Hoppa till innehåll

Ny rapport visar att handeln är en av näringslivets mest brottsutsatta branscher

Nyligen publicerade Svenskt Näringsliv nya siffror över brottslighetens kostnader, som för näringslivet totalt uppgår till närmare 100 miljarder kronor årligen. De mest utsatta branscherna är enligt rapporten handeln och fastighetsbranschen.

glaskross-16x9.png

Vi ser hur rapporten bekräftar det Svensk Handels arbete med Varningslistan ger bevis för dagligen, nämligen att fakturabedrägerier så som phishing och vishing, fortsatt är omfattande. 

Noterbart är även den oroande - men också för Svensk Handel väntade - statistiken kring anmälningsbenägenheten, som bekräftar den bild vi sedan tidigare har när frågan undersökts inom handeln. Ungefär 40 procent av näringslivet anmäler inte alls brott och huvudanledningen till detta är ofta att det tar för lång tid, alternativt att anmälan inte leder till fällande dom.

Detta är för oss på Svensk Handel oacceptabelt. Oroväckande statistik likt den nu presenterade är också en av de främsta anledningarna till att vi tog fram appen Säkerhetscenter. Vi vill att det ska vara enkelt och effektivt för handelns alla företag att anmäla samtliga brott som de utsätts för.

Brottsligheten tar sig nya skepnader

Brotten mot företag har inte bara ökat i mängd och kostnad. Vi ser dessvärre också en samhällsutveckling som har inneburit att brottsligheten inte längre bara gör handeln till målsägare för mängdbrott, utan butiker och shoppingcenter har också blivit faktiska brottsplatser.

Allt fler incidenter i shoppingcenter och enskilda butiker visar på handelns utsatthet när kriminella element väljer att göra upp i den offentliga miljön med katastrofala följder för enskilda anställda, besökare och butiker. Detta har satt begrepp som pågående dödligt våld, inrymning och utrymning samt krishantering på kartan för många inom handeln. 

Svensk Handel har av den anledningen initierat ett kunskapsforum för våldsyttringar i handelns närmiljö. Vi vill samla kompetens och erfarenhet för att sedan sprida denna brett till handelns aktörer, samtidigt som vi vill använda dessa erfarenheter i vårt påverkansarbete gentemot andra aktörer så som fastighetsägare, centrumledningar och politisk styrning.

Frågan är av högsta prioritet för Svensk Handel, varför första mötet inom forumet äger rum redan den 30/11.

Läs mer om Svenskt Näringslivs rapport här

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - falska hemsidor

SäkerhetsnyttEn person som ringde och frågade efter sin uteblivna leverans. Men han hade handlat av en fejkad nätbutik som utgett sig för att vara min bu
fritidsklader-webb-1718628970.jpg

Malmö - Stölder av fritidskläder

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar från Malmö där kläder har stulits.
smink-3-.jpg

Organiserade stölder av smink i Vetlanda

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
beskuren-500-1715672558.jpg

Lungby - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Ljungby gällande falska 500-kronorssedlar.
vinkelslip-webb-1712068153.jpg

Lund - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
brutet-larm-800.450-webb-1714128865.jpg

Stockholm - verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttVi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att sedan gå till ett dolt utrymme eller provrum där de tar bort larmen med hjälp av
jonny-snor-kott-3.jpg

Organiserade stölder av kött i Hallstahammar

SäkerhetsnyttMan agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att in
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Trollhättan - Organiserade stölder av kött

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.