Martin Kits, chef för Näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel.

Svensk Handels uppfattning är att det nu behövs ny statlig utredning för att brett utvärdera dagens modell för hyresindexering.

- Den samlade bild som framträder i Hyresdatabasen är dyster för butikerna. Att relationen mellan hyra och omsättning fortsätter att försämras och att hyran äter upp en allt större del av marginalen är naturligtvis ohållbart, säger Martin Kits och fortsätter:

Situationen ska inte underskattas. Företag och jobb står på spel och vi ser nu hur konkurserna ökar, bland annat till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.

Ett urval av fakta från Svensk Handels Hyresdatabas

  • 2022 års genomsnittliga hyreskostnad i Sverige uppgick till 11 procent av omsättningen.

  • Butiker i beklädnadshandeln betalar i snitt 16 procent av sin omsättning i hyra. Motsvarande siffra i hem- och fritidshandeln är 10 procent och hemelektronik 7 procent.

  • 20 procent av omsättningen går till hyran för butiker i våra stadskärnor i storstäderna och storstadsnära kommuner.

Mer detaljerad data och nyckeltal från Svensk Handels Hyresdatabas är tillgängligt för deltagande företag. Analysen bygger på insamlad hyresdata för 2022. Jämfört med förra året har underlaget växt och omfattar nu 18 procent av Sveriges samtliga kedjeanslutna sällanköpsvarubutiker. 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
skor-kartong-liggande.jpg

Uteblivet vårväder dämpar klädförsäljningen

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad.
secondhand-shopping.jpg

Second hand omsatte 1,7 miljarder kronor i februari

PressmeddelandeSecond hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari jämfört med föregående månad.
paskagg.png

Påskfirandet omsätter nära nio miljarder kronor inom handeln

PressmeddelandeSvensk Handels undersökning visar att varje påskfirare spenderar cirka 1 500 kronor under påsken.
Hållbarhet i fokus

Aktivt hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar

Pressmeddelande7 av 10 konsumenter anger att det är viktigt att företagen de handlar från bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete.
interior-kopcentrum-iii-med-mer-skarpa.jpg

Optimismen ökar inom handeln – ”Trenden går i rätt riktning”

PressmeddelandeLägre inflation och förmodade räntesänkningar inom kort gör att framtidsförväntningarna ökar bland svenska handlare.
ehi-2.png

Kraftig ökning av antal e-handlande konsumenter i februari

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för februari månad skattar e-handelns omsättning till 11,4 miljarder kronor.
gagata-utecentrum.jpg

Handelns hyror har ökat med över 20 procent på tre år

PressmeddelandeButikerna i sällanköpsvaruhandeln kan komma att betala 4 miljarder i hyresökningar på grund av KPI-indexeringen från 2022 till 2024.
familj-kunder-i-kladbutik.jpg

Positiv trend för skor och kläder i februari

PressmeddelandeFörsäljningen i klädhandeln ökade med 5,4 procent och skohandeln noterade en ökning med 6,1 procent.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.