Hoppa till innehåll

Ny rapport visar att handeln är en av näringslivets mest brottsutsatta branscher

Nyligen publicerade Svenskt Näringsliv nya siffror över brottslighetens kostnader, som för näringslivet totalt uppgår till närmare 100 miljarder kronor årligen. De mest utsatta branscherna är enligt rapporten handeln och fastighetsbranschen.

glaskross-16x9.png

Vi ser hur rapporten bekräftar det Svensk Handels arbete med Varningslistan ger bevis för dagligen, nämligen att fakturabedrägerier så som phishing och vishing, fortsatt är omfattande. 

Noterbart är även den oroande - men också för Svensk Handel väntade - statistiken kring anmälningsbenägenheten, som bekräftar den bild vi sedan tidigare har när frågan undersökts inom handeln. Ungefär 40 procent av näringslivet anmäler inte alls brott och huvudanledningen till detta är ofta att det tar för lång tid, alternativt att anmälan inte leder till fällande dom.

Detta är för oss på Svensk Handel oacceptabelt. Oroväckande statistik likt den nu presenterade är också en av de främsta anledningarna till att vi tog fram appen Säkerhetscenter. Vi vill att det ska vara enkelt och effektivt för handelns alla företag att anmäla samtliga brott som de utsätts för.

Brottsligheten tar sig nya skepnader

Brotten mot företag har inte bara ökat i mängd och kostnad. Vi ser dessvärre också en samhällsutveckling som har inneburit att brottsligheten inte längre bara gör handeln till målsägare för mängdbrott, utan butiker och shoppingcenter har också blivit faktiska brottsplatser.

Allt fler incidenter i shoppingcenter och enskilda butiker visar på handelns utsatthet när kriminella element väljer att göra upp i den offentliga miljön med katastrofala följder för enskilda anställda, besökare och butiker. Detta har satt begrepp som pågående dödligt våld, inrymning och utrymning samt krishantering på kartan för många inom handeln. 

Svensk Handel har av den anledningen initierat ett kunskapsforum för våldsyttringar i handelns närmiljö. Vi vill samla kompetens och erfarenhet för att sedan sprida denna brett till handelns aktörer, samtidigt som vi vill använda dessa erfarenheter i vårt påverkansarbete gentemot andra aktörer så som fastighetsägare, centrumledningar och politisk styrning.

Frågan är av högsta prioritet för Svensk Handel, varför första mötet inom forumet äger rum redan den 30/11.

Läs mer om Svenskt Näringslivs rapport här

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
borrmaskin-900-web-1708444321.jpg

Företagare utsatta för stölder av verktyg i nordvästra och södra Skåne

SäkerhetsnyttPolisen söker kontakt med företagare som nyligen fått verktyg stulna. Du som drabbad företagare ombedes kontakta polisen på 114 14.
sedlar-vaxling.jpg

Växlingsbedrägerier ökar i hela Sverige

SäkerhetsnyttSvensk Handel får just nu in många anmälningar om växlingsbedrägerier.
500-kronorssedlar-16x9.png

Köp av presentkort kan vara del av organiserade bedrägerier och penningtvätt

SäkerhetsnyttUpprepade köp av presentkort på höga summor kan vara en del av organiserade bedrägerier.
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Penningtvätt

SäkerhetsnyttHej! Hur skyddar vi oss mot penningtvätt vid inköp av klockor?
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under januari 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, Leijon Mobil och Sierra Analytics.
Varningslista 900x280.png

Tre nya företag åkte upp på Varningslistan under januari

SäkerhetsnyttFyra nya företag på Varningslistan. Media och kommunikationsbyrå, Starpeak Trading, Lindell & Co och Inter Fairs.
50eurosedlar-webb.jpg

Göteborg - falska 50-eurosedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 50-eurosedlar.
bensinmack.jpg

Bensinstationer vilseleds att teckna dyra telefonabonnemang

SäkerhetsnyttJust nu ser vi på Svensk Handel Säkerhetscenter att bedragare riktar in sig på bensinstationer och försöker lura dessa att flytta företagets

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.