Hoppa till innehåll

Hej, När jag utsatts för brott och anmält till polisen händer det att de begär ut uppgifter från mig. Min fråga är om jag som företagare kan önska eller kräva en begäran från polisen innan jag lämnar ut uppgifter till dem. Det gäller bland annat övervakningsfilm, kvittokopior, bankkortuppgifter och personuppgifter. Polisen verkar inte ha någon mall eller blankett för detta. Oftast får man bara ett mejl med information om att de önskar få ut material kopplat till ett visst ärende eller K-nummer. Nu undrar jag om jag behöver förhålla mig till GDPR när polisen kontaktar mig och vill inhämta material? Och behöver jag en skriftlig begäran från polisen innan jag lämnar ut material? /Johan

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Johan och tack för en intressant fråga.

När det gäller GDPR så finns det inga hinder för ett företag att lämna ut personuppgifter, övervakningsfilm med mera till Polismyndigheten vid en pågående förundersökning.

Om polisen kontaktar företaget och begär ut dokumentation/övervakningsfilm som anses motiverat eller påkallat av en pågående utredning kan man lämna ut dokumentationen. Beslut om vilken typ av dokumentation, bevis som ska inhämtas fattas av en förundersökningsledare. Själva inhämtandet kan utföras av polisman eller en civilanställd handläggare/utredare.

Det finns inget formellt krav på att polisen ska förevisa någon skriftlig begäran eller kvittens för att kunna få ut dokumentation från företaget.

Flera större företag har däremot egna blanketter där en polisanställd som inhämtar dokumentationen får skriva på/kvittera med ett anställningsnummer/bricknummer efter uppvisande av en giltig tjänstelegitimation. (ej namn, personnummer på polisanställd) Detta som en extra försiktighetsåtgärd för företaget i fråga.

Svensk Handel har i dagsläget ingen motsvarande blankett, då det inte finns formella krav på sådan för utlämnande av dokumentation vid pågående förundersökning.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1715672558.jpg

Ystad - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Ystad gällande falska 500-kronorssedlar.
beskuren-500-1716211148.jpg

Så ser du om sedeln är falsk!

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar om falska sedlar från flera delar av landet.
google-opti-900.jpg

Agerar som återförsäljare av Google-tjänster

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar rörande företag som säljer sökoptimeringstjänster, även kallat SEO (Search Engine O
varningslistan-1715092539.png

Tre nya företag åkte upp på Varningslistan under april

SäkerhetsnyttUnder januari publicerades tre nya företag på Varningslistan. TPS, Edenkraft och Office Plus. Nedan följer mer information om företagen.
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under april 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, EDENKRAFT och Web hosting solutions 24
seminarium-erik-mangen.png

Handelns betydelse i utsatta områden

SäkerhetsnyttNyligen deltog Svensk Handels säkerhetsexpert Erik Mangen i ett seminarium om handel i utsatta områden. Seminariet spelades in och kan nu s
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Kan vi ansöka om tillträdesförbud till en hel butikskedja?

SäkerhetsnyttGår det att ansöka om tillträdesförbud där förbudet gäller hela kedjor i stället för enstaka butiker?
beskuren-500-1715672558.jpg

Malmö - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Malmö gällande falska 500-kronorssedlar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.