Hoppa till innehåll

Under måndagsmorgonen lämnade regeringen den ekonomiska vårpropositionen samt vårförändringsbudgeten till riksdagen. Svensk Handel välkomnar krafttag för att komma till rätta med inflationen, men är starkt kritiska till att arbetsgivaravgifterna lämnas utan åtgärd.

tom-och-stangd-galleria.jpg

Vid den efterföljande pressträffen inledde Finansminister Elisabeth Svantesson med en dragning om det ekonomiska läget, där det föga förvånande konstaterades att inflationen fortsatt befinner sig på en alltför hög nivå.

- Vi delar givetvis regeringens ambition med att få ned inflationen. Den är destruktiv för ekonomin som helhet och inte minst för handeln som är beroende av import och att konsumenternas köpkraft är god. Handeln är en av de branscher som drabbas hårdast av rådande ekonomiska läge, säger Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel.

I vårbudgeten ger regeringen även 10 miljoner kronor till Konkurrensverket för att bland annat analysera konkurrenssituationen och pris- och kostnadsutvecklingen inom vissa branscher, däribland dagligvaruhandeln.

- Vi välkomnar ytterligare en översyn av priserna och konkurrenssituationen inom dagligvaruhandeln. Konkurrensverket har under det drygt senaste decenniet gjort två, där resultatet båda gångerna varit att konkurrensen fungerar väl. Vi förutsätter dock att kommande översyn omfattar hela livsmedelskedjan, från jord till bord, säger Martin Kits.

Något som däremot lyste med sin frånvaro i vårbudgeten var en sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga, vilka höjdes 1 april. Svensk Handel har varit starkt kritiska till att man i begynnelsen av en lågkonjunktur gör det än svårare för företag att anställa och kommer att fortsätta driva frågan.

- Att göra det dyrare att anställa i en lågkonjunktur är ett misstag. De 8 miljarder som denna ökning kostar för alla som anställer unga måste hämtas hem någonstans och risken är att det sker genom att färre anställs – inte minst i välfärden då 1,2 av de 8 miljarderna kommer att drabba kommuner och regioner. Dessutom skulle en sänkning av arbetsgivaravgifter bidra till att sänka inflationen, säger Martin Kits.

De utmanande tiderna medför också att mer pengar tilldelas Arbetsförmedlingen samt att mer resurser läggs på utbildning för vuxna.

- Vi välkomnar åtgärderna för att skapa vägar till jobb genom ökad satsning på utbildning. För att minska effekterna av lågkonjunkturen, och för att hålla i gång ekonomi och konsumtionskraft, behöver arbetslösheten hållas i schack. Bättre matchning på arbetsmarknaden är dessutom en del av en välbehövlig strukturreform. Dock behöver satsningar på utbudssidan, exempelvis utbildning och bidragstak, också kombineras med satsningar på efterfrågan på arbetskraft i form av sänkta kostnader för att anställa, avslutar Martin Kits.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

martin-kits2-1677241776.jpg

Martin Kits

Chef Näringspolitik och opinionsbildning

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
pre-loved-rack.png

Second hand omsatte 4,8 miljarder under årets första kvartal

PressmeddelandeOmsättningen för begagnat för årets första kvartal blev 4,8 miljarder kronor.
ehi-maj-per-16x9.jpg

Positiva siffror för e-handeln efter nio kvartal med negativ tillväxt

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för mars månad skattar e-handelns omsättning till 12,1 miljarder kronor. En ökning med 1 procent jämfört med 2023.
ehandel-leveranser-1.jpg

E-com ready – så ska framtidens leveranser möjliggöra en mer hållbar e-handel

PressmeddelandeSvensk Handels nätverk Hållbar e-handel presenterar idag insikterna från projektet e-com ready.
overvakningskamera-inomhus.jpg

Mer än varannan handlare utsattes för brott under det första kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet fortsätter att öka kraftigt. Månadens notering är en av Trygghetsbarometerns högsta någonsin.
skor-kartong-liggande.jpg

Uteblivet vårväder dämpar klädförsäljningen

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad.
secondhand-shopping.jpg

Second hand omsatte 1,7 miljarder kronor i februari

PressmeddelandeSecond hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari jämfört med föregående månad.
paskagg.png

Påskfirandet omsätter nära nio miljarder kronor inom handeln

PressmeddelandeSvensk Handels undersökning visar att varje påskfirare spenderar cirka 1 500 kronor under påsken.
Hållbarhet i fokus

Aktivt hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar

Pressmeddelande7 av 10 konsumenter anger att det är viktigt att företagen de handlar från bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.