Hoppa till innehåll

Hej, jag driver och äger ett företag som säljer färdiga kökslösningar. I veckan fick jag en fråga ifrån en kund som önskade betala kontant, närmare 150 0000 kronor. Jag vänder mig till er för att fråga om jag kan ta emot dessa pengar eller om det finns några regler kring detta, vad behöver jag tänka på?

fragtecken-900.jpg

Tack för din fråga som berör ett viktigt område – risken att utsättas för penningtvätt.

Riksdagen beslutade 2017 att anta en ny penningtvättslag som gäller från den 1 augusti 2017. Detta innebär att handlare som yrkesmässigt säljer varor mot kontant betalning måste göra en riskbedömning av sina kunder vid varje köp som överstiger 5 000 euro. De måste också ha kundkännedom och dokumentation på alla transaktioner och rapportera misstänkta transaktioner till myndigheterna. De nya kraven på handlare gäller inte bara försäljning av varor, utan också tjänster som hotellvistelser och restaurangbesök.

Den nya lagstiftningen innebär även ett utökat krav på rutiner för handelsföretag som tar emot kontant betalning på 5 000 euro och uppåt. Företagen måste göra grundläggande åtgärder så som att fysiskt kontrollera sedlar i butiken som kunden önskar betala med. Det innebär också att det måste upprättas administrativa funktioner för god kundkontroll samt intern redovisning.

Sammanfattningsvis finns det egentliga inga direkta hinder för butiker att ta emot stora summor pengar i kontanter så längre de kan garanteras att pengarna inte kommer från kriminell verksamhet. Men för att undvika de omfattande åtagande som det innebär, rekommenderar Svensk Handel att man inte tar emot mer än 45 000 kronor i kontant betalning.

 

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1708523341.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
borrmaskin-900-web-1708444321.jpg

Företagare utsatta för stölder av verktyg i nordvästra och södra Skåne

SäkerhetsnyttPolisen söker kontakt med företagare som nyligen fått verktyg stulna. Du som drabbad företagare ombedes kontakta polisen på 114 14.
sedlar-vaxling.jpg

Växlingsbedrägerier ökar i hela Sverige

SäkerhetsnyttSvensk Handel får just nu in många anmälningar om växlingsbedrägerier.
500-kronorssedlar-16x9.png

Köp av presentkort kan vara del av organiserade bedrägerier och penningtvätt

SäkerhetsnyttUpprepade köp av presentkort på höga summor kan vara en del av organiserade bedrägerier.
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Penningtvätt

SäkerhetsnyttHej! Hur skyddar vi oss mot penningtvätt vid inköp av klockor?
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under januari 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, Leijon Mobil och Sierra Analytics.
Varningslista 900x280.png

Tre nya företag åkte upp på Varningslistan under januari

SäkerhetsnyttFyra nya företag på Varningslistan. Media och kommunikationsbyrå, Starpeak Trading, Lindell & Co och Inter Fairs.
50eurosedlar-webb.jpg

Göteborg - falska 50-eurosedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 50-eurosedlar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.