Hoppa till innehåll

Hej, När jag utsatts för brott och anmält till polisen händer det att de begär ut uppgifter från mig. Min fråga är om jag som företagare kan önska eller kräva en begäran från polisen innan jag lämnar ut uppgifter till dem. Det gäller bland annat övervakningsfilm, kvittokopior, bankkortuppgifter och personuppgifter. Polisen verkar inte ha någon mall eller blankett för detta. Oftast får man bara ett mejl med information om att de önskar få ut material kopplat till ett visst ärende eller K-nummer. Nu undrar jag om jag behöver förhålla mig till GDPR när polisen kontaktar mig och vill inhämta material? Och behöver jag en skriftlig begäran från polisen innan jag lämnar ut material? /Johan

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Johan och tack för en intressant fråga.

När det gäller GDPR så finns det inga hinder för ett företag att lämna ut personuppgifter, övervakningsfilm med mera till Polismyndigheten vid en pågående förundersökning.

Om polisen kontaktar företaget och begär ut dokumentation/övervakningsfilm som anses motiverat eller påkallat av en pågående utredning kan man lämna ut dokumentationen. Beslut om vilken typ av dokumentation, bevis som ska inhämtas fattas av en förundersökningsledare. Själva inhämtandet kan utföras av polisman eller en civilanställd handläggare/utredare.

Det finns inget formellt krav på att polisen ska förevisa någon skriftlig begäran eller kvittens för att kunna få ut dokumentation från företaget.

Flera större företag har däremot egna blanketter där en polisanställd som inhämtar dokumentationen får skriva på/kvittera med ett anställningsnummer/bricknummer efter uppvisande av en giltig tjänstelegitimation. (ej namn, personnummer på polisanställd) Detta som en extra försiktighetsåtgärd för företaget i fråga.

Svensk Handel har i dagsläget ingen motsvarande blankett, då det inte finns formella krav på sådan för utlämnande av dokumentation vid pågående förundersökning.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
swish-16x9.png

Ökat antal fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttEtt flertal handlare har återigen hört av sig till Säkerhetscenter då de blivit lurade av fejkade Swish-betalningar.
verktyg-gnistor-16x9.png

Byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Agerar snabbt för att undvika upptäckt.
verktyg-stold1.jpg

Borås - små verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttJust nu får Svensk Handel Säkerhetscenter in anmälningar där kläder har stulits. Vi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att
sedlar-500x240.jpg

Falska 500-lappar i Halmstad

SäkerhetsnyttSedlarna är i många av fallen tillverkade av sämre papperskvalitet och saknar en eller flera säkerhetsdetaljer men är trots detta svåra att
sakerhet-varning.jpg

SMS med krav från Collectum Solutions

SäkerhetsnyttHotar med rättsliga åtgärder vid utebliven betalning.
nina-jelver-16-9.jpg

Snart inleds Säkerhetsveckan - nu tar vi krafttag mot brotten i handeln

SäkerhetsnyttBrotten mot handeln är ett samhällsproblem. Det stjäls för 8,5 miljarder i svenska butiker årligen, och i vår Trygghetsbarometer kan vi se a
kott-i-vaska-16x9.png

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
ny-appdesign-16x9.png

Appen Säkerhetscenter uppdateras

SäkerhetsnyttNy fräsch design.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.