Hoppa till innehåll

Sedlarna är i många av fallen tillverkade av sämre papperskvalitet och saknar en eller flera säkerhetsdetaljer men är trots detta svåra att upptäcka.

sedlar-500x240.jpg

I ett fall har det handlat om en gärningsperson som kommer in och vill växla den falska sedeln till mindre valörer. I andra fall vill gärningspersonen köpa något för att genom detta få växel tillbaka.

Sannolikt spelar den minskade kontanthanteringen inom handeln en stor roll. I takt med att kontantbetalningar i handeln minskar blir många ovana vid att hantera sedlar. Kunskapen om hur en äkta sedel känns och ser ut kan i vissa fall vara begränsad, vilket bedragare försöker utnyttja.

Rekommendationer

  • Informera all personal som hanterar kontanter.

  • Var noga med att kontrollera sedlar. När du kontrollerar en sedel bör du granska flera säkerhetsdetaljer i kombination. På www.riksbank.se kan du läsa mer om säkerhetsdetaljerna.

  • Om du upptäcker en falsk sedel, ta inte emot den. Informera lugnt innehavaren att sedeln i fråga är skadad/saknar en del detaljer/känns annorlunda och att du därför inte kan ta emot den. Fråga om kunden har en annan sedel eller kanske kan betala med kort?

  • Försök inte beslagta sedlarna eller ingripa mot innehavaren då detta kan vara förenat med risker.

  • Om du kommit i kontakt med en falsk sedel, antingen att du upptäcker och nekar köp eller har tagit emot, polisanmäl snarast. Lättast är att polisanmäla direkt i appen! 

dan-eriksson.jpg

Dan Eriksson

Säkerhetssamordnare

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
swish-webb.jpg

Sigtuna - se upp för fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu rapporter från Sigtuna. Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren uppfat
kort-terminal.jpg

Butiker i Norrköping utsatta för bedrägerier genom falsk identitet

SäkerhetsnyttTecknar en företagskredit som nyttjas till max men som de aldrig har för avsikt att betala.
klader-vita-app-1711032292.jpg

Stockholm - verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttVi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att sedan gå till ett dolt utrymme eller provrum där de tar bort larmen med hjälp av
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under februari 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, Leijon Mobil och Sierra Analytics.
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Ungdomar som stökar i butiken

SäkerhetsnyttHej! Hur skyddar vi oss mot penningtvätt vid inköp av klockor?
smink-webb-1709909100.jpg

Stölder av smink i Linköping

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
kottstold-jacka-1709892915.jpg

Organiserade stölder av kött i Örebro

SäkerhetsnyttMan agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att in
kott-16.9-1709282113.jpg

Eslöv - Stölder av större mängder kött

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.