Hoppa till innehåll

Hej! Vi har en hel del problem med stölder i självscanningen och snabbkassan. Vid en händelse förra veckan var det en kund som använde en snabbkassa utan att scanna alla varorna. Vår personal uppmärksammade detta, konfronterade personen och ringde polisen som kom ut till platsen. Polisen sa att det inte är ett brott att glömma att scanna varor och ville inte ta emot en anmälan. Vad gäller i den här typen av ärende?

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Hej och tack för din fråga!

Vi ser en hel del av det du beskriver; både vid självscanning och vid självutcheckning i snabbkassan.

När det gäller självscanningsbedrägerier handlar det ofta om att gärningspersonerna väljer att endast scanna de billigare varorna. Alternativt scannar de alla varor först, för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan. Vi har även sett exempel på att man delar upp sina varor i två kundvagnar varpå man endast scannar varorna i den ena kundvagnen. Får man avstämning väljer man sen att ta avstånd från vagnen men oscannade varor. Vid självutcheckningen upplever vi i nuläget ett ökat problem med att alltfler kunder väljer att stjäla, dvs struntar i att scanna vissa varor, och därefter hoppas på att slippa avstämning.

I händelsen som du beskriver har polisen fel. Det är brottsligt att inte scanna alla varor men det kan vid självscanning och självutcheckning vara svårare att bevisa uppsåt.

Om det till exempel enbart är de billiga varorna som har scannats, men inte de dyra, så är det lättare att visa på ett uppsåt än om kunden handlar för en stor summa pengar men har missat att scanna en gurka.

Om du bedömer att det finns ett uppsåt att stjäla så är det helt rätt att göra en polisanmälan och polisen kan inte neka dig det. Polisen är skyldig att ta emot en anmälan om brott utan fördröjning och med det menas att anmälan ska upprättas omedelbart, skriftligt eller muntligt. Även om polisen bedömer att anmälan inte avser ett brott eller inte går att utreda, så är inte det grund nog för att anmälan ska avvisas utan anmälan ska först upprättas för att sedan avskrivas av en förundersökningsledare.

Det är inte du som utsatt som ska bedöma om brott har begåtts eller inte, och inte nödvändigtvis heller inte de poliser som kommer först till platsen. Det kan till exempel framkomma andra bevis mot en misstänkt person under utredningens gång, tex kamerabilder eller vittnen som kan styrka att det finns uppsåt att begå brott.

Det är en tunn linje mellan vad som är att betrakta som en ren stöld kontra ett bedrägeri när en person för ut varor via självscanningen utan avsikt att betala för dem. För en del kan det handla om rent slarv men det kan även röra sig om systematiska bedrägerier. Förenklat kan man se på ett bedrägeri som en typ av stöld med ett vilseledande moment.

Uppsåtet är ändå något som behövs för att det ska vara brottsligt, men polisen har samma skyldighet att ta upp en anmälan.

För att det ska vara fråga om ett brott ska följande vara uppfyllt:

  • Det ska finnas ett uppsåt att stjäla. Att missa en vara som råkat rulla in bakom väskan i kundvagnen är inte ett brott. Men att medvetet inte scanna flera dyrare varor eller helt enkelt strunta i det i snabbkassan kan vara det och ska utredas av polis.

  • Stölden ska vara fullbordad. Personen ska ha passerat sista betalningsmöjlighet. I vissa butiker går en tydlig linje genom kassa¬linjen, i andra är det entrédörrarna som utgör gräns. Med andra ord är det inte brottsligt att bära en produkt i innerfickan så länge man är kvar i butiken.

  • Om personen förberett stölden (innan man kommer till butiken) kan det klassas som försök till stöld. Det är ett brott med fängelse i straffskalan.

Om du sammanfattningsvis bedömer att det finns ett uppsåt att stjäla så ska du polisanmäla och polisen ska inte neka dig detta. Det kan vara svårt att avgöra vad som är stöld eller bedrägeri när en person för ut varor genom självscanningen eller snabbkassan utan avsikt att betala för dem, men denna bedömning görs senare i utredningen.

Du kan själv som butiksinnehavare välja hur du vill att kunderna ska betala för sina varor och om du misstänker svinn i snabbkassorna står det dig fritt att begränsa dessa.

erik-mangen-2024.jpg

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
falsk-200-sek-sedel.jpg

Ronneby - falska 200-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Ronneby gällande falska 200-kronorssedlar.
tomater-16x9.png

Helsingborg - döljer dyrare livsmedel i påsar avsedda för frukt och grönt

SäkerhetsnyttPersoner märker upp påsen med streckkod från ett billigare livsmedel som scannas in vid självutcheckningen.
beskuren-500-1712646733.jpg

Stockholm - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Stockholmsområdet gällande falska 500-kronorssedlar.
borrmaskin-900-web-1721738757.jpg

Byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg i Lund

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
beskuren-500-1712646733.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
galge-900.jpg

Stölder av kläder i Katrineholm

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar från Katrineholm där kläder har stulits. Man agerar snabbt och effektivt för
kaffe-varning-(002).jpg

Organiserade stölder av kaffe i Malmö

SäkerhetsnyttTjuvar fyller papperskassar med kaffepaket medan andra håller utkik. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.