Hoppa till innehåll

Månadens fråga - Kan vi ansöka om tillträdesförbud till en hel butikskedja?

Hej. Jag heter Eva och arbetar i en butik som är en del av en kedja inom dagligvaruhandeln. Jag såg att ni hade släppt en rapport om tillträdesförbudet och har en fråga om det. Vi undrar om det går att ansöka om tillträdesförbud där förbudet gäller hela kedjor i stället för enstaka butiker?

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Hej Eva och tack för din fråga

Vi har fått flera frågor om tillträdesförbud på senare tid och jag ska försöka besvara din fråga så gott jag kan.

Så som lagen ser ut i dagsläget är inte möjligt att ansöka om tillträdesförbud mot en och samma person för flera butiker i samma kedja. Det betyder att varje butik måste ansöka enskilt och prövas av åklagare och att det enda sättet att en och samma person ska beläggas med tillträdesförbud mot en hel kedja är om alla butiker i kedjan på samma ort får beviljade ansökningar.

Svensk Handel arbetar fokuserat med opinions- och påverkansarbete mot politiker och andra makthavare och tillträdesförbudet och hur det appliceras är en viktig fråga för oss. Vi anser att det är rimligt att utöka tillträdesförbudslagstiftningen till att erbjuda möjligheten att neka personer tillträde till hela kedjor på en och samma ort. Om en person meddelas tillträdesförbud till en kedjas butik på orten, är det sannolikt att personen tar sig till nästa butik och fortsätter sitt oönskade beteende där i stället. Den lagstiftning som skulle ha en förebyggande funktion kan på så vis sägas fylla sitt syfte. I annat fall riskerar man att problemet bara flyttas runt mellan butiker och att den administrativa bördan för åklagare och polis att hantera ett tillträdesförbud för varje butik som finns i en kedja ökar.

Här hittar du mer information om hur du ansöker och hur vi på Svensk Handel arbetar med frågan

Vänligen,

Erik Mangen, Säkerhetsexpert, Svensk Handel

erik-mangen-1123.png

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
smink-3-.jpg

Organiserade stölder av smink i Vetlanda

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
beskuren-500-1715672558.jpg

Lungby - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Ljungby gällande falska 500-kronorssedlar.
vinkelslip-webb-1712068153.jpg

Lund - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
brutet-larm-800.450-webb-1714128865.jpg

Stockholm - verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttVi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att sedan gå till ett dolt utrymme eller provrum där de tar bort larmen med hjälp av
jonny-snor-kott-3.jpg

Organiserade stölder av kött i Hallstahammar

SäkerhetsnyttMan agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att in
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Trollhättan - Organiserade stölder av kött

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
beskuren-500-1715672558.jpg

Ystad - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Ystad gällande falska 500-kronorssedlar.
beskuren-500-1716211148.jpg

Så ser du om sedeln är falsk!

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar om falska sedlar från flera delar av landet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.