Hoppa till innehåll

Hej! Jag driver en inredningsbutik och har tankar om att ansöka om tillträdesförbud mot en person som vid flera tillfällen varit inne i butiken och stulit. Jag har hört att det är krångligt att ansöka om ett tillträdesförbud så vill gärna veta hur man går till väga. Vi polisanmäler alla stölder men oftast läggs utredningen ner direkt. Jag undrar om man kan ansöka om ett tillträdesförbud trots att det inte finns någon fällande dom? Tacksam för svar / Marianne, Sundsvall

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Marianne och tack för en högaktuell fråga. När det kommer till att ansöka om ett tillträdesförbud är det betydligt enklare än många tror. Det du behöver göra är att fylla i en ansökningsblankett så noggrant du kan då det är uppgifterna i ansökan som ligger till grund för vilket beslut som fattas. Det är viktigt att så detaljerat som möjligt beskriva orsaken till ansökan, tillvägagångssätt och på vilket sätt detta har påverkat verksamheten samt anställda.  Ange särskilt vilka brott som begåtts eller misstänks, om personen varit hotfull eller våldsam mot din personal och liknande.

Du nämner att du polisanmäler alla stölder och det är positivt, om det finns tidigare polisanmälningar mot den gärningsperson som ansökan om tillträdesförbudet avser bör polisens diarienummer anges på ansökan. Om det finns flera polisanmälningar ska du ange alla diarienummer som avser den person ni önskar få ett tillträdesförbud mot.

Det finns en blankett för ansökan om tillträdesförbud på Svensk Handels hemsida som ni gärna får använda. Ansökan ska göras av en person som anses ansvarig för verksamheten. Så snart blanketten är ifylld sänder du den per post eller mejl till den åklagarkammare som täcker den region där ditt företag är beläget. Adresser till respektive åklagarkammare finner du på Svensk Handels hemsida.

Därefter kan du avvakta - din ansökan behandlas av en åklagare. En ansökan om tillträdesförbud ska hanteras skyndsamt, men tidigare erfarenhet visar att det kan ta uppemot en månad innan beslut meddelas.

Nedan finner du en länk som tar dig till Svensk Handels hemsida där vi besvarar de vanligaste frågorna rörande tillträdesförbud.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1716211148.jpg

Så ser du om sedeln är falsk!

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar om falska sedlar från flera delar av landet.
google-opti-900.jpg

Agerar som återförsäljare av Google-tjänster

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar rörande företag som säljer sökoptimeringstjänster, även kallat SEO (Search Engine O
varningslistan-1715092539.png

Tre nya företag åkte upp på Varningslistan under april

SäkerhetsnyttUnder januari publicerades tre nya företag på Varningslistan. TPS, Edenkraft och Office Plus. Nedan följer mer information om företagen.
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under april 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, EDENKRAFT och Web hosting solutions 24
seminarium-erik-mangen.png

Handelns betydelse i utsatta områden

SäkerhetsnyttNyligen deltog Svensk Handels säkerhetsexpert Erik Mangen i ett seminarium om handel i utsatta områden. Seminariet spelades in och kan nu s
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Kan vi ansöka om tillträdesförbud till en hel butikskedja?

SäkerhetsnyttGår det att ansöka om tillträdesförbud där förbudet gäller hela kedjor i stället för enstaka butiker?
beskuren-500-1715672558.jpg

Malmö - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Malmö gällande falska 500-kronorssedlar.
100-kronor-webb-2.jpg

Falska 100-kronorssedlar i Bromölla

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Bromölla gällande falska 100-kronorssedlar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.