Hoppa till innehåll

Hej! Jag driver en inredningsbutik och har tankar om att ansöka om tillträdesförbud mot en person som vid flera tillfällen varit inne i butiken och stulit. Jag har hört att det är krångligt att ansöka om ett tillträdesförbud så vill gärna veta hur man går till väga. Vi polisanmäler alla stölder men oftast läggs utredningen ner direkt. Jag undrar om man kan ansöka om ett tillträdesförbud trots att det inte finns någon fällande dom? Tacksam för svar / Marianne, Sundsvall

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Marianne och tack för en högaktuell fråga. När det kommer till att ansöka om ett tillträdesförbud är det betydligt enklare än många tror. Det du behöver göra är att fylla i en ansökningsblankett så noggrant du kan då det är uppgifterna i ansökan som ligger till grund för vilket beslut som fattas. Det är viktigt att så detaljerat som möjligt beskriva orsaken till ansökan, tillvägagångssätt och på vilket sätt detta har påverkat verksamheten samt anställda.  Ange särskilt vilka brott som begåtts eller misstänks, om personen varit hotfull eller våldsam mot din personal och liknande.

Du nämner att du polisanmäler alla stölder och det är positivt, om det finns tidigare polisanmälningar mot den gärningsperson som ansökan om tillträdesförbudet avser bör polisens diarienummer anges på ansökan. Om det finns flera polisanmälningar ska du ange alla diarienummer som avser den person ni önskar få ett tillträdesförbud mot.

Det finns en blankett för ansökan om tillträdesförbud på Svensk Handels hemsida som ni gärna får använda. Ansökan ska göras av en person som anses ansvarig för verksamheten. Så snart blanketten är ifylld sänder du den per post eller mejl till den åklagarkammare som täcker den region där ditt företag är beläget. Adresser till respektive åklagarkammare finner du på Svensk Handels hemsida.

Därefter kan du avvakta - din ansökan behandlas av en åklagare. En ansökan om tillträdesförbud ska hanteras skyndsamt, men tidigare erfarenhet visar att det kan ta uppemot en månad innan beslut meddelas.

Nedan finner du en länk som tar dig till Svensk Handels hemsida där vi besvarar de vanligaste frågorna rörande tillträdesförbud.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
swish-16x9.png

Ökat antal fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttEtt flertal handlare har återigen hört av sig till Säkerhetscenter då de blivit lurade av fejkade Swish-betalningar.
verktyg-gnistor-16x9.png

Byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Agerar snabbt för att undvika upptäckt.
verktyg-stold1.jpg

Borås - små verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttJust nu får Svensk Handel Säkerhetscenter in anmälningar där kläder har stulits. Vi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att
sedlar-500x240.jpg

Falska 500-lappar i Halmstad

SäkerhetsnyttSedlarna är i många av fallen tillverkade av sämre papperskvalitet och saknar en eller flera säkerhetsdetaljer men är trots detta svåra att
sakerhet-varning.jpg

SMS med krav från Collectum Solutions

SäkerhetsnyttHotar med rättsliga åtgärder vid utebliven betalning.
nina-jelver-16-9.jpg

Snart inleds Säkerhetsveckan - nu tar vi krafttag mot brotten i handeln

SäkerhetsnyttBrotten mot handeln är ett samhällsproblem. Det stjäls för 8,5 miljarder i svenska butiker årligen, och i vår Trygghetsbarometer kan vi se a
kott-i-vaska-16x9.png

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
ny-appdesign-16x9.png

Appen Säkerhetscenter uppdateras

SäkerhetsnyttNy fräsch design.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.