Hoppa till innehåll

Säkerhetscenter har fått in flertalet anmälningarna från privatpersoner och företagare som mottagit sms med uppmaning om att nya konton kopplats till befintligt Swishnummer.

9457f247ed9d4b458151556dcf613324.jpg

I sms som ser ut att komma från Swish uppmanas man att kontakta dem via ett angivet nummer om detta inte är korrekt. Under samtalet som ger sken av att äga rum i brottsförebyggande syfte ombeds man att verifiera sig via BankID men vad bedragarna egentligen är ute efter är att komma åt inloggningsuppgifterna.

Rekommendationer

  • Swish ringer aldrig upp eller skickar SMS till sina användare.

  • Om du skulle drabbas av följande upplägg, avsluta samtalet och polisanmäl händelsen direkt. 

  • Om du får ett sms med en uppmaning om att ringa upp via ett visst telefonnummer, exempelvis till din bank. Leta då upp telefonnumret till den du ska kontakta en annan väg (exempelvis via hemsidan) och ring det numret i stället. Detta för att säkerställa att du inte ringer en bedragare.

  • Har du mottagit ett sms med en länk, radera det! Så länge du inte har klickat på länken är det ingen fara. Har du däremot klickat på länken och uppgivit dina kort- eller inloggningsuppgifter bör du kontakta din bank omedelbart.

dan-eriksson.jpg

Dan Eriksson

Säkerhetssamordnare

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1712646733.jpg

Stockholm - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Stockholmsområdet gällande falska 500-kronorssedlar.
borrmaskin-900-web-1721738757.jpg

Byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg i Lund

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
beskuren-500-1712646733.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
galge-900.jpg

Stölder av kläder i Katrineholm

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar från Katrineholm där kläder har stulits. Man agerar snabbt och effektivt för
kaffe-varning-(002).jpg

Organiserade stölder av kaffe i Malmö

SäkerhetsnyttTjuvar fyller papperskassar med kaffepaket medan andra håller utkik. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
sming-900.jpg

Organiserade stölder av smink i Katrineholm

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
klader-003.jpg

Helsingborg - verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttVi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att sedan gå till ett dolt utrymme eller provrum där de tar bort larmen med hjälp av

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.